En Sıcak Konular

Et fiyatını nasıl yükseltiyorlar?

15 Ağustos 2013 16:49 tsi
İthalat lobisiyle hareket edenlerin Kurban Bayramı öncesi fiyatları yükselttiği ortaya çıktı.

Başka illerde 10 danayı yüksek fiyattan kestiren bazı kişilerin, kendi illerinde de bu fiyatları uyguladıkları belirlendi. Kurban Bayramı öncesi bazı spekülatörlerin et fiyatlarını yukarı çekmek için il il gezerek ilginç yöntemler kullandığı ortaya çıktı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ithalat lobisiyle hareket eden bazı besicilerin farklı illerde aldıkları 10 danayı yüksek fiyata kestirerek, kendi ilinde fiyatı yükselttiğini ortaya çıkardı. Geçen yılın aynı dönemine göre kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısında ortalama yüzde 80’in üzerinde artış olduğuna dikkat çeken Bakanlık’tan üst düzey bir yetkili, şunları söyledi: “Kurban Bayramı’na ilişkin herhangi bir sorun yok. Endişe edecek bir durum da bulunmuyor. Ancak bazı kesimler sağa sola gidiyor. Et fiyatları yükselecek diye Kurban öncesi piyasayı yükseltmeye çalışıyorlar. Afyon’a gidip 10 dana alıp 17 liradan kestiyor. Sonra, kendi ilinde ‘Bak fiyat Afyon’da bu oldu’ diyor. Bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor” dedi.

5 milyon kurbanlık var

Kuzunun geçen yıl 22 liradan kesildiğini bugün ortalama fiyatın 17 TL’ye gerilediğine dikkat çeken Bakanlık yetkilisi, et fiyatlarındaki ani yükselişe yönelik değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bakanlık verilerine göre Türkiye’de kurbanlık hayvan sayısıyla ilgili herhangi bir sorun bulunmuyor. Mevcut hayvan varlığı ile oluşacak talebi karşılamak mümkün. Küçükbaş kurbanlık hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 80’lik artışla birlikte 3.5 milyona ulaştı. Büyükbaş hayvan sayısı ise yine bir önceki yıla göre yüzde 92 oranında artış göstererek 1.5 milyona ulaştı.

Hayvan ve et ithalatına vize yok

Et fiyatlarının arttığı yönündeki spekülasyonlar ve sonrasında ithalat kapısının açılacağına yönelik değerlendirmeler de karşılık bulmadı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı et fiyatlarında artış olmadığına dikkat çekerek ithalata olumlu yaklaşmıyor. Edinilen bilgilere göre besi materyalinin yanı sıra karkas et ithalatına da soğuk bakılıyor. Büyük işletmelerin besi materyali konusundaki taleplerine olumlu yanıt verilmediği öğrenildi. Karkas dana eti fiyatının 16 liranın altında olduğuna dikkat çeken bir bakanlık yetkilisi, müdahaleye de ithalata da gerek olmadığına dikkat çekti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na et ithalatına yönelik herhangi bir başvuru yapılmadığı ortaya çıktı.

Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,214 µs