En Sıcak Konular

Sınırda kirli oyun

20 Ağustos 2013 08:44 tsi
Sınırda kirli oyun İki üç bin kişilik sınır delme çabası kaçakçıların kirli bir oyunu çıktı.

Kaçakçıların ‘Türkiye’ye götüreceğiz’ diye kandırdığı sığınmacıları canlı kalkan yaptıkları bildirildi. Şam’ın da kullandığı kaçakçıların sınırda kaos yaratarak ÖSO’nun ikmalini kesmeye çalıştığı kaydedildi.

Suriye'den Türkiye’ye yönelik sığınmacı girişinin denetim altına alınması ve sınırlarda güvenliğin artırılması üzerine işleri aksayan kaçakçıların iki üç bin kişilik gruplar haline getirdikleri sığınmacıları sınıra yönlendirerek vurguna canlı kalkan yaptıkları ortaya çıktı. Türkiye’nin sadece acil durumlarda ve pasaportla sığınmacı kabul etmeye başlaması üzerine çatışmalardan kaçanları “sizi karşıya geçireceğiz’’ diyen kaçakçıların Esad tarafından da zaman zaman kullanıldığı bildirildi. Şam’ın sınırda kaos yaratarak Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Türkiye bağlantısını kesmeye çalıştığı belirtildi. Kaçakçıların legal olarak Türkiye’ye giriş yapamayan sığınmacıları ‘’sizi Türkiye’ye geçireceğiz’’ diyerek iki üç bin kişilik gruplar halinde sınıra sevkettikleri belirlendi. Güvenlik güçlerini belli alanlara çeken ve sınırda kargaşa çıkartan kaçakçıların böylece Türkiye’ye kaçak mazot sokmaya çalıştıkları bazı alanlarda başarılı da oldukları öğrenildi.

Olayları 4 baron çıkartıyor

Daha çok aşiretlerden oluşan kaçakçı grupların kendilerine bağlı 300’e yakın silahlı elemanı da bulunuyor. Suriye’de bir kontrol mekanizması tanımayan kaçakçılar zaman zaman  ÖSO savaşçılarına da karşı koyuyor. Söz konusu saldırıların organizatörleri durumunda bulunan ve güçlü aşiret bağları olan Raid Fadil, Abdulmunim Gannum, Gaiys Bekkur, Abu Said isimli Suriyeliler tarafından yürütülen kaçakçılık faaliyetlerinin uzun yıllardır bölgede devam ettiği biliniyor.

Özellikle Reyhanlı ve Altınözü ilçelerine bağlı köylerde yaşayan Türk vatandaşlarıyla ortak hareket eden kaçakçılar zaman zaman Esad rejimi ile de bağlantı kuruyor. Sınır saldırılarında Suriye İstihbaratı’nca desteklenen kaçakçıların kaos ortamı oluşturmaya çalıştığı ifade ediliyor. Kaosun faturasının ÖSO’ye kesilmesi için provokasyonlar sığınmacılar üzerinden yapılıyor. Hatay’ın Altınözü İlçesi’nden akaryakıt, Yayladağı’ ilçesinden ise büyükbaş hayvan kaçıran baronlar, Reyhanlı’da da faaliyet yürütüyor.

Kaçakçılar Esad rejimine de çalışıyor


Star’a konuşan ÖSO Komutanı Albay El Kürdi, “Bu saldırılarla bizim sınırdan geçişimizin önünü kesmek istiyorlar. Tabii ki suistimal edenler var. Ancak en önemli nokta bunların arasında bulunan rejimin kontrol ettiği kişilerdir. ÖSO’nun Türkiye sınırını etkin bir şekilde kullanmasının önüne geçmek istiyorlar’’ dedi.



Bu haber 997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,628 µs