En Sıcak Konular

Diyarbakır'da Mısır katliamı protestosu

19 Ağustos 2013 08:17 tsi
Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere yönelik katliamı, Mustazaflar Cemiyeti ve 57 STK'nın katılımıyla düzenlenen mitingle protesto edildi.

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Hüseyin Yılmaz, "Mısır'da yapılan darbe, demokrasiye değildir. İslam'a ve Müslümanlara, İslam'ın devlet olma ihtimaline yapılmış alçakça bir darbedir" dedi.
 
Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere yönelik katliamı, Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda yapılan mitingle protesto edildi. İldeki 57 sivil toplum kuruluşunca oluşturulan Diyarbakır-Mısır Kardeşlik İnisiyatifi ve Mustazaflar Cemiyeti tarafından gerçekleştirilen mitinge, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu onbinlerce kişi katıldı.
 
Yılmaz, mitingde yaptığı konuşmada, İslam coğrafyasını kan ve gözyaşına boğanların, zulüm ve katliamlarına devam ettiğini söyledi.
 
Yılmaz, zulüm ve katliamın sadece Mısır'da değil, tüm coğrafyada yer aldığını belirterek şöyle konuştu:
 
"Emperyalistler sömürü düzenlerini devam ettirmek için ihtilafları körüklüyor. Halkı kamplara ayırıp çatıştırıyor. Böylece yerli işbirlikçilerini yönetime getirmektedirler. Ülkelerin yer altı ve yer üstü zenginliklerini sömürmektedirler. Ezilen ve sömürülenlerin içinde en fazla Müslümanlar zarar görüyor. İslam coğrafyasının bu bu perişan hali Müslümanların gücünün dağınıklığından, ihtilaflar içinde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Yoksa düşmanların güçlü olmasından değildir. Mısır'da yapılan darbe demokrasiye değildir. İslam'a ve Müslümanlara, İslam'ın devlet olma ihtimaline yapılmış alçakça bir darbedir. Bu darbe, sömürgeci Batı'nın İslam'ın Mısır'a hakim olmasını, gayri islami yönetimleri için tehlikeli gören kukla Arap devletlerinin açık desteği ve teşvikleriyle yapılmıştır."
 
Yılmaz, İslam coğrafyasındaki Müslümanlar ve İslami hareketlerin aralarındaki ihtilafları bir tarafa bırakıp birlik ve beraberlik içinde vahdeti oluşturmak için öncelikle Müslümanların adım atmasının önemine değinerek, birlik ve beraberlik için diyalogların geliştirilmesi ve ihtilafların bir tarafa bırakılması gerektiğini ifade etti.
 
Bir yerlerden yapılan tahriklerle, Müslüman halka düşmanlık yapılması, iftira ve karalama kampanyalarına başvurulması, fiili saldırılarda bulunulmasının, halka bir faydasının olmadığı gibi kendilerine da faydasının olmayacağını çok iyi bilmeleri gerektiğini  vurgulayan Yılmaz, "Kimse bu tür kirli hesapların içine girmemelidir. Hiç kimse kişisel ve örgütsel çıkarlarını halkın çıkarlarının üzerine çıkarmamalıdır. Baskı ve saldırılarda halkı sindirmek isteyenler büyük bir yanlış içine girer. Halkın insani haklarına kavuşması, örgütsel çıkarların üzerindedir. Halkımızın zarar göreceği her türlü girişimin karşısındayız ve müsade etmeyiz. Kendi halkına zulüm edenlerin, baskı altına almak isteyenlerin sonu, selefleri gibi tarihin çöplüğüne atılmak olacaktır" diye konuştu.
 
İstasyon Meydanı'ndaki miting öncesinde Kur'an-ı Kerim okundu ve ilahiler seslendirildi. Sık sık tekbir getirilen mitingde katılımcıların bazıları bir ellerinde Kur'an-ı Kerim taşırken diğer elleriyle Rabia işareti yaptılar. Rabia işareti yapan kimi katılımcıların da avuçlarında Mursi'ye selam yazısı dikkati çekti.

Ankara

Ankara'daki farklı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri İHH Ankara öncülüğünde, Mısır'daki darbe karşıtlarına destek için bir araya geldi. Abdi İpekçi Parkı'nda akşam saatlerinde toplanan vatandaşlar, akşam ve yatsı namazlarını parkta cemaatle kıldı.
 
İHH Ankara sorumlusu Mustafa Sinan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'daki direniş sona erene kadar her akşam saat 18.00-22.00 arasında Abdi İpekçi Parkı'nda bir araya gelineceğini belirtti. Parka asılan afişlerde hiçbir kurumun adının kullanılmadığına dikkati çeken Sinan, "Biz buraya herkesin katılımını bekliyoruz. Destek vermeleri için önümüzdeki günlerde siyasi partilere de ziyarette bulunacağız" dedi.

Bursa

Bursa'da, bir grup STK'nın birleşerek oluşturduğu "Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu", Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı kınadı.
 
Merkez Osmangazi ilçesi Şehreküstü Meydanı'nda toplanan Asır Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (ASIRDER), Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (ÖZGÜR-DER), İHH İnsani Yardım Vakfı ile Bursa Eğitim ve Yardımlaşma Derneğinin (BUSEYDER) üyeleri, Mısır halkına destek vermek için slogan attı, tekbir getirdi, Rabia işareti yaptı.
 
Antalya
 
Mısır Dayanışma Platformunca Muratpaşa Camisinde düzenlenen programda vatandaşlar Mısır'da yaşamını yitirenler için dua etti.
 
Akşam namazı sonrası Kur'an-Kerim okunmasıyla başlayan programda, Mısır halkı içinde dua edildi. Cami bahçesindeki programda vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtlarına destek için sosyal medya yolu ile başlatılan kampanyanın logosu olarak belirlenen "Rabia" işareti yaparak slogan attı, tekbir getirdi.

Tokat

Tokat'ta Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliamda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Sosyal paylaşım sitelerinde organize olarak Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, "Rabia" işareti bulunan dövizleri taşıyarak bir süre oturma eylemi yaptı.
 
 Sivas
 
Sivas'ta da bazı parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı kınadı.
 
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup adına konuşan Saadet Partisi Sivas Gençlik Kolları Başkanı Yasin Durak, Mısır'da yaşanan vahşete sessiz kalmamak ve Sivas kamuoyunu bu konuda bilinçlendirmek amacıyla protesto gösterisini düzenlediklerini söyledi.
 
Her geçen gün katliamın şiddetinin arttığını belirten Durak, "Darbe yönetimi keskin nişancıları da kullanarak binlerce insanı şehit ederken on binlerce insanı da yaralamıştır" dedi.
 
Mısır'daki darbe sürecinin, Suriye'de yaşanan iç savaşın ve Irak'ta patlayan bombaların aynı merkezin kontrolünde olduğunu savunan Durak, "Dökülen kanın arkasında İsrail vardır. Bu gerçek, bu coğrafyanın her insanı tarafından mutlaka fark edilmelidir. Mısır'daki katliamlar Büyük Ortadoğu Projesinin işletilmesidir" şeklinde konuştu.
 
Durak, tek çözümün ve tek çarenin İslam Birliği olduğunu söyledi.
 
Basın açıklamasının ardından "Rabia" işareti bulunan dövizler taşıyan gruptakiler, bir süre oturma eylemi yaptı.
 
Kur'an-ı Kerim okunması, Mısır'da ve diğer İslam ülkelerinde ölen Müslümanlar için dua edilmesinin ardından grup dağıldı.
 
 
aa


Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,762 µs