En Sıcak Konular

Beyaz Saray'dan Sisi'ye tatbikat şoku

15 Ağustos 2013 18:51 tsi
Beyaz Saray'dan Sisi'ye tatbikat şoku "Bu sabah Mısır hükümetine, gelecek ay yapılması planlanan ve iki yılda bir olan Parlakyıldız adlı ortak askeri tatbikatı iptal ettiğimizi bildirdik."

ABD Başkanı Barack Obama, tatil için bulunduğu Massachusetts eyaletindeki Martha's Vineyard'da değerlendirmelerde bulundu.

Sözlerine ABD'nin Mısır ile on yıllara dayanan ilişkisine değinerek başlayan Obama, Mısır'ın Ortadoğu'daki barışın köşe taşı bir ülke olduğunu hatırlattı. Obama, iki yıl önceki "Arap Baharı" ayaklanmalarını anımsatarak,  o dönemde değişimin çabuk ve kolay gelmeyeceğini belirttiklerini ama şiddet içermeme ve evrensel haklara saygı duyma ilkeleri ile siyasi ve ekonomik reformlara yönelen bir sürece desteklerini ifade ettiklerini hatırlattı. Bu noktada hem bu değerler hem de çıkarlarıyla hareket ettiklerini belirten Obama, ulusların bu ilkelerle hareket ettiklerinde daha istikrarlı ve başarılı olacaklarına inandıklarını bildirdi.  

Obama,  sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu nedenle son olaylardan dolayı çok kaygılıyız. Durumun karmaşıklığının farkındayız. Muhammed Mursi demokratik bir seçimle başa gelmiş bir cumhurbaşkanı olmasına rağmen, hükümeti kapsayıcı değildi ve tüm Mısırlıların görüşlerine saygı göstermedi. Çok sayıda Mısırlı'nın, belki de Mısırlıların çoğunluğunun, gidişatta bir değişim çağrısı yaptığını biliyoruz. Siyasi farklılıklara çözüm bulmanın yolunun güç kullanımı olmadığına inansak da birkaç hafta önce ordunun müdahalesinin ardından, uzlaşı için bir şans, demokratik bir yol izlemek için bir fırsat bulunuyordu.

Bunun yerine, keyfi tutuklamalar, Mursi'nin destekçilerine geniş çaplı baskınlar yoluyla daha tehlikeli bir yola başvurulduğunu ve şimdi de trajik biçimde, yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine, binlercesinin yaralanmasına neden olan şiddeti gördük. ABD olarak, Mısır'ın geçici hükümeti ve güvenlik güçleri tarafından atılan atımları şiddetle kınıyoruz. Sivillere karşı şiddetten müteessir olduk. Protesto hakkı dahil insan onuru için hayati olan evrensel hakları destekliyoruz.  Vatandaşların bu haklarını inkar eden sıkıyönetimin izlenmesine karşıyız".

Obama, olaylarla hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.  

Ortak tatbikat iptal

Obama, sözlerine şöyle devam etti:

 "Mısır ile ortaklığımızın derinliğini, dünyanın bu çok önemli kesimindeki ulusal güvenlik çıkarımlarımızı ve diyaloğun demokratik yoldan seçilmiş bir sivil hükümete tekrar geçişi destekleyebileceğine yönelik inancımızı gözönüne alarak, Mısır'a ve halkına olan bağlılığımızı sürdürdük. Ancak bir yandan Mısır ile ilişkilerimizi sürdürmeyi istiyor olsak da sivillerin sokaklarda öldürüldüğü ve hakların geriye götürüldüğü bir ortamda geleneksel işbirliğimiz alışıldığı şekilde devam edemez.

Bunun sonucunda, bu sabah Mısır hükümetine, gelecek ay yapılması planlanan ve iki yılda bir olan Parlakyıldız adlı ortak askeri tatbikatı iptal ettiğimizi bildirdik. İleriye dönük olarak da ulusal güvenlik ekibime Mısır'daki geçici hükümet tarafından atılan adımların sonuçları ve ABD-Mısır ilişkisiyle alakalı olarak gerektiğinde atabileceğimiz ilave adımları değerlendirme talimatı verdim".

Mısır'daki şiddeti sert dille kınadıklarını belirten Obama, "ABD, Mısır'ın geleceğini belirleyemez. Hiçbir siyasi partinin yanında yer almıyoruz" dedi.



Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,580 µs