En Sıcak Konular

Gezi Parkı ayaklanmasında Avaaz da var

1 Ağustos 2013 08:17 tsi
Gezi Parkı ayaklanmasında Avaaz da var
Gezi Parkı ayaklanmasının Türkiye tarihi boyunca en hızlı gelişen ve en hızlı şekilde kitleleri mobilize eden bir yönü vardı. Olaylar biraz durulmuşken yavaş yavaş kitlelerin nasıl organize edildiği anlaşılmaya başlandı. İşte Gezi'nin arkasındaki Avaaz or

Gezi Parkı ayaklanması geride kalırken olayları sosyal medya üzerinden tetikleyen unsurlar bir bir gün yüzüne çıkıyor.
 
Haziran ayı içinde aktif bir şekilde insanları sosyal medyada seslerini çıkartması ve ayaklanmaya katılması için teşvik eden kuruluşlardan biri de açık toplum fikrinden ortaya çıkan ve bütün dünyada faaliyet gösteren Avaaz adlı aktivizm organizasyonu.
 
www.avaaz.org adresi üzerinden dünyada hemen hemen her ülkede her konuda insanları eyleme ve protestoya teşvik eden ve açık toplum görüşünü savunan Avaaz yapılanması Gezi Parkı olaylarında da aktif bir rol oynadı.
 
ERDOĞAN ŞİDDETE DERHAL SON VER!

Sitede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben: "Erdoğan şiddete derhal son ver" çağrısı yapılırken herkesin imzalaması için de şu bildiri yayınlanmıştı:
 
"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dikkatine:

Türkiye hükümeti barışçıl gösteri yaparak fikirlerini ifade eden yurttaşlara şiddetle saldırarak itibarını yerle bir ediyor. Dünyanın dört bir yanından endişe içindeki yurttaşlar olarak sizden Taksim Meydanı'ndaki göstericilere yönelik sürdürülen ve biber gazı ve tazyikli su kullanımını da içeren şiddeti derhal sona erdirmenizi talep ediyoruz. Ayrıca Gezi Parkı yıkımını tamamen iptal edip İstanbul'un kalan yeşil alanlarını korumanız çağrısı yapıyoruz. Hiç bir alışveriş merkezi oturma eylemi başladığından bu yana Türkiye vatandaşlarının maruz kaldığı hasara değmez."
 
200 bin imza toplamayı hedefleyen organizasyonun ise başarıya ulaşamadığı ve halihazırda imzaların 149 bin seviyelerinde kaldığı görünüyor. Şimdilerde Gezi Parkı olayları kısmen yatışmış ve uykuya dalmışken organizasyonun Haziran ayı içinde aktif bir şekilde Taksim'deki elemanları vasıtasıyla internet sitesi üzerinden bilgi aktarımı yaptığı anlaşılıyor.
 
DÜNYA HALKARININ YOĞUN BASKISINA İHTİYAÇ VAR

Sözgelimi 11 Haziran'da postalanan bir mesajda, "Şimdi acilen dünya halklarının yoğun baskısına ihtiyacımız var. Göstericilere aşırı güç kullanmaktan, İstanbul'da kalan az sayıdaki yeşil alanlardan birini yıkmaktan ve barışçıl gösteri yapma ve görüşlerini ifade hakkını kullanan insanları şiddet dolu yollarla bastırmaya çalışmaktan derhal vazgeçmesi için çağrıda bulunalım. Acil dilekçeyi hemen imzala ve elden geldiğince yaygınlaştır. Ancak devasa bir küresel itiraz Erdoğan'ın hemen harekete geçmesini sağlayabilir." çağrısı yapılıyor.
 
BİZZAT TAKSİM'DEYDİLER

Sözkonusu bu mesajın başında yer alan şu ifade ise sitedeki aktivistlerin bizzat ayaklanmaya katıldıklarını gösteriyor: "Size bu mektubu barışçıl göstericilere biber gazı fişekleri ve tazyikli sularla saldırıların devam ettiği İstanbul Taksim Meydanı'ndan yazıyorum."

Sonrasında ise 15 Haziran'da yayınlanan bir mesajda da, "Çevik kuvvet dün gece Gezi Park'a saldırarak yerle bir etti. Şiddet çözüm olamaz! 200,000 imzaya ulaşalım imzala ve yaygınlaştır!" deniliyor.
 
TÜRK AKTİVİST ÖZLEM D.

