En Sıcak Konular

Mısır bölge dengelerini değiştirdi

18 Ağustos 2013 10:08 tsi
Mısır bölge dengelerini değiştirdi Mısır olayları Ortadoğu dengelerini de ciddi bir şekilde etkiledi.

Diğer taraftan Mısır olayları Ortadoğu dengelerini de ciddi bir şekilde etkiledi. İran, gösterilerin kanlı bir şekilde bastırılmasını kınarken Suudi Arabistan, Kuveyt, BAE ve Ürdün darbeci Mısır Ordusu'nun yanında yer aldı. Hatta Suudi Arabistan Kralı AbdullahMüslüman Kardeşler'i "terörist" olmakla suçlayacak kadar ileri gitti. Abdullah tüm Araplara ve Müslümanlara yaptığı açıklamasında çok netti:

"Mısır'da nefret yanlılarınca istikrar hedef alındı. Suudi Arabistan teröre karşı savaşında Mısır'ın yanındadır. Olaylara dışarıdan müdahale edenler bilmelidir ki bu şekilde davranarak fitne ateşini körüklemektedirler ve teröre destek olmaktadırlar".

ABD'nin önceliği İsrail

Bu açıklama da gösteriyor ki Mısır darbesinde sonra Suriye iç savaşı ile oluşan dengeler bozulmaya ve yeni saflaşmalar oluşmaya başladı. Öte yandan ABD ve Avrupa ülkeleri Mısır'a fazlaca karışmak istemiyorlar. Meydanların kanlı müdahaleler ile boşaltılmasına karşı sert açıklamalar var, ancak Batı dünyası henüz dişe dokunur bir yaptırım geliştir(e)medi. Bundan sonra geliştirmeleriyse hayli zor görünüyor. Özellikle ABD, Mısır olaylarında İsrail'in güvenliğini önemli bir öncelik sayıyor. Mısır'da İsrail'in güvenliği ise demokrasiden değil, Ordu'nun hâkimiyetinin sürmesinden geçiyor.

Rusya ise Mısır'daki gelişmeleri bir tür fırsat olarak değerlendiriyor. Suriye'de rejimi destekleyen Rusya, Mısır'da da darbeci rejime destek vererek Arap dünyasında bir tür hamiliğe soyunmak istiyor.

Gelişmelerin en çok etkilediği ülkelerden biri ise şüphesiz Türkiye. Denebilir ki Ankara, Mısır'daki olaylara verdiği sert ve net tepkide yalnız kaldı.

Türkiye'nin bu tavrı hiç şüphesiz son derece ahlaki bir davranıştı ve bu yönüyle alkışlanmayı hak ediyordu. Buna karşın Suudi Arabistan başta olmak üzere birçok Arap devletinin Mısır'da darbecileri desteklemesi bu ülkelerle ilişkilerde Türk dış politikasını da sıkıntıya sokacağa benziyor.

Sedat Laçiner / Star (ilgili kısım)



Bu haber 1,301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,521 µs