En Sıcak Konular

Mısır, Cezayir olmasın

4 Ağustos 2013 09:46 tsi
Mısır, Cezayir olmasın Tüm aktörler Cezayir hatalarını tekrar etmeden yola devam etmek zorunda.

İslami bir partinin Cezayir’de iktidara gelecek olması içeride ve dışarıda seküler bir ittifak sistemi yarattı. FIS taraftarlarının Irak’ın işgal edilmesine karşı çıkmaları ise özellikle ABD’nin hiddetini çekti ve belki de FIS’e karşı darbede en önemli etkenlerden biri Amerika’nın tavrı oldu...

26 Aralık 1991 günü yapılan genel seçimlerin ilk ayağı beklenildiği gibi FIS’in zaferi ile sonuçlandı... Parti oyların % 48’ini alırken, 231 sandalyeden 188’ini alacak güce ulaştı. İkinci turun sonucu şimdiden belliydi, Cezayir’de ilk kez kurulan sandıklardan İslami bir parti iktidar olarak çıkacaktı. Bu durum kendisini ülkenin sahibi olarak gören ve yıllarca ülkeyi tek başına yöneten FLN ve Cezayir Ordusui çin kabul edilebilir bir durum değildi.

11 Ocak 1992 günü ordu seçim sürecini iptal ederken, mevcut cumhurbaşkanını da istifaya zorladı ve Muhammed Boudiaf’ı yeni cumhurbaşkanı olarak atadı. Bekleneceği üzere FIS yasaklandı, liderleri ve üyeleri hapsedildi.

Ağır bedel

Halkın yarısının desteğini almış olmasına rağmen iktidara gelmesine izin verilmeyen, bununla da yetinilmeyip hapsedilmeye kalkılan FIS üyeleri bu durumu savaş ilanı saydılar ve Cezayir çok kanlı bir iç savaşın içine girdi. Çatışmalarda 200 binden fazla insan hayatını kaybetti ve ülke çok ağır sosyal ve ekonomik bir faturayı ödemek zorunda kaldı.

FIS’in kapatılması ile birlikte İslamcı gruplar parçalandı ve şiddeti, hatta terörü bir yöntem olarak benimseyen küçük gruplar ortaya çıktı. Cezayir’de demokrasi denemesinin çöküşü İslami grupları radikalleştirdi ve bir kısmını teröre bulaştırdı.

Tıpkı Cezayir’de olduğu gibi Mısır’da da ordu, Batı’nın da desteğiyle, seçimle gelen bir iktidarı İslami olduğu gerekçesiyle alaşağı etti. Bu bağlamda kimin haklı, kimin haksız olduğu bir yana Mısır’da tüm aktörler Cezayir hatalarını tekrar etmeden yola devam etmek zorunda.

Kitap Tavsiyesi: Steven Cook, Yönetmeden Hükmeden Ordular, Türkiye-Mısır-Cezayir, (İstanbul: HayyKitap, 2008) ve Hugh Roberts, Savaş Meydanı Cezayir, 1988-2002, (Kapı, 2006).

Sedat Laçiner / Star (ilgili kısım)



Bu haber 974 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,420 µs