En Sıcak Konular

Yalnız mıyız?

20 Ağustos 2013 10:40 tsi
Yalnız mıyız? Türkiye yalnızlaşıyor mu, iyi mi kötü mü?.. iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Türk dış politikası uzun süren bir yükselme döneminin ardından, bir tür durağanlık yaşıyor. "Tür" diyoruz çünkü, kimilerine göre bu "değerli bir yalnızlık". Kimilerine göre ise böyle bir kavram olmadığı gibi şu anki dış politika tam bir fiyasko.

İki uç değerlendirme de ortalama değerlendirmeler de şu an Türkiye'nin dış politika sütunlarını değerlendirmede, hele bunun için "diplomasi felsefesi"ni kullanmakta yetersiz.

Ankara'nın dış politika adımları ne bir fiyasko ne de "değerli bir yalnızlık" kadar yüksek perdeli.
Ancak kendi içinde "ne demek" olduğunu anlamamız gerekiyor! Ve ilk önce söylememiz gereken şu: Eğer, "komşularla sıfır sorun"dan sonra "değerli yalnızlık"tan bahsediyorsak!

Bakan Davutoğlu'nun komşularla sıfır sorun düsturu, "yenilenmiş" oluyor! Elbette "değerli yalnızlık" kurgulanmış bir politika değil. Bir tür sonuç, hatta "tali" sonuç.

Tanımlama Türkiye'nin şu anki durumuna politik bir kamuflaj da sayılabileceğinden, tarifi kabul etmek mümkün gözükmüyor. Ancak şunlar gerçek; Ankara son dönemlerin en sıkışık uluslar arası ilişkiler sürecin geçiyor ve basit gerçekler bile, Suriye, İsrail ve Mısır'da elçimizin kalmaması gibi, durumun artık farklı olduğunu anlatıyor.

Bu örnekleri tüm komşularımız üzerinden tekrarlamak ve müspet/menfi analizini yapmak mümkün. Fakat asıl konumuz "yalnızlık"!

Yalnız insan güçlenir, yalnız ülke?..

Diplomasi de bir ülkenin yalnız kalması iyi kabul edilmiyor. Çünkü bu yalnızlık dışlanmanın bir sonucu veya türevi olarak kabul ediliyor ve ülkenin bölgesel, küresel denklemdeki ağırlığı hafifletiyor. Ülkenin iç politik dinamiklerini de rahatsız eden boyutları akılda tutulmayı gerektiriyor.

Peki bir ülke "yalnız ise" ne olmalı? Bu ilginç bir soru çünkü örneğin ABD de yalnız bir ülke. Yanında çok ülke bulunmasına rağmen! Ve bu "dostları" gücüyle elinde tutuyor! Peki bu değerli bir kalabalık mı?

Türkiye'nin güney sınırlarından aşağı doğru tüm alan "yalnızlık"a delil sayılacak gelişmeler üretiyor. Ama aynı zamanlama ile Cumhurbaşkanı ve Başbakan-aynı gün içinde-Türkî Cumhuriyetler'in liderleriyle bir araya geldiler ve Türkiye'nin evinin aslında ne kadar büyük ve kalabalık olduğunu resmettiler. Bunların hepsi bir hafta içinde oldu.

Ülkeler ve yalnızlık kavramlarının birleştiği bir nokta var ise, reel-politik'in hemen not düştüğü bir gerçeklik daha var; Eğer bir ülke yalnızlaşıyorsa ordusu güçlenmeli! Bu dengesi bozulmaması gereken bir terazi ve yalnızlık arttıkça ordu büyümeli!

Peki "Yalnız ülke" kavramı muhakkak negatif bir anlam ifade eder mi? Her zaman değil; hemen hatırlanacağı gibi 2008 yılında yönetmen Nuri Bilge Ceylan Cannes Film Festivali'nde en iyi yönetmek ödülü alırken, "benim güzel ve yalnız ülkem" cümlesini zikretmişti. Ve bu ifade "yalnız"lık içermesine rağmen "bağımsız ve peşinden koşulan" bir ülkeyi de ifade ediyordu!

İbrahim Kalın Twitter hesabı üzerinden ne demişti?

" 'Türkiye Ortadoğu'da yalnız kaldı' iddiası doğru değil ama eğer bu bir eleştiri ise o zaman söylemek gerekir. Bu, değerli bir yalnızlıktır."

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,733 µs