En Sıcak Konular

Snowden'i haber yapan gazetecinin yardımcısı göz altında

19 Ağustos 2013 13:24 tsi
Brezilya bir vatandaşının İngiltere'nin Heathrow havaalanında Terörle Mücadele Kanunu gerekçe gösterilerek alıkonmasını "gayri meşru" ve "endişe verici" diye niteledi. Londra'da alıkonan Brezilyalı David Miranda, Guardian gazetesinin muhabiri Glenn Greenw

Greenwald de Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın eski çalışanı Edward Snowden tarafından sızdırılan belgeleri yayınlayan gazetecilerden biri.

Olay sırasında David Miranda, Almanya'dan gelip Londra üzerinden Brezilya'ya uçmaya hazırlanıyordu.

Guardian gazetesine göre Miranda, Almanya'da, Snowden dosyası üzerinde Greenwald ile birlikte çalışan film yönetmeni Laura Poitras ile buluşmuştu.

Dokuz saatin sonunda Miranda serbest bırakılırken cep telefonu, bilgisayarı, DVD'leri ve diğer bazı eşyasına el konulduğu bildiriliyor.

Gazeteci Greenwald, partnerinin gözaltında tutulmasını "tehdit" ve "basın özgürlüğüne esaslı bir saldırı" diye tanımladı.

Guardian gazetesi ise "Güvenlik örgütleri hakkında haberler yapan bir Guardian muhabirinin partnerinin Heathrow havaalanında yaklaşık dokuz saat gözaltında tutulmasını üzüntüyle karşıladık. İngiltere yetkililerinden en kısa zamanda duruma açıklık getirmelerini istiyoruz." dedi.

2000 yılında kabul edilen Terörle Mücadele Kanunu'na göre polis havaalanlarında bir kişiyi dokuz saat süreyle alıkoyabiliyor. Fakat "yerinde ve orantılı olarak kullanılması" öngörülen bu yetki sıkı denetime de tabi.

Uluslararası Af Örgütü son olayla bu yetkinin "küçük intikam hesapları" için kötüye kullanıldığının görüldüğünü söyledi.

Olay İngiltere siyasetinde de hemen yankı yarattı. Parlamento İçişleri Karma Komisyonu Başkanı Keith Vaz polisten, olayın açıklığa kavuşturulmasını isteyeceğini bildirdi.

Guardian muhabiri Glenn Greenwald, partneri David Miranda'yı alıkoyan yetkililerin amacının kendisini "korkutmak ve tehdit etmek" olduğunu söyledi.

Greenwald olayın doğrudan doğruya, ABD'de Ulusal Güvenlik Kurumu hakkında bilgiler sızdıran Edward Snowden hakkında yaptığı haberlerle bağlantılı olduğunu düşünüyor.

Gazeteci Greenwald BBC Dünya Servisi'ne verdiği mülakatta, "David'e alıkonduğu süre içersinde terörizm veya bir terör örgütüyle ilgili hiç bir soru yöneltilmemiş" dedi ve şöyle sürdürdü:

"Gün boyu benim ve diğer Guardian muhabirlerinin Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu ile ilgili yaptığı haberlerle ilgili sorular sormuşlar. Onu dokuz saat tutarak bir tehdit mesajı göndermeye çalıştılar. Olay budur. Anlamadığım şu: Nasıl oluyor da bu yaptıklarının tam tersi bir etki yaratacağını görmüyorlar. Şimdi bu haberlerin üzerine daha büyük cesaret ve kararlılıkla gideceğim."

Brezilya da Miranda'nın serbest bırakılmasından hemen sonra bir açıklama yayımladı.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında "Hakkında Terörle Mücadele Kanunu'nun yürürlüğe sokulmasını gerektirecek hiç bir suçlama olmayan bir bireyin gözaltında tutulmasının" hiç bir şekilde haklı gösterilemeyeceği kaydedildi.

Brezilya'dan gelen açıklamada bu tür olayların bir daha tekrarlanmaması umudu da dile getiriliyor.

BBC Türkçe



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,471 µs