En Sıcak Konular

Suriye için yeni tezkere gerekli mi?

28 Ağustos 2013 08:52 tsi
Suriye için yeni tezkere gerekli mi?
Uluslararası camianın “Suriye’ye askeri müdahaleyi” dillendirmesi Türkiye’de tezkere tartışmasını gündeme getirdi.

Hükümet, mevcut tezkerenin yeterli olduğunu,muhalefet ise alınan bu iznin yenilenmesi gerektiğini savunuyor.
 
Esed rejiminin Suriye’de kimyasal silah kullanılmasının ardından uluslararası askeri müdahale gündeme geldi. Suriye’ye olası bir müdahalede Türkiye’nin yer alabilmesi için mevcut tezkerenin yeterli olup olmadığı konusu ise hükümet ile muhalefeti karşı karşıya getirdi. Hükümet yetkilileri mevcut tezkerenin yeterli olduğunu belirtirken muhalefet yeni bir izin alınması gerektiğini savundu.
 
24 SAATTE ÇIKARILABİLİR

 
TBMM’nin hükümete Suriye konusunda, TSK’nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesine ilişkin verdiği 1 yıllık iznin süresi 4 Ekim’de sona eriyor. TSK’nın, bu tarihe kadar Suriye’ye yapılacak muhtemel bir müdahalede yer alabileceği kaydediliyor. Anayasa’nın 92.maddesi uyarınca verilen izne göre “hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla” TSK’nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi mümkün görülüyor.
 
Mevcut tezkerenin yeterli bulunmaması durumunda ise AK Parti, TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırabilir. Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılması için 110 milletvekilinin imzası, toplantının başlayabilmesi için ise en az 184milletvekilinin genel kurulda hazır bulunması gerekiyor. Dolayısıyla AK Parti’nin talebi ile 24 saat içerisinde olağanüstü toplanan TBMM’nin yeni bir tezkereyi görüşerek karara bağlayabileceği vurgulanıyor.
 
“ESKİ KÖYE YENİ ADET”
 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, olası bir operasyon için yeni bir tezkereye ihtiyaç olmadığını söyledi. AK Partili Bülent Turan ise Meclis’in uluslararası konularla ilgili içtüzükte belirtilmiş yetkileri daha önce defalarca kullandığını hatırlattı. Lübnan ve Kuzey Irak örneklerini veren Turan, mevcut tezkerenin yeterli olduğunu yeni bir tezkerenin gerekli olmadığını ifade etti. “Eski köye yeni adet getirilmek istenmesi makul değil. Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapacaktır” dedi.
 
GEREKİRSE MECLİS’E BAŞVURURUZ
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’ye olası bir müdahale konusunda, “Elimizde zaten Suriye’den gelen güvenlik risklerine karşı silahlı kuvvetlerimizin ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin her türlü tedbiri alması yönünde çok güçlü bir tezkere var. Süresi devam ediyor ama ihtiyaçlar daha başka bir şey gerektirirse, tabii nihai otorite olan TBMM’ye başvururuz” dedi.
 
Türkiye’nin komşu ülke olarak, bütün gelişmelerden en fazla etkilenen ülke olduğunun altını çizen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Bizim her zaman olduğu gibi ilk tercihimiz, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tek bir vücut halinde hareket etmesidir” dedi.
 
CHP: Mevcut izin yeterli değil
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Bülent Arınç’ın “Türkiye, istekliler koalisyonu içinde yer alır” sözüyle Anayasa’yı ihlal ettiklerini öne sürdü. Loğoğlu, “TSK’nın yurtdışına gönderilmesi yetkisi Anayasa’nın 92. maddesine göre TBMM’ye aittir” ifadelerini kullandı. AK Parti’ye 1 Mart 2003 tezkeresinin deneyimini hatırlatan Loğoğlu, “Mevcut tezkere müdahale için yeterli değildir” dedi.
 
MHP: Yeni bir tezkere şart
 
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Suriye tezkeresinin çıkarılma gerekçeleri ile mevcut durumun farklı olduğunu ifade etti. Bu nedenle yeni bir tezkerenin gerekli olduğunu kaydeden Vural, “Bugünkü durum BM çerçevesinde yeniden ele alınmalı. Yeni bir tezkere gündeme gelirse partinin ilgili organları konuyu değerlendiririz” diye konuştu.
 
BDP: Asla onay vermeyeceğiz
 
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, yeni bir tezkereye onay vermeyeceklerini söyledi. Baluken, “Eğer AKP hükümeti yeni bir savaş macerasına girecekse yeni bir tezkereyi Meclis’in gündemine getirecektir. Böylesi bir şey yaşanırsa BDP olarak daha önceki tezkerede olduğu gibi bu tezkerede de savaşa karşı en güçlü muhalefeti ortaya koymak için Meclis’te olacağız” dedi.

Bugün
 



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,159 µs