En Sıcak Konular

En yüksek ceza Muzaffer Tekin'e

6 Ağustos 2013 12:35 tsi
Ergenekon davasının dün yapılan karar duruşmasında 275 sanıktan tutuklu sanık Muzaffer Tekin, iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 129 yıl 1 ay hapis hapis cezası ile en çok ceza verilen sanık oldu.

Danıştay saldırısına azmettirmekle suçlanan Tekin'e, saldırıda diğer daire üyelerinin ölmemesi nedeniyle 4 kez ağırlaştırılmış müebbet yerine 80 yıl ceza verildiği görüldü.

Örgüt yöneticiliği-üyeliği ve örgüte yardım etmek gibi suçlardan verilen cezalar ile Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'nün varlığının tescili anlamına da gelen kararda ikinci en yüksek ceza ise, iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl 3 ay hapis cezası ile Veli Küçük'e verildi. Davada sadece Muzaffer Tekin, Veli Küçük ve Alparslan Arslan ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 yıla yaklaşan yargılama sonunda Ergenekon davasında kararını dün verdi. Mahkeme, örgüt yöneticisi ya da üyesi olmak, örgüte yardım etmek gibi suçlardan verdiği cezalar ile uzun zamandır tartışılan 'Ergenekon silahlı terör örgütü'nün varlığını da tescil etmiş oldu.

ÖLMEDİKLERİ İÇİN 4 AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET YERİNE 80 YIL

Davanın tutuklu sanıklarından emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin hakkında 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' ve Danıştay 2. Dairesi üyesi Hakim Mustafa Yücel Özbilgin'in tasarlanarak öldürülmesine azmettirme' suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Muzaffer Tekin, aynı saldırıya maruz kalan Danıştay 2. Dairesi Başkanı Mustafa Birden ile üye hakimler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'na yönelik 'Tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs etme' suçuna azmettirmekten de suçlu bulundu. Başkan Birden ile üç üyenin de olay yerinde olması, aynı saldırıya maruz kalmaları, ancak olaydan yaralı olarak kurtulmaları nedeniyle tasarlayarak adam öldürme suçunun teşebbüs aşamasında kaldığı belirtilen kararda Tekin'e, her 4 kişi için ayrı ayrı 20'şer yıl olmak üzere toplam 80 yıl hapis cezası verilmesine hükmedildi. Bu 4 kamu görevlisi de Yücel Özbilgin gibi olay yerinde hayatını kaybetseydi Tekin'e 80 yıl hapis yerine 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası daha verilecekti.

Tekin, 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma suçuna azmettirmek', 'Mala zarar verme suçuna azmettirmek', 'Yasaklanan bilgileri temin etme', 'Kişisel verileri verme veya ele geçirme', 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma', 'Ateşli silahlar kanununa muhalefet etmek', 'Tehdit' ve 'Kişisel verileri kaydetme' suçlarından da ayrıca 49 yıl 1 ay hapis ve 179 bin 335 TL adli para cezası ile cezalandırıldı.

Muzaffer Tekin, iki kez ağırlaştırılmış muüebbet ile 129 yıl 1 ay hapis ve 179 bin 335 TL adli para cezasıne çarptırıldı. Tekin, aldığı bu ceza ile Ergenekon davası sanıkları arasında en fazla hapis cezasına çarptırılan sanık oldu.

KÜÇÜK, ÖRGÜT YÖNETİCİSİ

Davanın önemli sanıkları arasında yer alan Veli Küçük'ün, örgüt yöneticisi olduğuna ve hükümete yönelik darbeye teşebbüs ettiğine hükmedildi. Ancak yasa gereği darbeye teşebbüs suçundan ceza alan sanığa örgüt yöneticiliğinden ayrıca hapis cezası verilemeyeceği için Küçük, bu iki suçtan sadece darbeye teşebbüs suçundan hapse mahkum edildi. Ancak Küçük, yönetici olması nedeniyle yöneticisi olduğu örgüt üyelerinin suçlarından da sorumlu tutuldu.

Buna göre Küçük hakkında ise 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ayrıca Danıştay 2. Dairesi üyesi hakim Mustafa Yücel Özbilgin'in 'tasarlanarak öldürülmesi'ne ilişkin olayda tetikçi Alparslan Arslan'ı suça azmettirdiği gerekçesiyle Küçük hakkında bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası daha verildi.

