'daha derine inme' planı | " /> 'daha derine inme' planı | "/>

En Sıcak Konular

Akdeniz'de 'daha derine inme' planı

25 Eylül 2013 15:20 tsi
Akdeniz'de 'daha derine inme' planı Enerji Güvenliğinde Güney Kıbrıs’tan İsrail ve İtalya ile işbirliği...

Rum kesimiyle İsrail arasında, enerji güvenliğiyle alakalı bir anlaşma imzalanması sürecinin, "iyi gittiği" ifade edildi.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, Rum Başsavcılığının, anlaşmayla ilgili hukuki incelemeyi tamamladığını haber veren Simerini gazetesi, Rum Savunma Bakanlığı'nın, nihai onay için İsrail'e yollamak amacıyla, anlaşmaya son rötuşları yaptığını yazdı.

Anlaşmayla ilgili imzaların atılması için, iki ülkenin savunma bakanlarının yıl sonuna kadar, ya Rum kesiminde, ya da İsrail'de görüşme yapmasının ayarlanmasının beklendiğini kaydeden gazete, bunun öncesinde, iki bakanlığın belirlediği çalışma gruplarının faaliyetlerde bulunduklarını ve çalışma gruplarının, nihai anlaşmaya yol açacak metne ulaştıklarını anlattı.

İsrail ile olan anlaşmanın, denizde ortaya çıkabilecek olası tehlikelerin tümü için, bilgi alışverişi konusunda iki komşu ülke arasında çok sıkı bir işbirliği öngördüğünü kaydeden gazete, Rum Yönetimi ile İsrail'in, yalnızca enerji güvenliği konularıyla alakalı değil, askeri, asimetrik veya doğal felaket olsun; ortaya çıkabilecek her tür tehditle ilgili olarak temas içerisinde olacaklarını kaydetti.

Bununla eş zamanlı olarak, iki ülkenin tatbikat ve hazırlık düzeyinde geliştirdikleri ilişkinin de derinleşmekte olduğunu ifade eden gazete, bir dizi ortak tatbikat yapılmasının programda olduğunu yazdı.

En erken sonbaharda gerçekleştirilmesi planlanan ilk arama ve güvenlik tatbikatının, en nihayet Kasım ayında gerçekleştirileceğini de ileten gazete, daha sonraki bir aşamada ise, daha geniş kapsamlı bir tatbikat yapılmasının planlandığını aktardı.

Bunun, Rum kesimi ve İsrail'in kara, hava ve deniz sahasında gerçekleştirileceğini ifade eden gazete, "askeri kaynakların" bunun kritik olduğunu düşündüklerini ekledi.

"İTALYA DA OYUNDA"

Rum kesiminin İtalya ile kısa zaman önce gerçekleştirdiği temasların, çok iyi olarak değerlendirildiklerini de yazan gazete, İtalya'nın, iki ülkenin Akdeniz'de ortak çıkarları olduğuna dikkat çektiğini belirtti.

İtalyan ENI şirketinin, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB'inde araştırma sondajı yapmak için kısa zaman önce lisans almasının, İtalyanlar için ortak deniz ve ortak sorunların haricinde, doğrudan bir ilgi ortaya çıkardığını da kaydeden gazete, kısa zaman içinde şirketin tesisleri ve personelinin Rum sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) bulunacağını anlattı.

Haberde, gelecekte İtalya ile ikili bir anlaşma yapılmasının ihtimal dışında olmadığı da belirtildi.

"PLAN YAPIYORLAR"

Enerji güvenliği konusuyla alakalı olarak, Rum kesimi içerisinde yapılması gereken hareketlere özel önem verildiğini kaydeden gazete, planlarının şu anda gelişmemiş durumda olduğunu ifade etti.

Rum Bakanlar Kurulu'nun kararının ardından, Savunma, Dışişleri, Ulaştırma, Kamu Düzeni ve Enerji Bakanlarının yer aldığı bakanlıklar arası bir komite kurulduğunu da anımsatan gazete, bunun kısa zaman içerisinde işe başlayacağını ekledi.

Bunun, her şeyi kapsayacak olan bir güvenlik şemsiyesi meydana getirilmesi için, karadaki uygun altyapıların geliştirilmesi çabalarına odaklanacağını yazan gazete, Savunma Bakanlığı'nın, devlet planlamasının temel eksenlerini kapsayacak olan bir hazırlık planı yapılması sürecinde bulunduğunu belirtti.

Muhtemelen bu plan çerçevesindeki en zor projenin, her devlet biriminin enerji güvenliğiyle ilgili sorumluluk alanının ayrılması olduğunu belirten gazete, bu konuyla ilgili ilk toplantının, önümüzdeki haftalar içinde gerçekleşmesinin beklendiğini ekledi.

AVRUPA BİRLİĞİ'NİN ROLÜ

Rum kesiminin, Avrupa Birliği'nin "denizde daha derine girmesini arzu ettiğini" de kaydeden gazete, Rumların bunun için, diğer Akdeniz ülkeleriyle işbirliği içerisinde, deniz güvenliği konusunun AB çevrelerinde yükseltilmesiyle ilgili faaliyetler yaptığını anlattı.

Haberde, Savunma ve Güvenlik konusunun, Aralık ayında gerçekleştirilecek AB Konseyi'ni meşgul edeceği de belirtildi.

Tak

Bu haber 1,008 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,385 µs