En Sıcak Konular

Tribünde siyaset Avrupa'da da yasak

4 Ağustos 2013 12:17 tsi
Tribünde siyaset Avrupa'da da yasak
Türkiye'de spor karşılaşmalarında tribünlerde siyasi ve ideolojik tezahüratları yasaklamaya hazırlanırken benzer yasakların Avrupa ülkelerinde de sıkı bir şekilde uygulandığı ortaya çıktı.

Tribünlerdeki siyasi ve ideolojik tezahüratlar, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) ilgili mevzuatında kati suretle yasaklanırken, Avrupa'nın birçok ülkesinde de küfürlü tezahürat kontrol altına alınamazsa maçlar iptal ediliyor, kulübe puan silme cezası verilebiliyor.
 
Ankara'da düzenlenen "Spor Müsabakaları Güvenliği Çalıştayı"nda gündeme gelen; tribünlerdeki siyasi ve ideolojik içerikli ve küfürlü tezahürat yapan futbol taraftarlarına yönelik yapılması düşünülen yasal düzenlemeler, Avrupa'nın birçok ülkesinde de uygulanıyor.
 
UEFA'nın "Bağlayıcı Emniyet ve Güvenlik Talimatları"na göre, stat içinde veya yakınında her türlü siyasi mesaj veya eylem içerikli sloganlar atılması ya da teşvik edilmesi, UEFA'nın düzenlediği maçların öncesinde, oynandığı zaman diliminde ve sonrasında kati suretle yasaklanmış durumda.
 
Aynı madde, Avusturya Futbol Federasyonu'nun ilgili yönetmeliğinde de bulunurken, uygulama, lig maçlarında da hayata geçiriliyor.
 
Statlarda küfür ve sözlü saldırı uygulamasında, hemen hemen bütün Avrupa ülkelerinde sert ve caydırıcı maddeler yer alıyor. Yunanistan, Belçika, Malta, Fransa, Hollanda, İsveç, İngiltere ve daha birçok ülkede küfürlü tezahürat kontrol altına alınamaz ve devam ederse, maçlar iptal ediliyor. Kulüplere para ve puan silme cezaları verilebilirken, taraftar ve oyuncular da yüksek miktarda para cezası alabiliyor.
 
UEFA alkol satışını yasaklıyor
 

UEFA'nın söz konusu talimatnamesinde, alkolün stadyum içinde ve etrafındaki özel işletmelerde satışı ve dağıtımına izin verilmiyor.
 
Alkolsüz içeceklerlerin satışında ise tehlike yaratabilecek amaçlar için kullanılması olasılığını önlemek amacıyla sadece karton veya açık plastik bardakta izin veriliyor.
 
"Sporda Seyirci Şiddeti ve Taşkınlıklarını Önlemeye İlişkin Avrupa Sözleşmesi"nde de "Saha içinde alkol tanıtımı yasaklanmalı, stadyum içerisinde alkol satışı ve dağıtımı kısıtlanmalı, mümkünse yasaklanmalı" maddesi yer alıyor.
 
Avrupa'nın önde gelen birçok ülkesinin futbol federasyonlarının mevzuatında da stadyumlarda alkol kullanımın yasaklanmasına yönelik benzer uygulamalara rastlamak mümkün.
 
Avrupa'dan örnekler
 

Bazı Avrupa ülkelerindeki alkol satışıyla ilgili kurallar şöyle:
 
Avusturya:
Yüksek risk öngören maçlarda alkol satışı yasaklanabilirken, diğer maçlarda yüksek alkol bulundurmayan içkilerin satışına izin veriliyor.
 
Belçika: Maçlarda alkol tüketiminin toplum barışını ve taraftarların güvenliğini tehlikeye sokabileceğine dair bir şüphe uyandığı takdirde yerel yetkililerin bu yasağı uygulama yetkisi bulunuyor.
 
