En Sıcak Konular

Sınırı geçen mülteci sayısı 30 bini aştı

20 Ağustos 2013 09:42 tsi
Kuzey Irak sınırını geçen Suriyeli mülteci sayısının 30 binin üzerinde olduğu açıklandı.

Fişhabur Sınır Kapısı Müdürü Şewket Barbahari'den alınan bilgiye göre 15 Ağustos ile 19 Ağustos tarihleri arasında 30 bin Suriyeli Kürt Kuzey Irak'a geçti.

Suriye'de Rojava olarak da bilinen ve çoğunlukla Kürtlerin yaşadığı Kuzey Suriye bölgesinde PKK uzantısı PYD'nin silahlı kanadı YPG ile El Kaide bağlantılı El Nusra arasındaki çatışmaların şiddetinin artması Kürtlerin yaşadıkları bölgelerden zorunlu göç etmelerine neden oldu.
 
Artan şiddet Kürtlerin Suriye'nin kuzeyinde bulunan Semalka (Fişhabur) sınır kapısına akın etmesine neden oldu. Semalka sınır kapısında bekleyen mültecilerin, Bölgesel Kürt Yönetim (IBKY) Başkanı Mesud Barzani'nin onayı ile Irak sınırına geçmelerine izin verildi.
 
Yaklaşık 15 bin mülteci Kuzey Irak'ta bulunan Erbil şehrinde yeni yapılan Kawrgosk mülteci kampına yerleştirildi. Kamp, Erbil şehir merkezinden yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Kawrgosk kasabasında kuruldu. Kampta ilk olarak çadır, su, yiyecek, elektirik ve tuvalet gibi ihtiyaçlar karşılandı. Yerleştikleri kamptan memnun kaldıklarını dile getiren mülteciler arasında 'Burası da bizim vatanımız gerekmezse Suriye'ye dönmeyiz' diyenler kadar, topraklarını bıraktığı için üzgün olanlar var.
 
Cihan Haber Ajansı'na konuşan Şerko Cevat, ''Başkana çok teşekkür ediyorum; burada çok rahatız. Suriyedeyken öldürülüyorduk, kaçırılıyorduk. Sağolsun kapılarını bize açtılar. Bütün ihtiyaçlarımızı gideriyorlar.'' dedi.
 
79 yaşındaki Hatice teyze, 'Başkan başımızın tacıdır' diyerek Bölgesel Kürt Yönetim Başkanı Mesud Barzani'nin yardımlarına övgüde bulundu.
 
Suriye'de gördüklerini anlatan 11 yaşındaki Muhammed, "Oyun bile oynayamıyorduk. Sokağa çıkamaz hale geldik. Esad askerleri insanları sokak ortasında kelepçeleyip götürüyorlardı.'' şeklinde konuştu.
 
Kalabalık ailesi ile birlikte topraklarını terk eden Asim Kerim, ''Elhamdulillah kaldığımız yerden memnunuz. Binlerce insan bu topraklara geldi. Kürt hükümeti hepsini kabul etti. İhtiyaçlarımızı gideriyorlar, çok şükür yiyecek, su, bataniye var. Hiç kusur etmediler. Bölgesel hükümete çok teşekkür ediyorum.'' ifadesini kullandı.
 

Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,715 µs