En Sıcak Konular

''Suriye’de savaşan taraf olmayacağız''

30 Ağustos 2013 09:20 tsi
''Suriye’de savaşan taraf olmayacağız'' AK Parti Dışilişkiler Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de yaşanan gelişmeleri ve olası müdahale konusunda Türkiye’nin takınacağı tavrı değerlendirdi.

AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu: Hiçbir zaman muharip güç gönderme ya da savaş yanlısı değiliz. Uçağımız düşürüldü. Ama savaşın bölge istikrarını bozmasını istemeyiz.
 
6 Ekim’den sonra süresi dolacak olan tezkerenin ihtiyaç olursa konsensus ile uzatılabileceğini söyleyen Çavuşoğlu, Suriye’ye olası müdahalede Türkiye olarak muharip güç gönderme taraftarı olmadıklarını belirtti. Suriye’nin kuzeyinde bulunan PYD konusunda ‘’Herkes için tehlike’’ yorumunu yapan Çavuşoğlu, CHP’nin ise bu süreçte riskleri oluşturanlarla kol kola olduğunu savundu. AK Parti Dışilişkliler Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu şu değerlendirmeleri yaptı:
 
Tezkere tarihini Meclis uzatır
 
“Mevcut tezkerenin süresi 6 Ekim’e kadar. Tezkerenin içeriğinde Türkiye’nin her türlü yetkiyi kullanabileceği belirtiliyor.
 
Kendi güvenliği için her türlü tedbiri alabilecek nitelikte. Tezkerenin tartışılmasına gerek yok. Meclis’in hükümete verdiği yetkilere baktığımız zaman Suriye ‘ye karşı her türlü önlemi alabiliriz. Müdahale olacak mı boyutu ne olacak? Hükümetimiz Meclis’i bilgilendirme konusunda çalışıyor. Müdahale boyutuyla ilgili gelişme olmadığı için bir şey söyleyemeyiz. Meclis’in olağanüstü durumlarda toplanması olabilir. 1 Mart ile karşılaştırmak doğru değil.
 
Güç gönderme taraftarı değiliz
 
Biz hiçbir zaman muharip güç gönderme ya da savaş yanlısı değiliz. Afganistan, Kosova, Bosna’da da hep bu şekilde askerlerimiz var. Bu bizim prensibimizdir. Uçağımız düşürüldü. Sınıra bombalar geldi. Biz bunlara cevap veremeyecek ülke miyiz. Ama savaşın bölge istikrarını bozmasını istemeyiz. Bundan sabır gösteriyoruz. Esad rejimi gitmeli, gitmesi için her şey yapılmalı anlayışındayız. Esad sonrası dönemde de Suriye’nin istikrarı ekonomik olarak kalkınması için üzerimize düşen her şeyi yaparız.
 
CHP risk odaklarıyla beraber
 

Türkiye riskleri bugün zaten taşıyor. Bu rejim devam ettikçe bu riskler daha da artacak. Riskleri oluşturanlar ile CHP de kol kola. CHP heyetlerine Reyhanlı’daki saldırıları yapan kişiler rehberlik etmiştir. Onlar zaten hep bu anlayış içinde. Nedense Suriye’de Esad’ı kendilerine çok yakın hissediyor özellikle Kılıçdaroğlu. Bir de onların şöyle bir şeyi var AK Parti kimle kötüyse biz onla iyi olalım. Böyle bir dış politika anlayışı olmaz.

star

 



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,851 µs