Daha da ilginci Avaaz.Org'un uluslar arası yayın yapan İngilizce versiyonunda ise bu organizasyonun Türkiye ayağında Özlem D. isimli bir aktivistin bulunduğu anlaşılıyor. Türkçe paylaşımda Özlem D.'nin adı ve paylaşımın ve çağrının ilk yapıldığı tarih görünmezken İngilizce versiyonunda ise açık bir şekilde Özlem D. adlı kişi ve paylaşımın 31 Mayıs 2013 tarihinde yapıldığı görünüyor. Evet olayların daha ilk başladığı günde Avaaz.Org bu aktivisti aracılığıyla olayların büyümesi için daha 31 Mayıs tarihinden çalışmaya başlamış.

KİM BU Avaaz.Org?

Avaaz.Org bizzat kurucusu ve yöneticisi olan Ricken Patel'in ifadesiyle merkezi ABD'de bulunan ve ticari amaç gütmediğini iddia eden bir vakıf organizasyonu... Ricken Patel, ABD'nin Delaware bölgesinde kayıtlı bir vakıf olduklarını belirterek, New York ofislerinin adresinin ise "260 5th Avenue, 9th floor, NY NY 10001" olduğunu belirtiyor. Patel Avaaz.org kuruluşunun İngiltere merkezli ve açıkla mücadele eden Oxfam ile bağlantılı olduğunu da dile getiriyor.
 
Avaaz hareketinin şu anda halihazırda dünya genelinde 24 milyon 834 bin 468 üyesi bulunuyor. Bu sayı da gittikçe yükseliyor.
 
Avaaz hareketi 2009 rakamlarına göre yılda 20 milyon dolardan fazla bağış ve destek alıyor... Organizasyonda bizzat çalışan sayısı ise 50 civarında...
 
Avaaz.org sitesi tam 16 dilde yayın yapıyor. Gelirlerinin büyük bölümünü bağışlardan elde ettiklerini iddia ediyorlar. Kendilerini ise şöyle tanımlıyorlar: "Avrupa, Orta Doğu ve Asya dillerinin birçoğunda "ses" anlamına gelen Avaaz, 2007 yılında basit bir demokratik amaçla kuruldu: içinde yaşadığımız dünya ile birçok kişinin içinde yaşamak istediği dünya arasındaki uçurumu kapatmak amacıyla tüm dünya yurttaşlarını örgütlemek. Avaaz küresel yoksulluktan Orta Doğu'da yaşanan krizlere, iklim değişikliğine kadar çeşitlilik gösteren önemli konularda, toplumun her kesiminden milyonlarca kişinin harekete geçmesini sağlar. Internet üzerinden örgütlenme modelimiz sayesinde binlerce kişinin ufak çabaları hızla etkili bir kolektif güce dönüşür. Dört kıtaya yayılmış profesyoneller ve gönüllülerden oluşan ekibiyle 15 dilde hizmet alan Avaaz topluluğu hepimizi etkileyen kararları verenlerin dünya halklarının görüşleri ve değerlerini duymasını sağlamak için dilekçeler imzalayarak, ilan kampanyalarını finanse ederek, devlet yetkililerine telefon ederek ya da mesaj atarak, "offline" protestolar ve eylemler düzenleyerek - harekete geçer."
 
RİCKEN PATEL KİM?

Şu anda Avaaz.org'un başında bulunan Ricken Patel 1977 doğumlu bir aktivist.  Patel hem Kanada hem de İngiltere pasaportu taşıyor. Babası Kenya-Hindistan kökenli.. Anne tarafından ise Yahudi köklerine bağlanıyor. Annesi aslen Varşovalı Rus asıllı bir İngiliz vatandaşı.. Patel bir röportajında köklerinin Varşova'da bir sinagoga kadar dayandığını ifade ediyor.

Patel Huffington Post tarafından "Ultimate Game Changer in Politics" yani "siyasette üst düzey yenilikçi" ünvanına layık görülmüş, Foreign Policy tarafından dünyada en etkili 100 düşünür arasında sayılmış ve People Magazine tarafından en seçkinler sınıfında sayılmıştır.
 
ROCKEFELLER VAKFI'NDA ÇALIŞTI

Patel'in kariyerinde ise dönüm noktası Rockefeller Vakfı için Sierra Leone, Liberya, Sudan ve Afganistan'da yaptığı görevler oldu. Patel, Rockefeller vakfına danışmanlık da yaptı. Patel İngiliz açık toplum kuruluşlarının desteğiyle 2007 yılında Avaaz organizasyonunu kurdu. Avaaz'ın sloganı "dünya eylemde" olarak belirlendi ve dünya genelinde hemen her konuda insanların mobilize edilmesinde büyük rol oynadı.

rotahaber


 



Bu haber 2,108 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,593 µs