En Sıcak Konular

Çağlayan: Durmak yok

4 Ağustos 2013 14:37 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün Temmuz ayında da yoluna dolu dizgin devam ettiğini, Temmuz ayında 2,3 milyar dolar bedelli 40 adet proje üstlenildiğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, konuyla ilgili yaptığı yazılı değerlendirmede, 7 ayda üstlenilen proje bedelinin 14 milyar dolara ulaştığını vurguladı, "Durmak yok, inşaata, ihaleye devam." çağrısı yaptı.

Müteahhitlik sektörünün dünyayı inşa etmeye devam ettiğini vurgulayan Çağlayan, "Temmuz ayında 27 ülkede 2,3 milyar dolar değerinde 40 adet proje üstlenildi… Müteahhitlik sektörümüzün Ocak-Temmuz döneminde yurt dışında üstlendikleri 154 projenin tutarı 14 milyar dolara dayandı. Temmuz ayında üstlenilen yeni projeler arasında Türkmenistan'da 545 milyon dolar tutarında 2 enerji santrali, Arnavutluk'ta 256 milyon dolar tutarında 2 HES projesi, Kazakistan'da 370 milyon dolar tutarında konut projesi, Azerbaycan ve Kazakistan'da üstlenilen toplam 217 milyon dolar tutarında 3 adet yol projesi ön planda bulunuyor. Müteahhitlik sektörümüz gösterdiği performansla dolu dizgin yolunda devam ediyor. 2013 yılı Ocak-Temmuz döneminde yurt dışında üstlenilen 154 projenin tutarı 14 milyar dolara dayandı." dedi.

TÜRK MÜTEAHHİTLİK FİRMALARININ YURT DIŞI PROJE DEĞERİ 253 MİLYAR DOLAR

Çağlayan, 2013 yılının ilk 7 ayında müteahhitlik sektörünün en fazla proje üstlendiği ülkelerin başında Türkmenistan'ın ilk sırada yer aldığını belirterek şöyle devam etti:

"Türkmenistan'da yılın 7 ayında üstlenilen 33 projenin toplam bedeli 5,6 milyar dolara ulaştı. Türkmenistan'ı 1,4 milyar dolarlık 19 projeyle Rusya Federasyonu, 1,4 milyar dolarlık 5 projeyle Azerbaycan, 1,3 milyar dolar tutarında 9 projeyle Kazakistan ve 1 milyar dolar tutarında 31 proje ile Irak takip ediyor. "

Temmuz ayında üstlenilen projelerle birlikte, Türk firmalarının bugüne kadar yurt dışında üstlendiği 7 bin 181 projenin değerinin de 253 milyar dolar olduğuna vurgu yapan Bakan Zafer Çağlayan, şu verileri paylaştı: "Bunun çok büyük bölümünün 2002 sonrasında alındığının da altını çizerek vurgulamak istiyorum. Verilere bakıldığında bu net bir şekilde görülmektedir. Müteahhitlik sektörünün Temmuz ayında üstlendiği 40 projenin toplam bedeli 2.3 milyar dolar. Bu rakam 2001 yılında üstlenilen 110 projenin toplam bedeline neredeyse eşit. 2001 yılında üstlenilen 110 projenin toplam bedeli 2,4 milyar dolar. 2002 yılında üstlenilen 131 projenin toplam bedeli 2.5 milyar dolar. Bir ayda üstlenilen projelerin toplam bedeli, 2001 ve 2002 yıllarında üstlenilen projelerin toplam bedeline yakın. Aynı şekilde, Ocak-Temmuz döneminde üstlenilen projelerin toplam bedeli, 14 milyar dolar. Bu rakam, 2001 yılında üstlenilen proje bedellerinin 6 katına yakın. 2005 yılının tamamında üstlenilen projelerin toplam bedelinden daha fazla. 2005 yılında sektörün üstlendiği 408 projenin toplam bedeli 12.3 milyar dolar.

1972 yılından 2002 yılına kadar geçen 30 yılda tüm dünyada toplam 44 milyar dolarlık iş alınabilmişken partimizin işbaşına geldiği 2002 sonundan bu güne kadar geçen 10 yılda ise geçmiş 30 yılın tam 7 katı olan 209 milyar dolarlık iş alınmıştır. Bu başta Sayın Başbakanımızın yoğun gayretlerinin ve desteklerinin bir sonucu olurken diğer yandan sektörden sorumlu olan bakanlığımızın ve yüz akımız olan müteahhitlik sektörümüzün bir başarısıdır."

BAŞARILARINA BAŞARI KATIYOR

Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün her geçen gün başarılarına başarı kattığını tekrarladı, ortalama proje bedellerinin de bunu net bir şekilde gösterdiğini ifade etti. Çağlayan, sektörle ilgili değerlendirmelerini şöyle devam ettirdi: "2002 yılında ortalama proje bedeli 22 milyon 305 bin dolar civarındayken, 2012 yılında 59 milyon dolar civarında. 2013 yılının ilk 7 ayında üstlenilen projelerde ortalama proje bedeli 90 milyon dolar civarında. Bu da müteahhitlik sektörümüzün her geçen gün ortalama proje bedellerini yükselttiğini gösteriyor. Durmak yok, dünyayı inşa etmeye devam. Hizmet ihracatı başımızın tacı. 2012'de 43.5 milyar dolar olan hizmet ihracatımız içinde turizm ön planda olsa da taşımacılık, inşaat ve finansal hizmetler de önemli kalemler arasında. Hizmet ticaretinden sorumlu kurum olarak Ekonomi Bakanlığı çeşitli başlıklar altında ihracatı desteklemeye devam ediyor. Bu yıl 48 milyar doları asmayı hedefliyoruz. 2023 hedefi ise 150 milyar dolar. İnşaat hizmetleri de bu yoldaki önemli ihraç kalemlerimizden biri. Ayrıca mal ihracatını da desteklediği için bizim için ayrı bir önemi var."

Bakanlık olarak müteahhitlik sektörünün yurt dışında daha fazla proje üstlenmesini temin etmek ve başka ülkelerin firmalarıyla ortak iş yapmalarını teşvik etmek için bir dizi etkinlik gerçekleştirdiklerini kaydeden Çağlayan, "Bunlardan ilki 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz Irak pazarında Türk-Japon firmalarının işbirliği olanaklarının masaya yatırıldığı forumdu. Bu forumun ikincisini bu Ağustos ayının sonlarına doğru Kore ile gerçekleştireceğiz. Forumda hedef pazarlar olarak Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan belirlenmiş bulunmakta. İnanıyorum ki bu toplantıdan Türk-Kore firmaları arasında bu ülkelere yönelik olarak işbirlikleri ortaya çıkacak, müteahhitlik sektörümüz yeni projelere imza atacaktır." açıklamasında bulundu.

cihan



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs