En Sıcak Konular

FED’den piyasaları rahatlatan açıklama

1 Ağustos 2013 16:13 tsi
ABD Merkez Bankası FED’den iki gün süren toplantısının ardından, tahvil alımlarının devam edeceği açıklaması geldi. Karar, gelişmekte olan ülkelerin piyasalarını rahatlattı.



FED, tahvil alımlarının devam edeceğini kaydetti, azaltmaya başlama süresi ile ilgili bir ipucu vermedi. ABD’de Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 2 gün süren toplantısında faizlerin ve varlık alım miktarının değiştirilmesi kararı çıktı. Kısa vadeli faiz oranını yüzde 0-0.25 seviyesinde tutan FED,her ay 45 milyar dolar tutarında uzun vadeli ABD hazine kağıdı ve 40 milyar dolar tutarında mortgage destekli menkul kıymet almayı sürdürecek.

FOMC toplantısından sonra yapılan yazılı açıklamanın ana noktası ise enflasyon oldu. FED yetkilileri, uzun süre, ısrarcı şekilde yüzde 2 hedefinin altında bir enflasyonun ekonomik performans için risk yaratabileceğinin farkında olduklarını ifade ettiler. Açıklamada, enflasyonun orta vadede tekrar hedefe doğru hareket etmesinin beklendiği de vurgulandı.

FOMC açıklamasında, ABD ekonomisinin yılın ilk yarısında ılımlı bir hızla büyüdüğünün görüldüğü belirtilirken, yılın ikinci yarısında bu ılımlı hızda bir artış görülmesinin beklendiği ifade edildi. FOMC 3 yıldan bu yana ilk kez ekonomide yaşanan gelişmeleri ‘ılımlı’ kelimesi ile ifade etti. Ayrıca FOMC ilk kez bu açıklamasında mortgage faiz oranlarının bir miktar yükseldiğini vurgulayarak, yeni bir endişesinin olduğunu ortaya koydu. FOMC açıklamasında istihdam piyasasında daha da iyileşme sağlandığı, hanehalkı harcamalarının ve işletme sabit yatırımlarının arttığı belirtilirken, işsizlik oranının yüksek seyretmeye devam ettiği de işaret edildi. Faizlerin değiştirilmesi kararı 1′e karşı 11 oy ile alındı. Kansas City FED Başkanı Esther George karara muhalefet etti. George, finansal dengesizlikler ve enflasyon hedefinden endişe duymanı sürdürdüğünü belirtti.

Dün ABD büyüme rakamlarıyla çalkalanan piyasalar FED açıklamalarıyla toparlandı. Borsa günü yüzde 1 üzerinde primle açtı. Dolar ise 1.94 TL civarında seyrediyor.

Piyasaların merakla beklediği FED açıklaması dün akşam özellikle gelişmekte olan ülkelerin piyasalarını rahatlattı.

ABD Merkez Bankası FED, iki gün süren Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından 85 milyar dolarlık tahvil alım programının devam edeceğini açıklarken, azaltmaya başlama süresi ile ilgili bir ipucu vermedi. Düşük enflasyon vurgusu da yapan FED’in bu açıklaması ile piyasalar dün Amerikan büyüme oranlarıyla kaybettiğini geri kazandı.

Borsa FED dopingi ile açılışta yüzde 1′in üzerinde değer kazandı. Saat 10:00 itibarıyla borsa yüzde 0,77 artışla 73 bin 943 puandan seyrediyor.

Bernanke’nin yerini kim alacak?

ABD Başkanı Obama FED Başkanlığı için Summers ve Yellen’a alternatif bir isimi gündeme taşıdı. Ocak ayı itibariyle koltuğu devredecek olan FED Başkanı Bernanke’nin yerine kimin geleceği hala muamma. Özellikle Beyaz Saray ekonomi danışmanlarından Larry Summer ve FED Başkan Yardımcısı Janet Yellen arasında geçen rekabete yeni bir isim eklendi.

Özellikler Demokratların Summers’a karşı duruşu buna karşılık, Beyaz Saray ziyaretlerinde Yellen’ın önüne geçen Summer’ın ismi bir dönem çıkar gibi oldu. Piyasalar cephesinde Yellen adı yankılanırken Obama, yarışa bir isim daha soktu. Dün Beyaz Saray’da Demokratlar ile yapılan toplantıda Summers’a karşı duruş perçinlenirken, Obama, eski Hazine Bakanı Summers’a yöneltilen eleştrilerin adil bulmadığını dile getirdi. Beyaz Saray’da yapılan toplantıda Obama’nın gündeminde Summers ve Yellen’ın dışından Donald Konh olduğunu açıkladı. Financial Times’da yer alan haberde Obama’nın üçüncü bir isim olarak eski FED Başkan Yardımcısı Don Kohn’un olası adaylar arasında gördüğü belirtildi.

Kohn1987-2010 yılları arasında FOMC Kurulunda yer alırken görev süresinin son 4 yılını başkan yardımcılığı görevinde geçirdi.

Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,262 µs