En Sıcak Konular

1 milyon kişiyi etkileyecek

11 Ağustos 2013 13:02 tsi
Kaçak yapılaşmanın en fazla olduğu iller arasındaki İzmir'de kent merkezinin yarıya yakını kentsel dönüşüm alanı olarak belirlendi.

Yaklaşık 1 milyon İzmirliyi etkileyecek kentsel dönüşümde inşaat çalışmaları gelecek yıl başlayacak.

İzmir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan, İzmir'in yapılaşma ilgili durumunun "çok vahim" olduğunu belirterek, "Hava fotoğraflarına bakıldığında İzmir yapılaşma olarak Mogadişu'ya benziyor" dedi.

Yaşacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un çıkmasıyla çalışmalara başladıklarını kaydederek, İzmir'in haritasını, hava ve uydu fotoğraflarını önlerine koyarak alanlarda tespitler çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Çalışmalar sonucunda İzmir'in kent merkezinin 4 bin 435 hektarlık alanında kentsel dönüşüm gerektiğine karar verdiklerini anlatan Yaşacan, bu alanın 9 bin 500 hektarlık kent merkezinin hemen hemen yarısı olduğuna ve bu alanda 800 binden fazla vatandaşın yaşadığına dikkati çekti.

Yaşacan, dönüşüm gereken alanın artırılabileceğini ancak ilk etapta aciliyeti olan, hemen müdahale edilmesi gereken yerleri ele aldıklarını ifade ederek, "Kaçak yapılaşma yüzde 62 civarında. Bazı bölgelerde yüzde 100 denilebilir. Hava fotoğraflarına bakıldığında İzmir yapılaşma olarak Mogadişu'ya benziyor. Durum çok vahim. İnsanlarımız salaş binalarda yaşıyor. Yol aksı bile belli değil. Somali'nin başkenti Mogadişu'nun en kötü yerleri böyle. Uydu fotoğraflarına bakılabilir" diye konuştu.

"Dönüşüm olmazsa suç yuvaları oluşur"

Kentsel dönüşümün sadece eski binaları yıkarak, yerine yenilerini yapmak olmadığını anlatan Yaşacan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sosyolojik araştırması yapıldığı, geleceğe yönelik projeksiyon çıkarıldığı zaman bu olaya müdahale edilmezse nereye gidebileceği üç aşağı beş yukarı belli. Brezilya'da bu tip alanlar var, polis giremiyor, suç yatakları olmuş durumda. Bunun ufak örneklerini görüyoruz İzmir'de. Biz kentsel dönüşüm anlamında insanlarımızın ve alanların kente kazandırılması anlamında müdahale etmezsek bizim geleceğimiz nokta budur. Kentsel dönüşümün ekonomik kaygılar kadar sosyolojik boyutu da çok önemli."

Yaşacan, ilk çalışmaların Karabağlar ilçesinde yapılacağını, bölgenin jeolojik etüt raporlarının hazırlandığını, ön fizibilite çalışmalarının yüzde 60'ının tamamlandığını ve planların çizilme aşamasına geldiğini aktararak, inşaat çalışmalarının da 2014 yılının ortalarında başlayacağını söyledi.

Kentsel dönüşümün başında gecekondu çocuğu


Erkan Yaşacan, kentsel dönüşüm yapılacak alanlarda yaşayanların hayatlarını çok iyi bildiğini belirterek, "Ankara'da bir gecekonduda doğdum, 16 yaşıma kadar gecekonduda büyüdüm, kimse bana 'Sen bizim derdimizi bilemezsin' diyemez" dedi.

Gecekonduda yaşayanların neler düşündüğünü anlayabildiğini vurgulayan Yaşacan, gecekondu yaşamını iyi bilmesinin bugün kentsel dönüşüm çalışmalarında kendisine avantaj sağladığını kaydetti.

Yaşacan, kentsel dönüşüm yapılacak bölgede yaşayanlara konunun doğru anlatılmasına büyük önem verdiklerini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Oradaki insanların dişinden, tırnağından artırdığını biliyorum. Vatandaşlar bu konuda müsterih olsun. Benim sekreterim yok, kapım sürekli açık. Vatandaş gelip her şeyi sorabilir. Kentsel dönüşüm yapılacak bölgelerde de bilgilendirmek amacıyla ofisler kuracağız."



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,504 µs