En Sıcak Konular

Terörün gölgesinde kalan husumet

23 Ağustos 2013 12:57 tsi
Çözüm süreciyle huzur ortamının hakim olduğu Doğu ve Güneydoğu'da, son zamanlarda artan aileler arası silahlı çatışmalarda 1'i bebek 29 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

Son 30 yıldır terörün hüküm sürdüğü, çözüm süreciyle terör örgütü PKK mensuplarının ülke dışına çekilmeye başladığı bölge, yeni bir sorunla karşı karşıya kaldı.
 
Yıllardır terör olaylarının gölgesinde kaldığı belirtilen arazi sorunları, son iki ayda Muş, Diyarbakır ve Batman'da aileler arasında silahlı kavgalara neden oldu. İlk aile kavgasının yaşandığı Muş'un Bulanık ilçesinde 8, Diyarbakır'da 8'i Bismil, 8'i de Hazro'da 16 kişi, Batman'da da 2 kişi öldürüldü. Son olarak Diyarbakır hayvan pazarında iki aile arasında çıkan kavga, Lice ilçesine bağlı Kutlu köyünde devam etti. Bu olayda da biri altı aylık bebek 3 kişi hayatını kaybetti.
 
"Toprak yeniden değerlendi, rant ortaya çıktı"
 

Bölgede aileler arasında yaşanan olayları AA muhabirine değerlendiren Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan, bölgede son aylarda dikkat çekici şekilde şiddet olaylarında artış yaşandığını belirterek, bunun en önemli nedeninin 30 yıldır terör olayları ile gündeme gelen bölgede toplumsal sorunların tali sorunlar şeklinde geri plana atılması olduğunu söyledi.
 
Erkan, "Bölgenin normalleşmesi derken sadece örgüt üzerinde normalleşmeden öte bölgede toplumsal sorunların da çözümü yönünde bir politika oluşturmak gerekiyor. Aksi takdirde ciddi toplumsal sorunlarla karşı karşıyşa kalacağız gibi görünüyor. Hatta bu olaylar belli bir süre artış gösterecek. Ta ki insanlar artık kendi yaşamlarını kurgulayıp üretimle tanışana kadar. Yılın 12 ayı çalışan ve yaşamını kurgulayan insanların bu tür olaylardan uzak durması beklenir" diye konuştu.
 
Halkın elindeki silahların toplatılması
 

DÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Danışmanı Yard. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, bölgede 30 yıldır süren çatışmalı ortam nedeniyle bölgede çok sayıda silah bulunduğunu söyledi.
 
"Bölgede halk tarafından güvenlik amacıyla edinilen silahların bu süreçte toplanması gerekir" diyen Şeyhanlıoğlu, bölgede çok sayıda evde kaleşnikof bulunduğunu belirtti.
 
En zor barış arazi husumetlerinde sağlanıyor
 

Barış Komitesi üyesi İsmail Özşanlı, komite olarak bölgede 10 yılda aralarında kan davası bulunan yaklaşık 650 aileyi barıştırdıklarını ifade ederek, çok sayıda kan davalı aileyi barıştırmak için de çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
 
Bu olayların devam edeceği yönünde endişe taşıdıklarını anlatan Özşanlı, kan davalı aileleri barıştırırken en zorluk çektiği konuların arazi kavgalarının neden olduğu husumetler olduğunu ifade ederek, "En zor barış, arazi anlaşmazlığının neden olduğu kan davasıdır. Sorun devam ettiği için aileler zor ikna ediliyor ve barış girişimleri yıllarca sürebiliyor" diye konuştu.

aa


Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,841 µs