En Sıcak Konular

Dünya katliamı kınadı

27 Temmuz 2013 15:28 tsi
Dünya katliamı kınadı AB, Mısır'da yaşanan can kayıplarından "derin esef duyduğunu" bildirirken, İngiltere, Mısırlı yetkilileri barışçıl protesto yapma hakkına saygı göstermeye çağırdı.

Avrupa Birliği, (AB) Mısır'daki son gelişmeleri endişeyle takip ettiğini ve gösterilerdeki can kayıplarından "derin esef duyduğunu" bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı protestoların yapıldığı Rabiatul Adeviyye meydanındaki göstericilere açılan ateş sonucu 120 kişinin ölmesi, 4 binden fazla kişinin de yaralanmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Ashton, "Mısır'daki son gelişmeleri endişeyle takip ediyorum ve dünkü gösterilerdeki can kayıplarından derin esef duydum. Sorumlu geçici makamlara barışçıl ve nizami gösterileri güvence altına almaları çağrısında bulunuyorum. Aynı zamanda tüm aktörlere şiddetten kaçınmaları ve barışçıl protesto ve şiddetten uzak durma prensiplerine saygı göstermeleri çağrısında bulunuyorum. Toplantı ve gösteri hakkı dahil insan haklarına saygı gösterilmelidir" dedi.

Mısır'da çözümün cepheleşmeden değil kapsayıcı bir geçiş döneminde hızla ilerlemekten geçtiğini savunan Ashton, bu kritik dönemde barışma ve diyaloğun büyük önem taşıdığını ve nefreti teşvik eden konuşmalardan ve diğer tahriklerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Ashton, "Müslüman Kardeşler dahil bütün siyasi gruplar geçiş sürecine dahil edilmelidir ve bu süreç anayasal düzeni, serbest ve adil seçimleri ve sivillerin önderliğindeki hükümeti getirmelidir" ifadesini kullandı.

Catherine Ashton, Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı "Muhammed Mursi ve yakın danışmanları dahil tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması" çağrısını tekrarladı.

Ashton, "Bu zamanda (siyasi tutuklular hakkında) yeni suçlamalarda bulunmak Mısır'ın ihtiyaç duyduğu müspet atmosfere katkı sağlamaz" dedi.

Bu arada İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Twitter mesajında, "Mısır'da gösterilerde çok sayıda can kaybından dehşete düştüm. Güvenlik güçleri sorumluluktan kaçamaz" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague: "Protestoculara karşı kullanılan gücü kınıyorum"

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı protestoların yapıldığı Rabiatul Adeviyye meydanındaki darbe karşıtlarına, güvenlik görevlilerinin ateş açması sonucu 200 kişinin ölmesi, 4 binden fazla kişinin de yaralanmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Olaylardan duyduğu derin endişeyi ifade eden Hague, şunları kaydetti:

"Ölümlere neden olan, protestoculara karşı kullanılan gücü kınıyorum. Tüm tarafları şiddetten kaçınmaya çağırıyorum. Şimdi çatışma değil, diyalog zamanıdır. Gerginliği azaltacak adımlar atmak, tüm taraflardaki liderlerin sorumluluğudur.

Mısırlı yetkililieri, barışçıl protesto yapma hakkına saygı göstermeye, protestoculara karşı ateş etmenin de dahil olduğu şiddet uygulamaya son vermeye ve sorumluları bulmaya çağırıyorum."

Mısırlı yetkilileri, 3 Temmuz'daki olayların ardından tutuklanan siyasi liderleri serbest bırakmaya ya da kanunlar doğrultusunda ceza vermeye de çağıran İngiliz Bakan, cezaların ise siyasi odak şüphesinden uzak olması gerektiğini vurguladı. William Hague, "Mısır'ın erken ve adil seçimlere gidecek, tüm grupların dahil olacağı bir siyasi sürece ihtiyacı vardır" dedi.

aa

Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,016 µs