En Sıcak Konular

İngiltere'den Cebelitarık'la ilgili yeni hamle

17 Ağustos 2013 11:36 tsi
İngiltere'den Cebelitarık'la ilgili yeni hamle İngiltere AB'den Cebelitarık sınırına acilen gözlemci heyet göndermesini istedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'dan Cebelitarık sınırına acilen gözlemci heyet göndermesini istedi.

Cameron Barroso'yla İngiltere ile İspanya arasında gerginliğe neden olan Cebelitarık'taki durumu telefonda görüştü. Görüşmede Cameron, İspanya'nın kontrolleri artırmasından dolayı sınırda oluşan uzun araç kuyruklarıyla ilgili endişesini aktararak bunun AB'deki serbest dolaşıma aykırı olduğunu bildirdi. İngiltere Başbakanı ayrıca, sorunun diyalogla çözülmesi isteğini ifade etti.

AB, gelecek ay Cebelitarık sınırına gözlemci bir heyet göndermeyi planlarken Cameron, heyetin bir an önce gitmesi gerektiğini istedi.

Kaçakçılığı önlemek için sınır kontrollerinin gerekli olduğunu savunan İspanya hükümeti, İngiltere'nin endişesini resmi yollarla iletmesine karşın kontrolleri yumuşatmayacağını bildirmişti.

GERGİNLİĞİN NEDENİ BALIKÇILARIN ENGENLENDİĞİ İDDİASI

İngiltere ile İspanya arasında Cebelitarık dolayısıyla artan gerginlik, İspanyol balıkçıların Cebelitarık açıklarında avlanmalarının engellendiği iddiasıyla başlamıştı. Cebelitarık yetkilileri denize yerleştirdikleri dev beton bloklarla doğal hayatın korunmaya çalışıldığını söylemiş, İspanyol yetkilier ise bloklarla balıkçılığın engellendiğini savunmuştu.

Bunun üzerine İspanya Cebelitarık sınırındaki güvenlik kontrollerini sıkılaştırmış ve bu uygulama sınırda uzun araç kuyruklarına neden olmuştu. İspanya ayrıca, Cebelitarık'a geçişlerden 50 Avro ücret almayı ve İspanya'da gayrimenkul sahibi olan binlerce İngilizle ilgili vergi soruşturması başlatmayı planladığını bildirmişti.

SON 50 YILDA İKİ REFERANDUM

Üç yüz yıl boyunca İngiltere'nin egemenliğinde olan Cebelitarık'ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi, off shore bankacılığı, internet üzerinden kumar ve turizmle işliyor. İspanya'nın güneyinde bulunan 6,7 kilometrekarelik kara parçasının kime ait olduğu İspanya ile İngiltere arasında kimi zaman tartışmaya ve gerginliğe neden oluyor.

İspanya, 1713 Utrecht Barış Anlaşmasıyla Cebelitarık'ı İngiltere'ye veriyor. 1950'li yıllarda ise İspanyol General Francisco Franco, Cebelitarık'ın İspanya'nın egemenliğinde olduğunu savunuyor ve 13 yıl boyunca İspanya'nın Cebelitarık sınırını kapatıyor.

1967 ve 2002 yıllarında yapılan iki referandumla, Cebelitarık halkına "İngiliz egemenliğinde kalmak isteyip istemedikleri soruluyor" ve çoğunluk İngiliz egemenliğini tercih ediyor.

AA



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,189 µs