En Sıcak Konular

İsrail'e şok!

27 Temmuz 2013 08:00 tsi
İsrail'e şok! 'İsrail'e destek ABD'nin itibarını zedeliyor'

ABD Deniz Piyade Teşkilatı'ndan emekli General James Mattis, "Amerika, İsrail'i desteklediği yönündeki algının bedelini ödüyor" dedi.

The Times of Israel'in haberine göre Cumartesi günü Colorado'da düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu'nda konuşan Mattis,  "Amerikalıların, İsrail lehine taraflı olarak görülmesinden dolayı CentCom'un (Central Command) komutanı olarak her gün bir bedel ödedim" dedi.

Mattis, bu algının, ABD'nin yanında olmak isteyen ılımlı Arapları bu düşüncelerini gizlemek zorunda bıraktığını çünkü bu kişilerin Arap Filistinlilere itibar göstermeyen insanları açıkça destekleyemeyecek olduklarını belirtti.

Mattis, sorumluluk alanı Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'yı içeren Central Command'in komutanlığını 2010 yılında David Petraeus'tan devraldı.

Konuşması sırasında İsrail'deki mevcut durumu "sürdürülemez" olarak nitelendiren Mattis, yerleşme faaliyelerini, barış ihtimallerine zarar vermekten sorumlu tuttu. Mattis, İsrail ve Filistinliler arasında uzlaşmanın ihtimallerinin yerleşme faaliyetleri sebebiyle azalmaya başladığını belirtti.

Yerleşme faaliyetlerinin İsrail'in geleceğine dair bir tehlike olduğunu da belirten Mattis, İsrail'in ya ayrımcı bir devlet haline geleceğini ya da Yahudi devleti fikrinden vazgeçeceğini belirtti.

Mattis konuşması sırasında Dışişleri Bakanı John Kerry'ye ve uzun dönemdir etkin olmayan barış sürecini yeniden canlandırma yönündeki mevcut girişimine övgüde bulundu.

Mattis konuşmasında ayrıca Suriye, Mısır, Irak konularına ve Deniz Piyadeleri Teşkilatı'nda geçirdiği hizmet günlerine değindi.

Mattis ayrıca İsrail'in, İran'ın müzakereye hazırlıklı olunmayan bir noktanın ötesine geçtiğini hissetmesi halinde saldırmaktan çekinmeyeceğini belirtti.

Mattis'in selefi Petraeus'un da 2010 yılında benzer fikirler dile getirdiği söyleniyor.

O dönemde ABD Genel Kurmay Başkanı Mike Mullen'e İsrail-Filistin sorununa dair 45 dakikalık bir powerpoint sunumu yapan Petraeus, İsrail uzlaşmazlığının ABD'nin bölgedeki çıkarlarına zarar verdiğini ve Arap liderler arasında Amerikan itibarını zedelediğini savundu.

2010 Mart ayında Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'ne yaptığı açıklamada Petraeus, sorunun, ABD'nin İsrail yanlısı olduğu yönündeki algıya bağlı olarak anti-Amerikan fikrini teşvik ettiğini belirtti.

Turkish NY



Bu haber 2,218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,946 µs