En Sıcak Konular

TSK'da izinlere yeni düzenleme

29 Ağustos 2013 13:47 tsi
TSK İzin Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı ve yeni yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İzin Yönetmeliğinde, yıllık izinlerin ne zaman kullanılacağı, doğum, ölüm, refakatçi ya da hastalık durumunda personelin kullanabileceği izinler, bu süredeki maaş durumu, izin hakkı elde edebilmek için bu durumlara ilişkin istenilenler belirtildi.

Askeri hakimlerin izin işlerinin 26 Ekim 1963 tarihli Askeri Hakimler Kanununda gösterilen makamlar tarafından ilgili yönetmelik esaslarına göre düzenleneceği belirtilen Yönetmeliğe göre, bütün personelin yıllık izninin haziran-temmuz-ağustos ve eylül aylarında kullanılmasını sağlamak amacıyla 20 günlük kısmı bu aylar içinde, 10 günlük kısmı diğer aylarda olmak üzere planlı olarak iki defada verilecek, birlik görevleri ve personel mevcudu uygun olduğu takdirde 30 günlük kısmı personelin talebi de dikkate alınarak, birlik komutanlarının yetkisinde ve planlı olarak bir veya birkaç defada verilebilecek.

Yıllık iznini (30 günlük), haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları haricinde kullanmayı talep eden personele, birlik komutanının yetkisinde ve planlı olarak yılda bir veya birkaç defada izin verilebilecek.

Yıllık planlı izinlerini kullanan personelin gidiş ve dönüşlerinde yolda geçen müddetlerin bir defasına yol izni verilecek.

Kendi nam ve hesabına yurt içinde lisans ve lisansüstü eğitime iştirak eden personele, talebi üzerine öğretim programının özelliğine göre ve programın safhaları dikkate alınarak, ihtiyaç duyulan sürelerde yıllık izinlerine mahsuben izin verilebilecek.

Doğum, ölüm, aile fertlerinin ölümü halinde 7 gün izin

Eşinin doğum yapması, eşinin ölümü, çocuğunun ölümü, kendisinin veya eşinin ana, baba veya kardeşinin ölümü hallerinin her birinde isteği üzerine on güne kadar; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde ise isteği üzerine yedi güne kadar izin verilecek.

Subay ve astsubaylara, bakmakla yükümlü olduğu veya refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine, aylık ve özlük hakları korunarak üç aya kadar izin verilebilir. Bu sürenin bitimini müteakip istekleri üzerine ayrıca altı aya kadar aylıksız izin verilebilecek.

Aylıklı ve aylıksız izinler, tugay/bağımsız alay komutanı veya eşidi kıta, karargah ve kurum amiri tarafından verilecek.

Refakat izninin toplam süresi dokuz ayı geçemeyecek

Refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbi sebepler, refakat edilmediği takdirde hayati tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği, asgari refakatçi sayısı, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler yer alacak.

Sağlık kurulu raporunda birden fazla refakatçi belirtilmemiş ise aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla personel/kamu görevlisi refakat nedenli mazeret izni kullanamayacak. Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi dokuz ayı geçemeyecek. İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması halinde personel iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlayacak. Göreve başlamayan personel için izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem yapılacak.

Aylıksız izinli olarak geçirilen süreler, mecburi hizmet süresinden sayılmayacak. Aylıksız izin alan sözleşmeli subay ve astsubayların sözleşme süreleri, kullandıkları aylıksız izin süresi kadar uzatılacak.

Kanser hastalarına 3 yıl tedavi, istirahat ve hava değişimi hakkı Kanser, tüberküloz, kronik böbrek yetmezliği ile ruh ve sinir hastalıkları gibi uzun süreli tedaviyi gerektiren hastalıklara yakalananlar, sağlık kurulları raporlarında gösterilecek lüzum üzerine aynı rütbede toplam olarak ve fiilen üç yılı geçmemek şartıyla tedavi, istirahat ve hava değişimine tabi tutulabilecek. Ancak hastanelerde geçen teşhis ve tedavi süreleri, bu sürenin hesabında dikkate alınmayacak.

Kadın personele doğum yapmasından önce sekiz hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta, aylıklı izin verilecek. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta süre eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinden, sağlık durumunun uygun olduğu doktor raporu ile belgelenen personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilecek. Bu durumda personelin isteği halinde doğum öncesinde çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresinin bitim tarihinden itibaren aylıklı izin süresine eklenecek. Doğumun erken gerçekleşmesi nedeniyle doğum öncesi sekiz haftalık izinden kullanılamayan süreler, doğum sonrası sürelere eklenecek. Doğumda veya doğum sonrası aylıklı izin süresi içerisinde annenin ölümü halinde, isteği üzerine subay veya astsubay olan babaya, bu fıkrada anne için öngörülmüş olan süre kadar izin verilecek.

Doğum yapan personele çocuklarını emzirmeleri için aylıklı izin süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilecek.

Ayrıca doğum yapan personele, aylıklı izinlerinin bitiminden itibaren başlamak üzere, en fazla üç yaşında bir çocuğu evlat edinen kadın personele çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren istekleri üzerine on iki aya kadar aylıksız izin verilecek. Aylıksız izin süreleri, mecburi hizmet süresinden sayılmayacak. Aylıksız izin alan sözleşmeli subay ve astsubayların sözleşme süreleri, kullandıkları aylıksız izin süresi kadar uzatılacak.

Uluslararası kuruluşlarda görev alacaklara 5 ayı maaşsız izin

Yabancı memlekette veya uluslararası kuruluşlarda görev alacak subay veya astsubaylara; Genelkurmay Başkanlığının muvafakati ve Milli Savunma Bakanlığının onayı ile 5 yıla kadar maaşsız izin verilebilecek.

Birleşmiş Milletler Teşkilatı ile Türkiye Cumhuriyetinin üye olduğu veya imzaladığı anlaşmalarla taraf bulunduğu diğer uluslararası teşkilatlar nezdinde ateşkesi denetlemek üzere gözlemci sıfatıyla görev alan veya barış gücünde görevlendirilen subay ve astsubaylara, Genelkurmay Başkanlığının muvafakati, Millî Savunma Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile beş yıla kadar maaşlı izin verilebilecek. Bu personele, kararname ile tespit edilecek tutarda aylık ek ücret de verilebilecek.

Askeri Hakimlerin izin işleri

Askeri mahkeme, kıdemli hakimi ve askeri savcının bir sonraki yıl kullanmak istediği izin tarihleri yıllık izin sıra çizelgesi düzenlemesine esas olarak her yıl aralık ayında Milli Savunma Bakanlığına yazı ile bildirilecek.

Askeri mahkeme kıdemli hakimleri ve askeri savcılara Milli Savunma Bakanlığınca, askeri mahkeme ve askeri savcılık kadrolarında görevli askeri hakimlere ilgisine göre askeri mahkeme kıdemli hakimi veya askeri savcı tarafından yıllık mazeret izninin tamamı bir defada verilebilecek.

Özel hüküm kapsamında, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kadrolarında görev yapan askeri hakimlerin izinleri, kendi iç tüzüklerine göre verilecek.

"Türk Silahlı Kuvvetleri Sınıf Okulları/Eğitim Merkezi Komutanlıkları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"e göre de "yılbaşı, resmi, ulusal ve dini bayram tatillerinde verilecek izinler, talep eden adaylara yılbaşı, resmi, ulusal ve dini bayram tatillerinde, belirlenen süre kadar verilebilecek."

cnnturk


Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,361 µs