En Sıcak Konular

'Esad'dan desteğini çek...'

8 Ağustos 2013 08:49 tsi
'Esad'dan desteğini çek...' Suudi Prens Putin'e Suriye pazarlığında ne teklif etti?

Suudi Arabistan Güvenlik Kurulu Sekreteri ve İstihbarat Başkanı Prens Baddar Bin Sultan'ın geçen hafta gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Suriye pazarlığı yaptığı ileri sürüldü.

Reuters'in Orta Doğu'da ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Suudi Prens, Beşşar Esed yönetimine desteğini çekmesi karşılığında Rusya'dan silah satın almayı ve Avrupa'ya doğalgaz tedarikinde Rusya ile rekabet etmemeyi teklif etti.

Suriye muhalefetinden Suudi Arabistan'a yakın kaynaklar, Suudi Prens'in Rusya'dan 15 milyar dolarlık silah alımı teklif ettiğini iddia ediyor. Bunun karşılığında da Moskova, Suriye'ye yönelik BM Güvenlik Konseyi'ndeki yaptırım kararlarını veto etmeyecek. Körfez ülkeleri kaynakları ise önemli miktarda silah alımı konusunu teyit ederken, miktar konusunda açıklama yapmıyor.

Lübnanlı bir politikacı ise Putin ve Bandar arasındaki görüşmenin 4 saat sürdüğünü, Suudi yönetimin toplantının sonuçlarından memnun olduğuna dikkat çekiyor.

Kremlin ya da Suudi Arabistan, iddialarla ilgili henüz bir açıklamada bulunmuş değil. Batılı kaynaklara göre Rus yetkililer Esed'in devrilmesinin ardından Suudi Arabistan'ın ülkede istikrarın sağlanması açısından net bir planı olduğu konusunda şüpheli.

Moskova merkezli savunma düşünce kuruluşu CAST uzmanı Ruslan Puhov ise pazarlıkla ilgili doğrudan bilgisinin olmadığını, Suudi Arabistan'ın Rusya'dan 150 adet T-90 tankları ile ilgili alımının yeniden gündeme gelmesi durumunda bazı konuların Suriye ile ilgili olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Suudi Arabistan 2008'de varılan anlaşma çerçevesinde 100'ün üzerinde Mi-17 ve Mi-35 saldırı helikopterleri ve BMP-3 piyade zırhlı araçları alımı yapacaktı. Kommersant gazetesi, anlaşmanın İran'ın çevrelenmesi karşılığında yapıldığını yazmış, Kremlin ise iddiaları reddetmişti.

Bu haber 1,002 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,981 µs