En Sıcak Konular

Sır proje duvarda

11 Ağustos 2013 09:08 tsi
Sır proje duvarda
Başbakan Erdoğan'ın, inşaatı süren ancak tasarımı sır gibi saklanan yeni Başbakanlık binasının fotoğrafını makam odasına astığı ortaya çıktı.

Türkiye'nin siyasi tarihine 75 yıl boyunca tanıklık eden Başbakanlık Merkez Binası'nın yerini alacak yeni binanın inşası tüm hızıyla sürüyor. Önümüzdeki yıl bitirilmesi planlanan bina tamamlandığında şimdiki Başbakanlık Merkez Binası müzeye dönüştürülecek. Çalışmaları yakından takip eden Başbakan Tayyip Erdoğan, gelecek yıl taşınmaya hazırlandığı ve bitirilmiş halinin sır gibi saklandığı yeni başbakanlık binasının maket fotoğrafını makam odasına astı.

Yapımına geçen yıl başlanan ve sözleşme uyarınca 2014'te teslim edilmesi öngörülen 650 milyon liraya mal olacak projenin inşaat çalışmalarını Başbakan Erdoğan da zaman zaman yerinde inceliyor. Söğütözü'ndeki Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yer alan Orman Genel Müdürlüğü'ne ait araziye inşa edilen yeni Başbakanlık hizmet binasının çalışmaları hummalı bir şekilde devam ederken projenin kaba inşaatı tamamlandı.

OSMANLI VE SELÇUKLU MİMARİSİ

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Osmanlı, Selçuklu ve Anadolu Beylikleri mimarisinin esintilerini barındıracak olan ve 'Türkiye'nin Beyaz Sarayı' olarak nitelenen yeni başbakanlık binası Türkiye'nin en iyi korunan binalarından biri olacak.

Yeni Başbakanlık binasının rengi ise 'beyaz' olacak. TOKİ Başkanı Ahmet Karabel, renk tercihinin gerekçesini 'Beyaz olduğu zaman daha geniş, daha ferah bir görüntü arz edecektir. Beyaz olması binayı daha ferah gösterir' olarak dile getirmişti. Taşınma sonrasında ise bakanlıklarda bulunan eski başbakanlık binasının müze haline dönüştürülmesi öngörülüyor.

EN GÜVENLİ KAMU BİNASI OLACAK

En fazla 3 katlı olacak binanın odalarının yüksekliği 4-5 metreyi bulacak. Kampüs şeklinde olacak binanın protokol girişinin Devlet Mezarlığı'nın olduğu bölümde yer alması öngörülüyor. Yeni Başbakanlık Hizmet Binası'nın Cumhurbaşkanlığı gibi birkaç giriş kapısının olması planlanıyor. Yapımının tamamlanmasının ardından yeni Başbakanlık, Türkiye'nin en iyi korunan ve en güvenli kamu kurumlarından biri olacak.

Başbakan Erdoğan'ın makam odasına astığı yeni binanın bitmiş halini gösteren fotoğrafı, geçen mayıs ayında Türkiye'ye gelen Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi kabulünde çekildi.

Eski bina müze olacak

Şu anki Başbakanlık Merkez Binası tam 29 başbakan, 61 hükümete de tanıklık etti. Cumhuriyet tarihinin ilk binalarından olan Başbakanlık Merkez Binası 75 yıl önce aslında gümrük binası olarak inşa edildi. Ancak bina tamamlanınca, başbakanların hizmetine sunuldu. Üzerindeki darbe izleri Başbakan Erdoğan döneminde silindi. Başbakanlık yeni binaya taşınca mevcut binanın da müze olması planlanıyor. Eski binada başta Adnan Menderes olmak üzere eski başbakanların eşyaları sergilenecek.

 

Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,288 µs