En Sıcak Konular

‘Esed’e asıl darbe rejim içinden gelecek’

29 Ağustos 2013 09:07 tsi
‘Esed’e asıl darbe rejim içinden gelecek’ Batılı güçler Suriye'deki Beşşar Esed rejimine karşı bir askerî operasyon için son detayları netleştirmeye çalışıyor. Ancak...

Ancak pek çok uzman, kapsam ve süresi kısıtlı olacağı belirtilen muhtemel bir müdahalenin, ülkede 2,5 yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşın sonucunu tayin edici bir rol oynamayacağında mutabık.

Suriyeli muhalifler dış müdahalenin rejimi zayıflatacağı ancak Esed'e asıl darbenin kendisini terk ederek siyasi geçiş sürecini destekleyecek üst düzey bürokratlar tarafından vurulacağı kanaatinde.

Önceki gün İstanbul’da toplanan ve 11 ülkenin temsilcilerinin katıldığı Suriye’nin Dostları Çekirdek Grup Politik Direktörler toplantısında Esed’i askeri çözümle uzaklaştırmak yerine, eli kana bulanmamış rejim içerisinde bulunan bürokratlarla iktidardan indirme seçeneği ağır bastı.

Zaman’ın haberine göre basına kapalı yapılan ve sonrasında da hiçbir açıklamanın yapılmadığı gizli toplantıda özellikle bu yönde öteden beri rejimin kanlı saldırılarına onay vermeyen ve rejim içerisinde kritik görevlerde bulunan üst düzey isimlerle görüşüldüğü, bu kişilerin Esed’siz bir geçiş hükümetine razı olacakları belirtildi.

Rejiminin kanlı saldırıları nedeniyle ülkeden ayrılmış, ancak silahlı muhaliflere de açık destek vermeyen Tuğgeneral Menaf Tlas ve Dışişleri Bakanlığı eski sözcüsü Cihad Makdisi gibi bazı isimlerle de Esed’siz çözüm için diyalog halinde olunduğu kaydedildi.

İlerleyen günlerde yapılması beklenen müdahalenin ardından yönetim karşıtlarının ciddi bir güç kazanması ile 2. Cenevre Barış Konferansı’nda Esed’in içinde bulunmadığı bir geçiş hükümeti kurulması kararı alınması bekleniyor. Hazırlanan plana göre, iki yıllık bir geçiş sürecinin ardından ülkenin genel seçimlere götürülmesi hedefleniyor.

Tam da bu noktada üyelerinin sayıları 40 bine ulaşan ve meşru Suriye muhalefetinin silahlı kanadı olan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) içinde yer almayan El Nusra Cephesi gibi silahlı fanatik grupların tavrı merak konusu.

Sahada savaşan bu gruplar şu an için rejim içerisindeki hiçbir unsurun iktidarda kalmasını istemiyor. Ancak temel finansörü ve destekçisi konumunda olan Katar, Suudi Arabistan ve Lübnanlı Sünni işadamlarının baskısı sonucu tavır değiştirebilecekleri aktarılıyor.

Öte yandan, muhalifler askeri dış müdahale ile birlikte savaş alanındaki kazanımlarını da maksimize etme hesapları yapıyor. Alınan bilgilere göre ÖSO, rejim Şam’da vurulurken ülkenin diğer büyük kentleri Hama, Humus, Halep ve İdlib’deki Esed birliklerine koordineli saldırılar düzenleyecek.

Muhalifler, kendilerine son dönemde artan dış askeri desteği bu bölgelerden ele geçirmeyi planladıkları silah ve mühimmat ile taçlandırmak istiyor. Dolayısıyla Suriye’de dünya kamuoyunu önümüzdeki günlerde hem bir dış hava saldırısı hem de çok şiddetli kara çatışmaları bekliyor.



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,195 µs