En Sıcak Konular

Takas pazarlığı yapılıyor

14 Ağustos 2013 09:14 tsi
Takas pazarlığı yapılıyor Lübnan’da yayın yapan bir televizyon, Beyrut’ta kaçırılan 2 Türk pilot ile geçen yıl Suriye’de kaçırılan 9 Lübnanlı’dan birinin takas edilmesi için pazarlık yapıldığını duyurdu.

Lübnanlı bir generalin iddiasına göre pazarlığın bir tarafında Türk yetkililer var.

Lübnan’ın ilk özel televizyonu LBC International’ın haberine göre Lübnan Genel Güvenlik Şefi Tümgeneral Abbas İbrahim, çözüm çabaları çerçevesinde Yüksek Şii İslam Konseyi’nden Şeyh Abbas Zgheib ile bir araya geldi. Hürriyet'te yer alan habere göre; görüşmede Tümgeneral İbrahim’in “ortak bir zemin bulunması için Türk yetkililerle temasın sürdüğünü” söylediği belirtildi. Aynı habere göre Suriye’de kaçırılan Lübnanlıların yakınları, gözaltında bulunan Muhammed Salih’in Türk pilotların kaçırılmasıyla ilgisi olmadığını iddia etti.Bu arada AA’nın pilotları kaçıranların yerlerinin belirlendiği iddiasını doğrulamayan Ankara’daki diplomatik kaynaklar çözüm için İran’ın girişimlerinin önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

İRAN’IN GİRİŞİMİ ÖNEMLİ

“İran’ın devreye girmesinden sonra, pilotların serbest bırakılması için baskının artacağını umut ediyoruz. Ancak bu saatler itibariyle (dün öğleden sonra) serbest bırakılma veya yerin bulunmasıyla ilgili Ankara’ya gelmiş resmi bir bilgi yok.” AA haberinde Türk pilotları kaçıran grubun başlıca sorumlusunun, Suriye’nin Azez kentinde kaçırılan 9 Lübnanlıdan birinin oğlu olan Ali Cemil Salih olduğunun ifade edildiğini öne sürdü. AA, “Güvenlik birimlerinin Türk pilotların, Lübnan’ın güneyinde bir yerde tutulduğu ihtimali üzerinde durulduğunu” yazmıştı.

Tahran’dan söz: ‘Elimizden geleni yapacağız’

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu geçen pazar günü İran’da Hasan Ruhani’nin Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle görevini bırakmaya hazırlanan Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Suriye ve Mısır’da yaşanan gelişmeler ele alındıktan sonra Davutoğlu konuyu Lübnan’da kaçırılan Türk pilotlara getirdi. Davutoğlu, Şii nüfusunda etkili olan İran’dan devreye girmesini rica etti. Salihi, “Bu tür olayları ciddi şekilde kınıyoruz. Pilotların serbest bırakılması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Bundan şüpheniz olmasın” yanıtını verdi. İran geçen yıl da, Suriye’de kaçırılan Türk gazeteciler Adem Özköse ile Hamit Coşkun’un serbest bırakılmaları için devreye girmişti. Suriye’de rejim yanlıları tarafından kaçırılan Özköse ve Coşkun, 70 gün sonra salıverilmişti.




Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,558 µs