En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'na Irak'ta Vali şoku

23 Ağustos 2013 09:58 tsi
Kılıçdaroğlu'na Irak'ta Vali şoku
Başbakan Nuri El Maliki'nin davetlisi olarak gittiği Irak'ta umduğunu bulamayan Kemal Kılıçdaroğlu, gezisini erken bitirdi. Kerkük Valisi, Erbil'i programına almayan Kılıçdaroğlu ile görüşmeyi reddetti. Iraklıların en büyük dini otoritesi Sistani ile Nece

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin resmi davetlisi olarak gittiği Bağdat'ta hayal kırıklığına uğradı. Kerküklü Kürtler, partisindeki ulusalcıları kızdırmamak için Erbil'i programına almayan Kılıçdaroğlu'nun protesto ederek görüşme isteğini reddetti. Türkiye'ye erken dönmek durumunda kalan CHP lideri, güvenliği gerekçe gösterdi.

Kılıçdaroğlu, merkezi hükümet ve dini liderlerle görüşmesine rağmen, Irak'ın kuzeyine hakim olan Irak Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile görüşmeyi programına almadı. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Parti içindeki ulusalcıların tepkisini düşünerek programını sınırlı tutmaya gayret eden Kılıçdaroğlu'un Kerkük gezisi Kürtlerin vetosuna takıldı. 'Kılıçdaroğlu'nun Kürtlere yönelik bu tavrını anlamakta zorluk çekiyoruz, ben şahsen karşılama komitesinde de yer almayacağım' diyerek tavrını ortaya koyan Kerkük'ün Kürt kökenli Valisi Necmeddin Kerim, Kılıçdaroğlu ile görüşmeyi reddetti.

ARACILAR BAŞARAMADI

Maliki'nin resmi ofisi de Kürt olmasını dikkate alarak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin protokol yetkililerinden destek istedi. 'Sayın Talabani Kılıçdaroğlu'nu sever' sözlerine rağmen Kerkük Valisi Kerim'in ikna edilemediği öğrenildi. Maliki'nin prokol ofisi, Vali Kerim'in Cumhurbaşkanı Talabani'nin özel doktoru olduğu için Almaya'ya gidebileceği gerekçesi ile çareyi Kerkük İl Meclisi Başkanı Hasan Turan'ı görevlendirmekte buldu. Ancak CHP liderinin Bağdat'taki bir düşünce kuruluşunda Kürtlere yönelik söylemlerinin ardından, 40 kişiden oluşan Kerkük il meclisinde yer alan 26 üyenin de protestoya katılması üzerine, Bağdat yönetimi krizin daha fazla derinleşmemesi için Kerkük ziyaretini 'güvenliği sağlayamayız' gerekçesiyle iptal etti.

BAYRAKLI PROTESTO HAZIRLIĞI

Erbil'i ziyaret kapsamının dışında bırakan Kılıçdaroğlu'nun bu tavrıyla Kürtlerin görmezden gelindiği görüntüsünün ortaya çıkmasından rahatsız olan Kerküklü Kürtler, ziyaretin gerçekleşmesi halinde, Kılıçdaroğlu'nun havalimanından valiliğe geçeceği güzergâhları Kürt bayrakları ile donatarak protesto hazırlığı bile yaptı.

SİSTANİ GERİ ÇEVİRDİ

'Kerkük' ziyareti Kürtlerin vetosuna takılırken, Kılıçdaroğlu'nun daha önce görüşeceği ilan edilen Iraklı Şiilerin en büyük dini otoritesi Seyit Ali Sistani ile buluşması ise Sistani'nin son dakikada görüşme isteğini geri çevirmesi üzerine iptal edildi. Sistani'nin resmi ofisinden Maliki'nin protokol müdürlüğüne 'Kılıçdaroğlu ile görüşmeyeceğim' mesajı iletilince Necef gezisinin de iptal edildiği açıklandı. Irak'taki merkezi hükümetin koalisyon ortağı olan Necef Valisi Adnan El Zorfi de CHP lideriyle görüşmeyi reddetti. Bağdat yönetimi de iptal gerekçesi olarak, güvenlik koşullarını gösterirken, Necef ve Basra emniyet yetkilileri her iki kentin güvenlik sorunun olmadığının altını çizdiler. Bu ziyaretlerin reddedilmesi nedeniyle CHP heyeti programını bitirerek planlanan tarihten 2 gün önce Türkiye'ye dönme kararı aldı. CHP'lilerin bugün Irak'tan ayrılması bekleniyor.

Türkmenler de rahatsız

Kemal Kılıçdaroğlu'nun geleceğini ilan etmesine rağmen Kerkük'ün programdan çıkarılmasından Kerküklü Türkmenler de rahatsız. Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi Sadık, 'Kılıçdaroğlu, madem Maliki'nin misafiri olarak geldi, Kerkük'e gelmeliydi. Kerkük'ün güvenlik koşulları Bağdat'ın, Musul'un ve diğer kentlerin koşullarından farklı değil. Güvenlik koşulları gerekçe olamaz. Kılıçdaroğlu Kerkük'e gelemiyorsa o zaman bu kent Irak'ın bir kenti değildir pozisyonu ortaya çıkıyor. Kerkük Türkiye ile Bağdat arasında köprü olabilirdi. Türkiye'de tüm siyasi partiler ve kurumlar bizi davet edip dinliyor ama CHP bunu da yapmadı. Kılıçdaroğlu'nu Türkmen kurumları olarak Kerkük'te misafir etmeyi çok arzu ediyorduk' dedi. Ali Mehdi Sadık, Kılıçdaroğlu'nun resmi olarak henüz kendileri ile bir görüşme yapmadığını, Bağdat ziyaretinde Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi ile Irak Milletvekili olarak davet edildiği El Reşit Oteli'ndeki bir yemekte bir araya geldiklerini, onun dışında resmi bir görüşmenin olmadığını ifade etti.

Tüm gruplarla görüşmeliydi

CHP liderinin tavrını eleştiren ITC Sözcüsü Ali Mehdi Sadık, 'Kılıçdaroğlu, Türkiye'de ana muhalefet partisinin lideri. Dünyada tüm muhalefet partileri ülkedeki sorunları en iyi gören partiler konumundadır. Çünkü iktidara aday konumdadırlar. Kılıçdaroğlu, Irak temaslarında sadece hükümet ve yakın çevreleriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, Maliki'ye yakın Türkmenlerle bir araya geldi. Oysa Türkmenlerin anayasadan kaynaklanan sorunları var. Gerçekten barış ve Irak'ın bütünlüğü için gelmiş olsaydı tüm muhalif gruplarla da görüşürdü' dedi.


Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,777 µs