En Sıcak Konular

Türkiye'nin stratejik savunma ortağı oluyor

27 Ağustos 2013 08:38 tsi
Türkiye'nin stratejik savunma ortağı oluyor Brezilya ve Türkiye, savunma alanında stratejik ortaklık için önemli adımlar atıyorlar.

Türkiye-Brezilya arasındaki savunma işbirliği, giderek gelişen iki ülke stratejik ortaklığının öncü boyutu haline geliyor.
 
Brezilya ve Türkiye, savunma alanında stratejik ortaklık için önemli adımlar atıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Brezilya Savunma Bakanı Celso Amorim ve beraberindeki heyet, resmi temaslarda bulunmak için Türkiye'ye geldi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile görüşen yetkililer stratejik ortaklığa ilişkin 5 farklı çalışma grubu oluşturulması konusunda görüş birliğine vardı.
 
İki ülke arasında bu yıl imzalanması beklenen savunma anlaşması, denizcilik, havacılık, siber savunma ve komuta kontrol mekanizmalarının geliştirilmesi konularını kapsıyor. Ayrıca oluşturulan çalışma gruplarının içinde, uydu fırlatma sistemlerini araştıracak özel bir çalışma grubu da yer alıyor.
 
ROUSSEFF'DEN, GÜL'E MEKTUP
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de görüşen Amorim, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in Abdullah Gül'e hitaben gönderdiği ve hükümet olarak Türkiye ile savunma alanında işbirliğini konu alan mektubu da kendilerine takdim etti.
 
Brezilyalı Bakanın resmi ziyaretlerinde Mısır ve Suriye konularının da konuşulduğu bilgisi verilirken konuya ilişkin herhangi bir basın açıklaması yapılmadı. Türkiye'de kaldığı üç gün boyunca politikacılarla sürekli temas halinde bulunan Brezilyalı Bakan, savunma sektöründe faaliyet gösteren işadamları ile de görüştü.
 
Başkan Rousseff'in yakın çevresinde yer alan Amorim, Dışişleri Bakanı olduğu dönemden bu yana Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine ayrı bir önem veriyor.
 
BREZİLYA'NIN UÇAĞI, TÜRKİYE'NİN GEMİSİ
 
Savunma alanında bir çok konuda ortaklığı hedefleyen anlaşmanın yürütülmesi için ilerleyen günlerde her iki ülkede düzenlenmesi planlanan teknik çalışmalar için toplantı tarihleri belirlenecek. Çok sayıda bürokrat, sivil ve askeri temsilciden oluşan beş çalışma grubunun üyeleri arasında ayrıca iki ülkede savunma sistemleri üreten şirketler de yer alıyor.
 
Anlaşma kapsamında, denizcilik alanında bilgi değişimi ve ortak fırkateyn yapımı hedeflenirken havacılık alanında Türkiye, Brezilyalı uçak üreticisi Embraer'in askeri ve sivil havacılık tecrübesinden yararlanmak istiyor.
 
Ayrıca Brezilya hükümeti, anlaşma kapsamında Kasım ayında Türkiye'de gerçekleştirilecek siber savunma fuarına bir temsilci gönderecek. Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak isteyen Brezilya, askeri savunma alanında verilen siber kurslara katılım gerçekleştirecek.
 
Oluşturulan özel çalışma grubu ise iki ülke arasında uydu fırlatma sistemleri yazılımında ortaklık geliştirme imkanlarını araştıracak.

trthaber

Bu haber 1,077 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,670 µs