En Sıcak Konular

"PYD ile temaslar devam edecek"

6 Ağustos 2013 15:41 tsi
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçü, sınırda yaşananlara ilişkin konuştu

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği olağan basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İran ziyaretine değinen Gümrükçü, Davutoğlu’nun Tahran’da verimli temaslarda bulunduğunu, görevine başlayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve yeni atanan Dışişleri Bakanıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirdi.

Davutoğlu’nun Mısır’da çözüm için dile getirdiği yol haritasına ilişkin soru üzerine Gümrükçü, Türkiye'nin başından itibaren Mısır’da demokrasiye dönülebilmesi için ilgili taraflarla yoğun bir diplomasi yürüttüğünü, Davutoğlu'nun yabancı yetkililerle ve mevkidaşlarıyla birçok görüşme gerçekleştirdiğini anımsattı. Gümrükçü, "Uluslararası toplum olarak bu konuda bir tutum takınılması ve demokrasiye bir an evvel dönülmesi konusunda nasıl bir yol haritasının ortaya konulacağına dair temaslarımız söz konusu. Öncelikle Mursi’nin ve siyasi tutukluların serbest bırakılması, ilk adım olarak ön plana bu çıkıyor. Bunun devamında da Müslüman Kardeşler de olmak üzere tüm siyasi partilerin katılacağı bir diyalog süreciyle yeni ve sivil yol haritasının gerekliliğini vurguluyoruz" diye konuştu.

Suriyeli Kürtlerin koalisyona katılımı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, Suriyeli Kürtlerin, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) katılımına ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine Gümrükçü, Suriyeli Kürtlerin koalisyona katılımının uzun zamandır Türkiye'nin gündeminde yer aldığını söyledi. Davutoğlu'nun yaklaşık bir yıl önce Erbil'e ziyareti sırasında gerçekleştirdiği temasları hatırlatan Gümrükçü, Türkiye'nin arzusunun, Suriye Kürtlerinin de koalisyonda yer alması yönünde olduğunu o zaman da belirttiklerini kaydetti.

"Biz ve esasında uluslararası toplumun çok büyük bir çoğunluğu da Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak Suriye Ulusal Koalisyonu'nu görüyor ve bütün muhalif grupların, Suriye halkının içindeki bütün kesimlerin de bu koalisyon içerisinde yer almasını ve tek bir yapı içerisinde mücadeleye devam etmesini istiyorduk " ifadesini kullanan Gümrükçü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En son PYD Başkanı'nın Türkiye'deki temaslarında da bu konu ağırlıklı bir şekilde gündeme geldi tabiatiyla. Aldığımız sinyaler olumlu şu anda. Zannedersem PYD Başkanı da Türkiye ziyareti sonrasında verdiği demeçlerde bunu konuya değiniyor, bu konuyu olumlu bir şekilde değerlendirdiklerini, önümüzdeki dönemde bu yönde temaslarda bulunacağını ifade ediyor. Biz de bu konuda yapabileceğimiz her türlü katkıyı, kolaylaştırıcı desteği göstereceğiz."

Davutoğlu'nun geçen hafta SMDK'nın yeni başkanı Ahmed El Carba ile görüştüğünü ifade eden Gümrükçü, konunun bu görüşmede de gündeme geldiğini belirtti. Davutoğlu'nun Carba'ya bu yönde bir telkinde bulunduğunu ve SMDK'yı da bu yönde çaba sarfetmeye çağırdığını dile getiren Gümrükçü, "Sayın Carba'nın da konuya olumlu yaklaştıklarını, önümüzdeki dönemde gereken temasları yapacaklarını söylediğini biliyoruz. O bakımdan, bu konuda önümüzdeki günlerde umarız ki olumlu bazı gelişmeler olur" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararlarını esas alıyoruz

ABD Temsilciler Meclisi'nde İran'a yönelik yaptırımların onaylanmasına ilişkin Türkiye'nin tutumunun sorulması üzerine Gümrükçü, yaptırım kararının henüz kesinleşmediğini kaydetti. Türkiye'nin bu konudaki tutumunun açık olduğunu ifade eden Gümrükçü, "Biz BM Güvenlik Konseyi'nin bağlayıcı yaptırım kararlarını esas alıyoruz" diye konuştu.

Komşu ülkeler ve BM'den Suriyeli mülteciler için yeni girişim

Türkiye'nin uzun süredir Suriye'deki insani duruma daha etkin bir çözüm bulunabilmesi için uluslararası topluma ve ilgili kurumlara çağrıda bulunduğunu belirten Gümrükçü, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, Suriye'ye komşu ülkeler ve BM tarafından başlatılacak yeni bir girişimden söz ettiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki dönemde karşılaşabilecek yeni ve daha büyük mülteci akınlarına karşı hazırlıklı olunması bakımından BM ile özellikle yakın temas içindeyiz, danışmalarda bulunuyoruz. Bu çerçevede Suriye'ye komşu dört ülke olarak, Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan olarak, BM ile sadece ve sadece Suriye'deki insani duruma yönelik bir toplantı yapılması önerisini gündeme getirdik. Tahmin ediyorum bu toplantı, eylül başında Cenevre'de mümkün olabilecek. Bu konudaki temaslar ve çalışmalar devam ediyor."

AA



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,839 µs