En Sıcak Konular

Yüzde 70'i İran bağlantılı

6 Ağustos 2013 09:41 tsi
Yüzde 70'i İran bağlantılı Türkiye’deki etkili operasyonlardan bunalan uyuşturucu tacirleri, jandarma baskısından kurtulmak için şeytani bir çözüm buldu.

Çözüm süreciyle birlikte artan operasyonlar sonucu nefes alamaz hale gelen uyuşturucu tacirleri çareyi komşu ülkede buldu. Kaçakçılar artık İran'da tarla kiralıyor. Son dönemde yakalanan kaçakçıların yüzde 70'i İran bağlantılı çıktı.

Kaçakçılar, rahat ekim yapabilmek için akrabalık ilişkilerini de devreye sokarak İran topraklarının Türkiye sınırına yakın bölgelerinde tarla kiralamaya başladı. Geçen yıl girişilen bu faaliyetin her geçen gün arttığı öğrenilirken, İran makamları da bu trende göz yumuyor. Son dönemde, PKK'nın kolu PJAK'a yönelik operasyonların durdurulması uyuşturucu tacirlerine önemli bir avantaj sağladı.

54 MİLYON KÖK İMHA EDİLDİ

Akşam'da yer alan habere göre; Göktürk II uydusunun devreye sokulması ve insansız hava araçlarının bölgede yaptığı tespitler, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde hintkeneviri eken uyuşturucu tacirlerini sıkıntıya soktu. Tarım Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve üniversitelerin işbirliğiyle hintkeneviri ekilen büyük alanlar, anında tespit edilmeye başladı. Düzenlenen operasyonlarla 2013'ün ilk yedi ayı içinde 54 milyon kökün üzerinde hintkeneviri ele geçirilerek imha edildi. Öte yandan, jandarmanın eylül ve ekim aylarındaki "ikinci ürün" döneminde de bölgeye yönelik büyük ve etkili operasyonlar planladığı öğrenildi.

Son dönemlerde İran'dan Türkiye'ye yönelik toz esrar girişi de arttı. Son operasyonlarda Van'da 4 ton, Yüksekova'da da 1 tonun üzerinde İran menşeili toz esrar ele geçirildi. İstihbarat yetkilileri, operasyonların uyuşturucu tacirleri açısından dayanılmaz hal alması halinde, Türkiye'nin ekim alanlarının sınır dışına kayacağını ve İran topraklarının "Türkiye'nin esrar tarlası" haline geleceğini belirttiler.

İRAN'LA BAĞLANTI VAR


İstihbarat birimlerince son dönemlerde yakalanan uyuşturucu tacirlerinin yüzde 70'inin İran bağlantılı olduğunun belirlenmesi üzerine Türkiye de yeni bir konsept geliştirerek, İran sınırını daha sıkı gözlem altına alacak formüller üretmeye başladı.
 
UYUŞTURUCU MERKEZİ GİBİ

İran, özellikle Doğu Asya ülkeleri tarafından tercih edilen metanfetamin isimli anfetamin türevi sentetik uyuşturucunun önemli bir merkezi. Amerika'nın uyuşturucu kaynağı Meksika iken, Uzakdoğu'nun uyuşturucu kaynağı da İran olarak dikkat çekiyor. İran'da devlet tarafından desteklenen bu faaliyette Türkler de bir hayli etkin rol oynuyor. Yürürlükteki ölüm cezası yüzünden İran'a girmek istemeyen yabancılar, uyuşturucuya Türkler üzerinden ulaşıyor. Pazar Türkiye'de kuruluyor ve metanfetamin Türkiye üzerinden Uzakdoğu ülkelerine  sevk ediliyor.



Bu haber 1,028 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,554 µs