En Sıcak Konular

Ordu katliam için sokağa indi

27 Temmuz 2013 15:25 tsi
Ordu katliam için sokağa indi Asker, baltacılar ve keskin nişancılardan oluşan özel tim en az 200 kişiyi öldürdü 4500’ü aşkın yaralı var.

Mısır'ın İskenderiye ilindeki el-Kaid İbrahim Camisi'ne sığınan askeri darbe karşıtları, darbe taraftarlarınca kuşatma altına alındı.

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, darbe karşıtı göstericiler Kaid İbrahim Camisi yakınından geçerken darbe yanlıları ile aralarından sözlü sataşma yaşandı. İki grup arasında yaşana sataşma çatışmaya dönüşünce Baltacılar adlı suç çetesi camiye sığınan darbe karşıtı göstericileri kuşatma altına aldı.

MURSİ'YLE İLK TEMAS

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu, Mısır eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile başkent Kahire'de dün ilk kez bir görüşme gerçekleştirildiğini açıkladı.

İhsanoğlu görüşmenin tam yeri konusunda bilgi vermedi. 3 Temmuz'daki askeri müdahaleyle iktidardan indirilerek gözaltına alınan Mursi'nin nerede tutulduğu bilinmiyor.

İç İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, cinayetin yanı sıra başka suçlarla da yargılanan Mısır'ın devrik lideri Mursi'nin, Hüsnü Mübarek'in ceza yattığı Kahire hapishanesine transferi isteniyor.

ÖLÜ SAYISI 200'E YÜKSELDİ

Mısır güvenlik güçlerinin, darbe karşıtı protestoların yapıldığı Rabiatul Adeviyye meydanındaki göstericilere gerçek mermi kullanarak yaptığı müdahale sonucu ölü sayısı 200'e yükseldi, yaralı sayısı 4 bin 500 bine yaklaştı.

Mısır güvenlik güçlerinin "Baltacılar" olarak bilenen suç örgütlerinin de desteğiyle Rabiatul Adeviyye meydanındaki darbe karşıtı göstericilere müdahalesi devam ediyor.

Gerçek mermiler kullanılarak yapılan müdahale sonucu ölü sayısı 200'e yaralı sayısı ise 4 bin 500 civarında kişi ise yaralandı. Yüzden fazla yaralının sağlık durumunun ağır olduğu bildirildi.

Rabiatul Adeviyye meydanındaki sahra hastanesi yetkilileri, yüksek binalara çıkan keskin nişancıların hedef gözeterek gerçek mermilerle darbe karşıtı göstericilere ateş açtığını belirttiler.

Yüzlerce yaralıya çok zor şartlarda müdahale edilmeye çalışılan hastanede, cesetleri koymak için yer kalmadığı bildirildi.

Öte yandan bir güvenlik yetkisi, Mısır resmi haber ajansı MENA'ya yaptığı açıklamada, polisin ateşli silahlar kullanmadığını, olaylara sadece gaz bombasıyla müdahale ettiği öne sürdü.

Yetkili olaylarda 8 güvenlik görevlisinin de yaralandığı söyledi.

Bu arada İskenderiye'deki el-Emiri Hastanesi Müdürü Usame Ebu es-Suud, darbe taraftarları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısının 10'a yükseldiğini belirtti.

"ONLARIN ATEŞİ, SİLAHI VARSA BİZİM AZİZ VE CEBBAR ALLAHIMIZ VAR"

Mısır'da Ulusal Koalisyonun duyurduğu bildiride "Onların ateşi varsa bizim Aziz ve Cebbar Allahımız var", "Kan aktığında semavat müdahale eder" ifadeleri kullanıldı.

Rabiatul Adeviye Meydanı'nda kurulan darbe karşıtlarına ait platformda darbe karşıtlarına okunan bildiride "İskenderiye'den Asvan'a kadar tüm kentlerde 10 milyonlarca Mısırlı faşist darbeci yönetime karşı olduklarını ortaya koymuştur" denildi.

Mısırlıların bugünkü gösterileriyle tüm dünyaya askeri darbelere karşı durmaktaki direncini bir kez daha gösterdiği belirtilen bildiride şunlar kaydedildi:

"Bugün sizler darbeye karşı olduğunuzu ve meşruiyetin yanında yer aldığınızı ortaya koydunuz. Mısır ordusu vatanı korumak üzere vardır. Başında bulunan komutanının tarafında olan bir kurum değildir. Artık bu günden sonraki direniş tavizsiz, kesin ve net olacaktır. Şunu herkes çok iyi biliyor ki Rabiatul Adeviye Meydanı yakınlarından buraya ulaşmak isteyenlere yönelik yapılan saldırılarla meydanın dağıtılması hedeflenmektedir. Meydandakiler korkutularak buranın boşaltılması planlanmaktadır. Onların ateşi varsa bizim Aziz ve Cebbar Allahımız var. Unutulmasın ki kan aktığında semavat müdahale eder."

SAHRA HASTANESİ SÖZCÜSÜ: "SABAH NAMAZINDAN SONRA ÖLÜ SAYISI ARTTI"


Mısır'ın başkenti Kahire'de darbe karşıtı protestoların yoğunlaştığı Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesi basın sözcüsü Yusuf Tal'at, "Sabah namazından sonraki 3 saatte ölü sayısı korkunç bir şekilde arttı" dedi.

Tal'at, gece yarısından sabah namazına kadar devam eden olaylarda 12 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Ölü sayısının sabah namazından sonra arttığı dile getiren Tal'at, "Sabah namazından sonraki 3 saatte ölü sayısı korkunç bir şekilde arttı" diye konuştu.

Rabiatul Adeviye'de yaşanan durumu "insanlığa karşı işlenen bir suç" olarak nitelendiren Tal'at, "Canilerin" hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

AVRUPA BİRLİĞİ KINADI

Avrupa Birliği, Mısır'daki son gelişmeleri endişeyle takip ettiğini ve gösterilerdeki can kayıplarından "derin esef duyduğunu" bildirdi.

ajanslar

Bu haber 981 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,733 µs