iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Bu aşkın sorunu, çöpçatanı!

27 Ağustos 2013 11:48 tsi
Bu aşkın sorunu, çöpçatanı! Sisi ve Mübarek geleceğe dair siyasi romantizm köprüleri kuruyorlar ama ikisini de yaratan çöpçatan bunu yutmaz.. Şam çöktüğünde çöpçatan yüzünü Kahire’ye döner… iyibilgi Ankara

Mısır’daki darbenin ardından Kahire’nin yeni efendisi sayılan General Sisi ile Mursi’nin iktidarı kaybetmesiyle serbest bırakılan Hüsnü Mübarek arasında “kurulduğu” iddia edilen politik-romantizm, hem iç hem dış dengelerin garip bir tezahürü.

ABD’nin darbeye darbe diyememe “gerekçeleri”nden, Kahire yönetiminin Suudi Arabistan ve hatta İsrail gibi kimi Ortadoğu karakterlerine sırtını yaslayarak yükselmesi, bir başka ve eksiksiz ABD karakteri olan Hüsnü Mübarek’in tahliye yolu ile oyuna dönüş sinyalleri vermesi ve final olarak General Sisi ile Mübarek arasında doğan aşk, yeni bir oyunun kurulması için ısınma hareketleri anlamına geliyor.

Ancak unutulan nokta şu: İkisini de “yaratıp”, birini yok eden birini de şimdilik ayakta tutan, bu aşka çöpçatan olur mu?

ABD’nin Sisi ve Mübarek’le yeniden anlaşıp, Mısır üzerine yeniden oturmasının şartları var gibi görünüyor. Mısır gibi Arap dünyasının stratejik ülkelerinden birini ve sıkı bir müttefikini kaybetme korkusu, Mübarek’in “eski dostları”na yaptıklarına inanmayanların Mübarek’le birlikte yaşadıkları şok, İsrail dengeleri ABD’nin aklını bu yola girmeye yatırabilir mi?

Bu çetrefilli sorunun yanıtı hayli basit aslında: ABD dış politikasının bir boyutu düşmanları yaralamama ilkesine dayanır. Aslında bu klasik bir “Western” aklıdır. Eğer silah çekmeniz lazımsa ve öldürmezseniz, o sizi arkanızdan vurur.

Bu kabul her iki aktör için de geçerli: Hem Sisi hem de Mübarek ABD için güvenilmez. Mübarek “artık” güvenilmez ve Sisi de “zaten” güvenilmez. Üstelik her ikisinin de Amerika’ya karşı “özel” duyguları oluştu.

Yine bunların üstündeki büyük resim, Suriye’den sonra (!) doğal olarak Washington’un yüzünü Kahire’ye çevirmesine ve eksik bıraktığı işi tamamlamasına yol açabilir.

Tek eksik, hem Suriye’de hem Mısır’da “huzurlu bir dönemin” meseleleri halledene kadar nasıl sağlanacağı. Bunu Washington da bilmiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,581 µs