En Sıcak Konular

Mısır senaryosuna bir adım daha

9 Ağustos 2013 09:24 tsi
Mısır senaryosuna bir adım daha Tunus’taki Nahda hükümetinin düşürülmesi için Mısır’da uygulanan senaryo adım adım işliyor.

Muhaliflerin sokaklara dökülmesinin ardından meclisin çalışmaları askıya alınırken, laik partiler seçimlerin galibi Nahda’yı iktidardan tamamen uzaklaştırmayı hedefliyor.

Arap Baharı’nı başlatan ve demokrasiye yumuşak geçişiyle tüm dünyanın dikkatini çeken Tunus’ta üst üste yaşanan krizler iktidardaki Nahda Partisi’ni zora soktu.

 Partinin lideri Raşid Gannuşi, Ulusal Kurucu Meclis Başkanı Mustafa bin Cafer’in, “siyasi partiler arasındaki diyalog görüşmeleri yeniden başlayana kadar Meclisin çalışmalarına ara vermesini” önerisini kabul ettiklerini açıkladı.

SUİKASTLAR TETİKLEDİ

Seçimlerden galip çıkan, tek başına hükümet olmasına yetecek çoğunluğu olmasına karşılık muhalif partilerle koalisyona giden Nahda, cumhurbaşkanlığı ve meclis başkanlığı seçimlerinde de rakip partilerin adaylarını desteklemişti.

 Seçimlerin ardından demokrasinin işlemeye başladığı düşünülen ülkede önce şubat ayında laik muhaliflerin önde gelen isimlerinden Şükrü Belayid, ardından geçen ay benzer bir isim Muhammed İbrahimi öldürüldü. İki isimde ‘aynı silahla’ vurulurken binlerce gösterici sokaklara çıktı.

ADI KONMAMIŞ DARBE

 Yaşananlar üzerine meclis başkanı çalışmalarını askıya aldığını açıkladı. Nahda liderlerinden Necib Murad, “Bu yapılan bir iç darbedir” değerlendirmesinde bulundu. Nahda, parlamentonun askıya alınmasını kabul etse de Kurucu meclisin asıl otorite niteliğinin korunması gerektiğinin altını çiziyor.

Yıl sonunda seçime gideceklerdi

 Nahda yüzde 40’lık oyla seçimleri kazanmasına rağmen Mısır’daki Müslüman Kardeşler’in aksine tüm konularda muhaliflerle güç paylaşımına gitti. Ancak muhalifler atılan geri adımlardan memnun olmadı. Başlayan gerginliklerin ardından yıl sonunda yeniden seçime gidilmesi kararı da muhalifleri memnun etmedi. Zira yapılacak ilk seçimde Nahda benzer belki de daha yüksek bir oy oranıyla sandıktan çıkacak görünüyor. Bu nedenle çareyi sokakta arıyor.

bugün



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,263 µs