İngiltere ve Galler: Bu ülkelerde 1985'te yürürlüğe giren Spor Olayları Yasası'na göre, maç esnasında fazla alkol tüketmek, sahayı görebilecek herhangi bir noktadan alkol almak ve yanında bulundurmak suç sayılıyor. Bu yasayla maçlarda alkol tüketimini kontrol altına alarak statlarda holiganizmi yok etmek veya azaltmak amaçlanıyor.
 
İspanya: Ülkede maçlara katılım oranı çok yüksek olsa da taraftarlara uygulanan sıkı denetimler sayesinde alkole bağlı şiddet olaylarıyla sık karşılaşılmıyor. Statlarda alkollü içeceklerin tüketimi yasak olan İspanya'da, bunun yerine alkol içermeyen bira ve diğer içecekler satılıyor.
 
Litvanya: Litvanya Spor Federasyonu, başta futbol olmak üzere ülkedeki tüm spor faaliyetlerini "Sporda Seyirci Şiddeti ve Taşkınlıklarını Önlemeye İlişkin Avrupa Sözleşmesi"nde belirtilen maddelere göre şekillendiriyor.
 
Hollanda: Alkol satışı sadece stadyum büfelerinden yapılabilirken, stat yöneticilerinin de bu duruma izin vermesi gerekiyor. Ülkede yürürlükte olan kapalı alanlarda sigara içme yasağı statlar için de geçerli. Güvenlik görevlileri bu konuda çok titiz davranıyor. Üç sene önce Hollanda ile Türkiye arasında Amsterdam Arena'da oynanan özel maçta sigara içmeye kalkan Hollandalı ünlü bir spor yorumcusu ve sunucuya güvenlik görevlileri müdahale etmişti. Ünlü sunucunun stattan atılması son anda önlenmişti.
 
Polonya: Yasaya göre toplu katılımın gerçekleştiği her etkinlikte alkol tüketiminin yasak olduğu belirtiliyor.
 
Portekiz:  Alkol tüketimi statlarda yasaklanmışken, polisin şüpheli gördüğü kişilere alkol testi yapma, uyuşturucu etkisi altında olduğu kanaatini getirdiği kişileri tribünlerden çıkarma yetkisi bulunuyor.
 
Slovakya: Diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerine zıt bir şekilde neredeyse her maçta alkol tüketimine izin veriliyor. Buna rağmen stadyumda sadece düşük alkollü içkilerin tüketilmesi için yasanın değiştirilmesi konusu da gündemden düşmüyor.
 
Slovenya: Spor müsabakalarından bir saat öncesinde ve maç esnasında alkol içerikli içeceklerin servis edilmesine yasak getirilirken, yüksek alkollü kişilerin müsabakalara girmesine izin verilmiyor.
 
Yunanistan: Bazı maddeleri 2012 yılında yeniden düzenlenen 4049 sayılı kanun, spor ve atletizm müsabakalarında taşkınlık yapan taraftarlara ve spor kulüplerine verilen cezaların birçok durumda tecil edilemez ve paraya çevrilemez şekilde önemli oranda arttırılmasını öngörüyor. 
 
Söz konusu kanunda, stadyumlarda içki satışının yasaklanması ve yasaya uymayanlara idari ceza verilmesi, taşkınlık yapanların stadyumlara girişinin yasaklanması, taraftarların örgütlü seyahatlerde aşırı hareketlerde bulunmalarının engellenmesi için spor kulüplerinin etkin önlem alması, futbol maçları öncesinde olası taşkınlıklardan kaçınılması amacıyla bilet satışının durdurulması ya da karşılaşma tarihinin ertelenmesi konusunda ilgili bakanlığa yetki tanınması, futbol maçlarında ve atletizm müsabakalarında ilgili savcının talimatıyla stadyumların içinde ve dışında polis tarafından video kaydı yapılması gibi maddeler yer alıyor.

aa


Bu haber 1,085 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,423 µs