En Sıcak Konular

İsrail'in Sina planı

11 Ağustos 2013 09:18 tsi
İsrail'in Sina planı
İsrail, Mısır'da darbecilere verdiği desteği fırsata çevirdi.

Müslüman Kardeşler'i şiddete çekmek için Mısır ordusuyla Sina Yarımadası'nda operasyon yapan İsrail bir yandan da Hamas'ı kuşatmayı planlıyor.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Mısır'daki darbeyi destekleyen dış güçlerin başında gelen İsrail, Müslüman Kardeşleri şiddet atmosferine çekme amacıyla Sina Yarımadası'ndaki saldırılarını artırıyor. Sina'nın İsrail sınırı boyunca silahlı grupların saldırılarının sıklaşmsı dikkat çekerken İsrail ve Mısır ordusu bölgeye karadan ve havdan saldırılar düzenliyor. Sina'da tırmanan gerilim, Mısır'ın geleceğini olduğu kadar İsrail'in Gazze ablukasını artırarak Hamas'ın kuşatma planı başta olmak üzere bölgedeki dengeleri etkilemesi açısından da önem taşıyor.

ORTAK SALDIRI:38 ÖLÜ

Son olarak önceki gün Mısır ve İsrail ordusu Sina'ya düzenledikleri ortak saldırıda 5 kişiyi öldürdü. Görgü tanıkları bölgede şiddetli patlamalar yaşandığını belirtirken Amerikan ajansı AP'ye konuşan kaynaklar, İsrail saldırısının Mısır askeri güçlerinin desteğiyle gerçekleştiğini söyledi. Söz konusu İsrail saldırısı öncesinde Mısır helikopterleri bölgede bombalama yaparken saldırıda direnişçi gruplara ait bir füze rampasının vurulduğu ifade edildi. Son 4 gün içinde Sina'da bulunan El-Ariş ve Refah kentleri yakınlarında Mısır ordusu ile İsrail Hava Kuvvetlerinin düzenlediği ortak saldırılarda 38 kişi öldürülürken silahlı gruplarla Mısır ordusu arasında çıkan çatışmalarda ise 16 Mısır askeri hayatını kaybetti.

Darbecilerin tek kozu şiddet

Uzmanlara göre Sina'daki çatışmalar, darbeci Abdülfettah Sisi yönetimine ve darbeyi destekleyen İsrail ve ABD gibi güçlerin eline büyük bir koz veriyor. Yeni yönetim, İhvan ile Sina'daki gelişmeler arasında bağ kurarak varlığını meşrulaştırmaya, İhvan'ı şiddet kullanmakla itham edip gözden düşürmeye çalışıyor. İsrail'in askeri kontrolündeki Sina, Mısır'ın ana karasından Süveyş Kanalı ile ayrılıyor. Sina, çöl ve dağlık bölgeden oluşan coğrafyası nedeniyle kontrolü zor bir bölge. Arap-İsrail savaşlarında Mısır ve İsrail arasında el değiştiren Sina, 1979 Camp David Anlaşması'na göre Mısır'da kalmıştı. Ancak Mısır ordusu bölgede sınır devriyesi dışında birlik bulunduramıyor.

 

Bu haber 864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,467 µs