En Sıcak Konular

Kirli işbirliği

19 Ağustos 2013 08:34 tsi
Kirli işbirliği Mısır'ın en zengin işadamı Naquib Sawiris'in, Yahudi lobisiyle ortaklık yapıp Mursi karşıtı kampanya başlattığı ortaya çıktı.

Mısır'daki 3 Temmuz kanlı darbesini 'devrim' olarak niteleyen darbeci sermayenin 'ülkeye ekonomik istikrar gelecek' algısını oluşturmak amacıyla Mısır borsasında operasyon yaptığı ortaya çıktı. Mısır borsasının EGX 30 endeksinde işlem hacmi bakımından ağırlığı en yüksek şirketlerden olan Orascom grubuna ait hisselerin darbeden üç gün önce hızla yükselmeye başlayarak son 1.5 ayda yüzde 47 artması, Mısır Borsası'nın da yüzde 23 oranında değer kazanmasına neden oldu.

ÇÖKÜŞ BORSA FIRLATTI

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Toyota, General Motors, Suzuki, Shell ve Ülker gibi dünya devlerinin darbenin meydana getirdiği siyasi ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle fabrika üretimlerini durdurduğu Mısır'da borsanın amiral gemisi sayılan Orascom hisseleri aracılığıyla spekülasyon yapıldığı belirtiliyor. Spekülasyonu yapanların ülkenin demokratik seçimleriyle iktidara gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'nin devrilmesi halinde Mısır'a istikrar geleceği tezini işlemeyi amaçladıkları dile getiriliyor.

SİYASETÇİ VE MEDYA PATRONU

Mursi'nin iktidardan düşmesi için en çok çalışan kişilerin başında ise Kıpti asıllı işadamı Naquib Sawiris geliyor. Mısır'ın en zengin ikinci, Forbes listesine göre de dünyanın en zengin 347. kişisi olan Orascom Telecom'un patronu Sawiris aynı zamanda Özgür Mısırlılar Partisinin kurucusu ve ON-TV, Mısr Al Yevm, Egypt Independent gibi Mursi karşıtı yayınlara öncülük eden medya grubunun patronu olmasıyla dikkat çekiyor.

KAYBEDİNCE CUNTAYI ÇAĞIRDI

25 Ocak 2011'de gerçekleşen Tahrir devrimi sırasında Hüsnü Mübarek rejimi ile isyancılar arasında arabulucu vazifesine soyunan Sawiris, askeri geçiş yönetimi sırasında Özgür Mısırlılar Partisi'ni (Free Egyptians Party) kurarak ülkenin ilk demokratik seçimlerine Mısırlılar Bloku içerisinde katıldı. 332 üyeli parlamentoda sadece 14 sandalye kazanabilen Sawiris'in partisi, kısa süre sonra Mursi'yi diktatörülükle suçlamaya başladı. Sisi cuntasının 3 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbeden iki gün sonra bildiri yayınlayan parti, 'Mısır'da 30 Haziran'da başlayıp 4 gün süresince olan şey darbe değil gerçek diktatörlüğe karşı gerçek bir devrimdi. Mursi, demokratik yollarla iktidara geldikten sonra oyunun kurallarını demokrasiden otokratik faşizme kaydırdı' diyerek Sisi cuntasına açıkça destek verdi.

Mübarek'in has adamı

İnşaat ve turizm alanında da faaliyet gösteren Orascom Grubu'nun başında olan Naquib Sawiris, Hüsnü Mübarek tarafından özel bir emirle Mısır Bilim ve Teknoloji Yüksek Konseyi üyeliğine atanmıştı. Sahibi olduğu Mısr Al Yevm Gazetesi, ON-TV ve Egypt Independent gazetesi kanalıyla cuntaya açıkça destek veriyor. Sawiris ABD'nin en etkili siyasi lobisi olarak bilinen Council on Foreign Relations'ta (CFR) Mısır'ın temsilciliğini yapmakta.

'Mursi gidince aydınlık olduk'

Darbe sonrası 17 Temmuz'da Reuters'e konuşan Sawiris, 'Mursi'nin bu faşist rejiminin kaldırılması ulusal çapta bir uyanışa yol açtı. Bu da daha aydınlık bir ülke olmamıza ve gelen turist sayısının daha fazla artmasına neden oldu' dedi. Ancak Mısır Merkez Bankası'nın yayınladığı ödemeler dengesi raporuna göre Mursi döneminde Mısır'ın turizm gelirleri, askeri geçiş dönemine göre 1 milyar dolar artışla 7 milyar dolardan 8 milyar dolara çıktı.

Son konuşmasında sermayeyi işaret etti

Muhammed Mursi darbeden önceki son konuşmasında Mısır'ı sömüren 30 ailenin ülkenin kaynaklarına hükmetmesinden bahsetmesinin darbecileri öfkelendirdiği belirtiliyor. Mursi son konuşmasında, 5 ailenin Mısır maliyesine toplamda 14.3 milyar dolarlık vergi borcu olduğunu ancak ödemediklerini dile getirmişti. Kıpti milyarder Naquib Sawiris'in ağabeyi Nassif Sawiris'in Orascom İnşaat'ın satışında kaçırdığı vergileri de gündeme getirmişti. Mısır'daki sermayenin darbeci askerlerle işbirliği dikkat çekerken, toplamda 250 milyar dolar büyüklüğündeki Mısır ekonomisinin 80 milyar dolarlık bir bölümü, generallerin yönettiği askeri şirketler tarafından kontrol ediliyor.

İsrail lobisi ile stratejik ortaklık

Sawiris'in Mübarek'in devrilmesinden birkaç ay önce önce Orascom Telecom'un yüzde 51.6 oranındaki kontrol hisselerini Mikhail Fridman'a devretti. İşbirliği kapsamında Fridman'ın şirketleri ile Sawiris'in şirketleri arasında 2010 yılı Mayıs ayında 6.5 milyar dolar değerinde bir satınalma ve birleşme işlemi gerçekleştirildi. Sawiris'in Mübarek sonrası dönemde İsrail lobisi ile ortaklık kurmak suretiyle Mısır'daki gücünü korumaya çalıştığı ifade ediliyor.

'Darbe değil, ABD yardımı devam edecek'

ABD'nin Sisi darbesine 'darbe' demediğini darbecilere senelik 1.3 milyar dolarlık para yardımını devam ettireceğini iddia eden Sawiris, twitterhesabında şu ifadeleri kullandı: 'ABD Kongresi bu bir darbe değildir dedi, yardıma devam edecek'. ABD yardımından memnuniyetini ifade eden Sawiri'nin, AB Dış Politika Yüksek Komiseri Ashton'un Kahire'ye giderek Mursi ile görüşmesini de Mısır'ın içişlerine müdahale olarak değerlendirdi.




Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,694 µs