Aynı saldırı sırasında Başkan Mustafa Birden ile üye hakimler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nun da olay yerinde olması, aynı saldırıya maruz kalmaları, ancak olaydan yaralı olarak kurtulmaları nedeniyle tasarlayarak adam öldürmü suçunun teşebbüs aşamasında kaldığı belirtilen kararda Küçük hakkında suça azmettirdiği gerekçesiyle her 4 kişi için ayrı ayrı 20'şer yıl olmak üzere toplam 80 yıl hapis cezası verilmesine hükmedildi.

Küçük hakkında 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma suçuna azmettirmek', 'Mala zarar verme suçuna azmettirmek', 'Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme', 'Kişisel verileri verme veya ele geçirme' suçlarından da 12 yıl 7 ay hapis cezası verildi.

Küçük'ün Ergenekon silahlı terör örgütünün yöneticisi olması nedeniyle sanık Sami Hoştan, Emin Caner Yiğit ve Levent Temiz'in işlediği 'Ateşli silahlar kanununa muhalefet etme' suçlarından da sorumlu olduğu belirtildi. Bu nedenle Küçük'e, bu üç sanığın eylemleri nedeniyle toplam 6 yıl 9 ay hapis ve 3 bin 570 TL adli para cezası verildi.

Böylece Küçük, toplamda iki kez Ağırlaştırılmış müebbet hapis ile ayrıca 99 yıl 3 ay hapis ve 3 bin 750 TL adli para cezasına çarptırıldı.

MAHKEME: OSMAN YILDIRIM'IN ALPARSLAN ARSLAN'A YARDIM ETTİĞİNE DAİR KANIT YOK

Davada aynı zamanda 'Gizli Tanık 9' sıfatıyla verdiği tanık ifadesiyle kilit rol oynayan tutuklu sanık Osman Yıldırım hakkında verilen karar, duruşma salonunda tepkilere neden oldu.

Yıldırım, tanık ifadesinde sanıklardan Veli Küçük, Muzaffer Tekin ve Alparslan Arslan'a yönelik suçlamalarda bulunmuştu. Karar duruşmasında Osman Yıldırım'ın suçlandığı Cumhuriyet Gazetesine 3 ayrı tarihte atılan iki el bombasıyla ilgili olarak suçun yasal unsurları oluşmadığından beraatine karar verildi. Ayrıca üçüncü bomba atılması olayında da bombayı atan Alparslan Arslan'a herhangi bir talimat vermediği gerekçesiyle bu olaydan da Yıldırım'ın beraatine karar verildi. Üç ayrı bombalama olayıyla ilgili olarak Osman Yıldırım'ın olay yerinde bulunmadığı da gerekçe olarak gösterildi.

Ayrıca Yıldırım'ın, Danıştay saldırısında Alparslan Arslan'a yardım ettiğine ilişkin yeterli delil bulunamaması nedeniyle bu suçtan da beraatine karar verildi.

Yıldırım hakkında 'Ergenekon Silahlı Terör Örgütü üyesi olmak' suçundan 3 yıl 9 ay ve 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma' suçundan da 5 yıl 3 ay hapis ve 12 bin TL para cezası verildi. Böylece Yıldırım'ın sonuçta toplam 9 yıl hapis ve 12 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

DANIŞTAY SALDIRISI VE CUMHURİYET'E BOMBA OLAYINDA DİĞER CEZALAR

Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması eylemlerine ilişkin dava dosyasının diğer sanıkları da şu cezalara çarptırıldı:

Süleyman Esen ile Salih Kurter hakkında suçlamaya yeterli delil bulunamaması nedeniyle beraat kararı verildi.

Tekin Irşi hakkında 'Ergenekon Silahlı Terör Örgütü adına suç işlemek' ve 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma' suçlarından toplan 9 yıl 2 ay ve 8 bin 320 TL adli para cezasına hükmedildi.

Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır da 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek', 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma' ve 'Mala zarar verme' suçlarından toplam 21 yıl 6 ay hapis ve 9 bin TL adli para cezasına çarptırıldı.

cihan



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,682 µs