En Sıcak Konular

ABD'den flaş Suriye açıklaması

30 Ağustos 2013 20:18 tsi
ABD'den flaş Suriye açıklaması ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'deki gelişmelere ilişkin bir açıklama yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye rejimine yanıtın sınırlı olacağını, hiçbir ABD askerinin karaya ayak basması, ucu açık bir savaşa girmenin söz konusu olmayacağını kaydetti.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanlığında basın mensuplarına yönelik yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barak Obama'nın Suriye'deki durum hakkında, kaç gündür Kongre ile istişarelerde olduğunu ve dünya genelindeki liderlerle görüştüğünü hatırlattı.
 
Dün gece de Beyaz Saray ulusal güvenlik ekibinin Kongre liderleri ve Kongre'nin ulusal güvenlik komitelerinin önde gelen üyeleriyle bir araya geldiğini anımsatan Kerry, Obama'nın ne zaman ve nasıl yanıt verileceğine ve askeri güç kullanımına yönelik kararını belirlerken Kongre ile istişarede bulunmayı doğru yol olarak gördüğünü kaydetti. Kerry, "Başkan Obama ve ben, aynı zamanda Amerikan halkı ile doğrudan konuyu tartışmanın da önemli olduğuna inanıyoruz. Vatandaşlar ile konuşmak bizim sorumluluğumuz" dedi.
 
Bu nedenle bugün istihbarat birimlerinin araştırmasının gizli olmayan bölümlerini yayınlamakta olduklarını belirten Kerry, araştırmanın bulgularının açık ve zorlayıcı olduğunu bildirdi. Kerry, "Benim sözlerime inanın demiyorum, bunları kendiniz okuyun, binlerce kaynaktan kanıtları kendiniz okuyunuz, şimdiden kamuoyu önünde olan kanıtları okuyunuz" diye konuştu.
 
İstihbarat birimlerinin araştırmalarını tekrar tekrar gözden geçirdiğini ifade eden Kerry, "Bu, Irak deneyiminden çok daha dikkatli şekilde yapıldı. Geçmişi tekrarlamayacağız. Bu nedenle, kendi yargılarına ulaşmaları için bulguları insanların erişimine açmak ve gizliliği kaldırmak için daha önce görülmemiş bir adım attık. Ancak hala kaynaklarımızı ve bilgi toplama yöntemlerimizi koruyabilmek için bazı bildiklerimizi sadece Amerikan halkının temsilcisi olan Kongre üyelerine açacağız. Bu, şu anlama geliyor ki, bazı bildiklerimizi kamuoyuyla konuşamayız" ifadesini kullandı.
 
Bildiklerimiz var...
 
Bunun yanında, Esed rejiminin Ortadoğu'nun en büyük kimyasal silah programına sahip olduğunu belirten Kerry, şöyle devam etti:
 
"Rejimin bu yıl kimyasal silahları birçok kez kullandığını biliyoruz ve bunları küçük çapta kullandı ama sonuçta geçen hafta Çarşamba günkü saldırı yerinden çok da uzakta olmayan yerler dahil kendi halkına yönelik kullandı. Rejimin, özellikle Şam'daki muhalifleri ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu ve bunda başarılı olmamanın hayal kırıklığını yaşadığını biliyoruz.
 
Saldırıdan (21 Ağustos'taki) 3 gün önce Suriye rejiminin kimyasal silah personellerinin sahada, o alanda hazırlıklar yaptığını biliyoruz. Rejim unsurlarına gaz maskelerini takarak ve kimyasal silahlarla ilgili hazırlıklarını yaparak saldırıya karşı hazırlıklı olmalarının söylendiğini biliyoruz. Bu konuda spesifik talimatlar olduğunu biliyoruz. Roketlerin nereden havalandığını, ne zaman havalandığını biliyoruz. Roketlerin ne zaman nereye düştüğünü biliyoruz. Roketlerin sadece rejim tarafından kontrol edilen alanlardan geldiğini ve sadece muhalifler tarafından kontrol edilen alanlara ve ilgili çevre bölgelere düştüğünü biliyoruz."
 
Dünyanın ve kendilerinin bildiği gibi saldırıdan 90 dakika sonra herşeyin sosyal medyada patladığına işaret eden Kerry, "Kendi gözlerimizle Şam çevresindeki 11 farklı alandan binlerce haberi gördük. Hepsi kurbanları nefes alma zorlukları çekerken, ağrı ve öksürmelerle, hızlı kalp atışlarıyla seğirirken, bilinçsiz yatarkan, ölü yatarken gördük. Tüm bu korkunç şeyleri rapor edenlerin sıradan Suriye vatandaşı olduğunu gördük. Onları muayene eden doktor ve hemşirelerin şarapnel parçaları, yaralar, kesikler, silah yaralarını rapor etmediklerini biliyoruz. Sıra sıra kefene sarılı insanların kefenlerinde bir damla bile kan olmadığını gördük" dedi.
 
Esed'in kimyasal silahları yüzünden çocukların yatakları yerine hastane zeminlerinde ölü yattığını gördüklerini hatırlatan Kerry, "ABD, 426'sı çocuk en az bin 429 Suriyelinin bu saldırıda öldürüldüğünü biliyor" diye konuştu.
 
Kerry, "Bu kimyasal silahların ayrım yapmadan tahayyül edilemez korkunçlukta kullanımıdır. Bu Esed'in kendi halkına yaptığıdır" dedi.
 
ABD'nin yanıtı sınırlı olacak
 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin Suriye rejiminin kimyasal silah kullanımına yönelik uygun yanıtının, sınırlı ve rejimi kimyasal silah kullanımından sorumlu tutulmaya dönük olacağını, hiçbir ABD askerinin karaya ayak basması, ucu açık bir savaşa girme veya Suriye'deki iç savaşa müdahil olma gibi bir durumun söz konusu olmayacağını kaydetti.
 
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Roketlerin nereden havalandığını, ne zaman havalandığını biliyoruz. Roketlerin ne zaman nereye düştüğünü biliyoruz. Roketlerin sadece rejim tarafından kontrol edilen alanlardan geldiğini ve sadece muhalifler tarafından kontrol edilen alanlara ve çevre bölgelere düştüğünü biliyoruz" dedi.

aa


Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,078 µs