En Sıcak Konular

İsrail bölgede iç savaşlar istiyor

24 Ağustos 2013 12:27 tsi
İsrail bölgede iç savaşlar istiyor "Bu durum yine İsrail'in bir projesi olan Altı Gün Savaşları'nı anımsattı. Bugün istenilen de Mısır'daki durumun tüm Arap dünyasına yayılması yönündedir."

Mısır'da dünyanın gözü önünde yaşanan katliama Batı'nın sessiz kalmasını Somali'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olan Heritage Enstitüsü Direktörü ve Ortadoğu Uzmanı Abdi Aynte ile görüştük. Aynte, BBC, El Cezire gibi medya organları için Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeleri analiz eden bir uzman aynı zamanda. Aynte'nin Mısır'daki durum, Batılı devletlerin rolü ve Ortadoğu'nun geleceğine dair Yeni Şafak'a özel açıklamalarından bir kısmı şöyle:

- The New York Times'da geçenlerde önemli bir haber çıktı. Bu habere göre Mısır'da yaşananlar Mısır Ordusu ile İsrail güçlerinin yakın temasları sonucunda gerçekleşmiş. Bu temaslar askeri darbeden 1 sene öncesine dayanıyormuş. Haber doğruysa -ki çalıştığım bir gazetedir New York Times, sahte haberlere imza atmaz- bu darbenin sorumlusunun İsrail olduğu gerçeğini kabullenmeliyiz. Bana bu durum yine İsrail'in bir projesi olan Altı Gün Savaşları'nı anımsattı. Bugün istenilen de Mısır'daki durumun tüm Arap dünyasına yayılması yönündedir.

- Bu şekilde Batı; Arap ülkelerini istediği şekilde kullanabilecektir. İpler elinde olacaktır. Küresel güçler ve şirketler İslam dünyasının maden kaynaklarını çıkarları doğrultusunda sömürmeye devam edebilecektir. Sonra Ortadoğu enerji kaynakları sadece Ortadoğu'da bu kaynaklara sahip olan ülkeleri değil, aynı zamanda AB, İsrail, Rusya, Çin gibi devletleri de ilgilendirmektedir. Ortadoğu'daki ülkelerin Türkiye gibi güçlü birer devlet olmalarını isterler mi sanıyorsunuz?

- Türkiye adeta Mısır'ın koruma kalkanı gibi. Bunu ne sadece bölgedeki çıkarları için ne de Batı'ya muhalif olmak için yapıyor. Çünkü demokrasiye ve özgürlüklere değer veriyor. Çünkü fikir hürriyetini insanı insana saldırtan bir tecavüz silahı olarak değil, bir ikaz vasıtası olarak kabul ediyor. Türkiye; Batı'ya İslam ile demokrasi sentezinin doğru ellerde nasıl güçlü olabileceğini gösterebilen tek ülkedir. Bu durum tabii Batılı devletleri rahatsız etti. Batı kendini İslamcı diye tanımlayan güçlerin -Türkiye gibi- ayaklanmalarla oluşan boşluğu doldurmasından korktu. Peki ama bunun sonucu darbe yapan Mısır ordusunu desteklemek mi olmalıydı? Bu özellikle uzun vadede sadece yanlış değil çok zararlı bir politikadır.



Bu haber 1,363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,730 µs