En Sıcak Konular

'Karşı bildiri' teklifini geri çevirmişler

4 Ağustos 2007 10:54 tsi
'Karşı bildiri' teklifini geri çevirmişler Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini derinden etkileyen 'gece yarısı bildirisi'nin yayınlandığı gece, eski DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve Anavatan lideri Erkan Mumcu'ya 'karşı bildiri' teklifi yapıldığı ortaya çıktı.

İddiaya göre 27 Nisan gecesi, yakın çalışma arkadaşları Ağar ve Mumcu'yu ayrı ayrı ziyaret etti. İki lidere de evlerinde aynı teklif yapıldı: "Bildiriye karşı demokratik duruş sergileyelim." Ağar'a, hazırlanan metin de gösterildi. Ancak her iki lider de karşı bildiri yayınlamaya yanaşmadı. Suskunluğu tercih eden Ağar ve Mumcu, daha sonra zor günler yaşadı. Birleşme projesi fiyaskoyla sonuçlanırken Anavatan seçime bile giremedi. Sandıkta hezimete uğrayan DP ise Meclis dışında kaldı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün aday olduğu Köşk seçimi sürecine Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı ile Genelkurmay'ın internet sitesindeki açıklama damgasını vurmuştu.

Genelkurmay'ın internet sitesinde gece yarısı yayınlanan bildiri siyasette taşları yerinden oynattı. Sonrasında hem Köşk süreci çıkmaza girdi hem de erken seçimin kapısı aralandı. O günlerde merkez sağ projesi üzerine çalışma başlatan Erkan Mumcu ile Mehmet Ağar'ın bildiriden haberdar olduğu ve o yüzden cumhurbaşkanlığı oylamasına katılmadıkları iddia edilmişti. İki lider bu iddiayı yalanlarken, 27 Nisan akşamı başka bir gelişme yaşandığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, bildirinin TV'lerden duyurulmasının ardından Ağar ve Mumcu'nun evinde yoğun bir trafik yaşandı. Birbirinden bağımsız olarak iki partinin de kurmayları genel başkanlarının yanına giderek durum değerlendirmesi yaptı. DP'nin kurmayları, Ağar'ın evine hazırlıklı gitti. Demokrasiye sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek hazırladıkları 'karşı bildiri' metnini Ağar'a sundular. Açıklamaya göz atan Ağar'ın tercihi suskunluk oldu.

Aynı saatlerde Erkan Mumcu'nun evi de parti kurmaylarının ziyaretine sahne oldu. Mumcu'nun 'prensleri' olarak görülen iki parti yöneticisi siyasette yaşanabileceklere dikkat çekerek, "Sessiz kalmayalım. Bu bildiriyi üzerimize alalım. Sivil siyasete müdahaleye karşı çıkalım." dedi. Mumcu'ya gece 02.30'da kameraların karşısına geçip açıklama yapması da önerildi. Mumcu da Ağar gibi o gece herhangi bir açıklama yapmaya yanaşmadı.

ZAMAN 



Bu haber 286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,554 µs