En Sıcak Konular

Dünyada geniş yankı uyandırdı!

6 Ağustos 2013 09:22 tsi
Dünyada geniş yankı uyandırdı! Ergenekon kararları dünya basınında geniş yankı uyandırdı. İşte ABD, Çin ve Rusya'dan yankılananlar...

Amerikan medyası, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ergenekon ile ilgili verdiği kararlara geniş yer ayırdı. New York Times (NYT) Gazetesi haberi, 'Mahkeme darbe girişimi ile ilgili kararları verdi' şeklinde duyurdu. Haberde aralarında eski genel kurmay başkanı olan 275 sanığın en az onunun müebbet hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi.

Gazete, sanıkların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı devirmek için darbe planı yaptıkları gerekçesi ile cezalandırıldığını ifade etti. Ulusal Kanal Televizyonu kaynak gösterilerek, sanıklara destek vermek amacıyla Silivri'ye giden protestoculara polisin müdahale ettiği kaydedildi.

Wall Street Journal gazetesi ise haberi, 'Türk mahkeme 10 müebbet hapis verdi' başlığıyla duyurdu. Haberde Başkaban Erdoğan ile laik kesim arasında 10 yıldır süren anlaşmazlığa sebep olan davanın sonuçlandığı belirtildi. Gazete, aralarında 70 yaşındaki Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bulunduğu 250’den fazla insanın, Türkiye’nin İslamcı kökenli hükümetine komplo kurmak suçundan cezalandırıldığını ifade etti.

CNN Televizyonu’da internet sitesinde, 'Eski genel kurmay başkanına müebbet hapis' başlığını kullandı. CNN, "tartışmalı" Ergenekon davası nda Emekli Albay Dursun Çiçek’in de müebbet hapis cezasına çarptırıldığını aktardı. Kanal ayrıca, Dursun Çiçek’in kızı İrem Çiçek’in “Bu ciddi bir haksızlıktır. Biz bu sisteme karşı mücadele edeceğiz. Direneceğiz.” şeklindeki ifadelerini aktardı.

Foxnews Televizyonu ise haberi internet sitesinden, 'Darbe suçlamasından eski genelkurmay başkanına ömür boyu hapis' başlığıyla duyurdu.

-ÇİN BASINI-

Silivri’de görülen ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 67'si tutuklu 275 sanığın yargılandığı Ergenekon davası kararları Çin basınında yer aldı.

Çin’in resmi Xinhua Haber Ajansı’nın abonelerine geçtiği haberde, mahkemenin, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Türkiye'nin laik kesimi arasında on yıldır süren çatışmanın bir parçası olarak iktidardaki AKP hükümetini illegal yollarla devirme planı yapmakla suçlanan yaklaşık 300 şüpheli hakkındaki kararını açıkladığı kaydedildi.

2007 yılında bir gecekonduda bulunan 27 el bombasıyla başlayan davada, şüphelilerin, oluşturulan Ergenekon terör örgütü altında askeri darbeye zemin hazırlamak için silahlı ve yargısız infaz eylemleriyle suçlandığına değinen Xinhua, sanıklara verilen cezaları ele aldı. Xinhua aralarında Emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un da bulunduğu birçok sanığın müebbet hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Gazeteci Tuncay Özkan ve Emekli General Veli Küçük’ün müebbet, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in ise 117 yıl hapse mahkûm edildiğini aktaran ajans diğer sanıkların aldığı cezalara yer verdi.

Ana muhalefetin, mahkemenin kararına yaptığı eleştiri ve alınan güvenlik önlemleri ile gözaltılar da yine Xinhua’nın haberinde verilen detaylar olarak göze çarptı.

-RUS BASINI-

Rus basını, Ergenekon'un mahkeme kararıyla artık bir terör örgütü olarak kabul edildiğini duyurdu.

Resmi haber ajansı Ria Novosti, Ergenekon’un gizli aşırı milliyetçi örgütü olduğunu belirtti. Ajansa göre, Ergenekon davasıyla ilgili aralarında siyasetçi, sivil toplum yetkilileri, gazeteci, avukat, üniversite öğretmenleri, askerler ve emekli subaylar ve polislerin bulunduğu yaklaşık 400 kişi darbe yapmakla suçlanıyor.

Resmi İtar-Tass ajansı da karar ile ilgili gelişmeleri aktararak, Ergenekon davasının 2007 yılında başladığını hatırlattı. Ajans, o tarihte İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de gizli cephaneliklerin bulunduğunu belirtti. Haberlere göre, Ergenekon üyeleri hükümeti devirmek amacıyla Türkiye’de karışıklıklar çıkarmayı planlıyordu. İtar-Tass Ergenekon davası bağlamında Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un gözaltına alındığına da dikkat çekti.

Rosbalt ajansı da Ergenekon’un 2003 yılında Türkiye’de darbe yapmaya hazırlandığını belirtti.

İnterfaks ajansı, duruşmada Türkiye İşçi Partisi eski lideri Doğu Perinçek’in 117 yıl hapis cezası aldığını belirtti. Ajans Başbuğ’un ne kadar ceza alacağı konusunun belirsiz olduğunu vurguladı. İnterfaks duruşmanın 2006 yılından bu yana devam ettiğini de hatırlattı.

Rusya ’nın hukuk ve ceza haberleri ajansı RAPSİ Ergenekon’un terör örgütü olarak tanındığını kaydetti. Benzer başlıkları Rusya’nın Sesi radyosu, Vzglyad haber portalı ve başka ajanslar da attı.

Buzness Fm radyosu, Ergenekon duruşması nedeniyle Türkiye İçişleri Bakanlığı’nın olası protesto eylemlerine hazırlandığını kaydetti.

Vestnik Kavkaza (VK) ajansı, duruşma nedeniyle Türk güvenlik görevlilerinin çevrede olağanüstü güvenlik önlemlerinin aldığını belirtti.

cihan


Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs