En Sıcak Konular

Darbeciler protestoların önünü böyle kesecek

20 Ağustos 2013 08:27 tsi
Altı gündür darbe karşıtlarının sokağa çıkmasına engel olamayan Mısır ordusu, Kahire'deki tüm meydanların girişini dikenli tel örgüyle çevirerek protestoların önünü kesmeye çalışıyor.

Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle devredilmesine karşı sokağın öfkesini dindiremeyen ordu, çareyi Kahire'deki meydanları "güvenlik" adına dikenli tellerle örmekte buldu. Cumartesi günü Mursi'nin Müslüman Kardeşler Teşkilatı İhvan'dan gelen "yeni gösteri" çağrısının ardından askerler, Rabiatül Adeviyye ve Nahda meydanlarıyla Anayasa Mahkemesi'nin çevresini tel örgülerle çevirdi.

Protestolar altıncı gününe girerken, İhvan'ın isyanı gözaltına alınan darbe karşıtlarının cezaevine nakli sırasında saldırıya uğramasıyla büyüdü. Ulusal İttifak, 600 mahkumdan oluşan konvoya düzenlenen saldırıyla ilgili uluslararası soruşturma istedi. Mısır ordusuna göre 36, Ulusal İttifak'a göreyse 52 kişi saldırıda hayatını kaybetti. Mısır Başsavcısı, olayla ilgili 5 polis hakkında gözaltı kararı verdi. Saldırıda ölenlerden 37'sinin cenazesi ise dün Kahire'de morga konulurken, cesetlerde işkence izleri ve başlarına isabet etmiş kurşunlar olduğu öne sürüldü.

Darbe karşıtları da çeşitli kentlerdeki yürüyüşlerle güç kullanımını protesto etti. Gösterilerde "Rabia" işaretinin bulunduğu pankartlar açıldı. Sina yarımadasında, güvenlik güçlerini hedef alan roketli saldırılar da dinmedi. Dün sabah Refah sınır kapısı yakınında, iki polis otobüsüne saldırı düzenlendi; 24 polis öldü. Cumartesi günü göstericilere kapılarını açan El Feth Camisi İmamı Şeyh Abdulhafız Celal ve 359 kişi ise "şiddete teşvik" suçlamasıyla tutuklandı.

Öte yandan askıya alınan 2012 anayasasının yeniden yazımını üstlenen komisyon, Şura Meclisi'nin feshedilmesi ve yasama yetkilerinin tamamının millet meclisine devredilmesi yönünde karar verdi.

haber7

Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,100 µs