En Sıcak Konular

Mısır'daki darbeciler hakkında suç duyurusu

1 Ağustos 2013 13:52 tsi
Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak ve bir grup avukat Mısır'daki cunta yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Adalet Sarayı'na gelen grup savcılığa suç duyurusunu içeren dilekçe verdi. Adliye önünde basın açıklaması yapan grup, Mısır'da darbecilerin hesap vermesi gerektiğini belirtti. Avukat Uğur Yıldırım, bir hafta önce Mısır'a giden avukatların ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından yapılan gözlemlerden yola çıkarak suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Yıldırım, darbeyi gerçekleştiren Abdulfettah Sisi ve Muhammet el Baradey'in de aralarında bulunduğu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

Şüpheli olarak gösterilen kişiler hakkında kasten adam öldürmek, kasten öldürmeye teşebbüs, nitelikli kasten yaralama, nitelikli yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve işkence gibi suçlarla ilgili suç duyurusuda bulunduklarını ifade eden Yıldırım, "TCK'nın 13. maddesinde Türk veya yabancı herhangi bir kişinin TCK'da sayılan insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili suçu işlemesi halinde Türk mahkemelerinin yetkili olduğu belirtilmekte." dedi.

Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak da Mısır'da insanlık trajedisi yaşandığını söyledi. Ramazan boyunca insanların sokakta yatıp kalktığını ifade eden Dilipak, "Konu bütün insanlığa mal olmuş bir olay. Bir insana yapılan haksızlık bütün topluma yöneltilmiş tehdittir." diye konuştu.

Aynı suç duyurusunda bulunan diğer ülkelerle birlikte önümüzdeki dönemde konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşımak amacıyla istişarelerde bulunduklarını belirten Dilipak, Mısır cuntasının yaptıklarının hesabını vermesi, dünyanın da destek vermekten vazgeçmesi gerektiğini kaydetti. ABD demokrasisinin 'yüzde 1,5 büyüktür yüzde 51 den' mantığını kabul etmediklerini söyleyen Dilipak, Türkiye'de darbeye destek verenleri de uyararak suça ortak olacaklarını ifade etti.

Savcılığa verilen dilekçede, Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Sisi, eski Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey, El Ezher Şeyhi Ahmed El Tayyip, Selefi Nur Partisi'nden Muhammed Abdulaziz, Kıpti Kilisesi Patriği ve Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim şüpheli olarak yer gösterildi.

Dilekçede, şüpheliler hakkında Türkiye sınırlarına girmeleri halinde tutuklanmaları için yakalama emrinin çıkartılması istendi. Ayrıca, yeni katliamların önüne geçmek için Türkiye sınırları dışındayken de şüphelilerin yakalanması ve iadesine dair hukuk normlarından yararlanılarak tutuklanması talep edildi.

cihan

Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,501 µs