En Sıcak Konular

PKK'nın transformasyonu

26 Temmuz 2013 09:16 tsi
PKK'nın transformasyonu ''PKK kadroları oldukça yanlış bir algıya sahip...''

Bugün Gazetesi yazarı Gülay Göktürk'ün köşe yazısından ilgili bölüm:

Bence bu tartışmanın da gündeme getirdiği asıl önemli nokta, BDP'nin siyasi-ideolojik çizgisinin ne taraftan ne tarafa doğru değişeceğinden çok; içine girdiğimiz çözüm süreci siyasetin normalleşmesiyle sonuçlanırsa, başta PKK olmak üzere Kürt siyasetinin ciddi bir transformasyon geçirme zorunluluğuyla karşı karşıya kalacağı gerçeği...

Sanırım PKK kadroları "normalleşme döneminin siyasi tablosu" konusunda oldukça yanlış bir algıya sahip. Son günlerde Güneydoğu'da olup bitenlere baktığımızda, PKK'lıların silahsız siyaseti demokratik siyaset zannettikleri gibi bir izlenime kapılıyor insan. Oysa silahı bırakmak önemli bir şeydir ama sadece bir başlangıçtır. PKK'nın yeni döneme uyum sağlayabilmek için çok daha fazla şey yapması, birçok alışkanlığını değiştirmesi ve ona nahoş gelebilecek bazı gerçekleri içine sindirmesi gerekiyor.

Nedir bu "tatsız" gerçekler?

PKK yeni dönemde de örgütün bölgedeki prestijinden ve ağırlığında yararlanarak bölge halkı üzerindeki "manevi" baskısını ve hegemonyasını sürdürmeyi umuyor.

PKK yeni dönemde de Kürtler'in tek siyasi örgütü olma imtiyazını elinde tutacağını düşünüyor. Kürt siyaseti üzerinde -geçmişte muhaliflerini öldürerek- sağladığı tekeli bugün de "Kürtler'i bu noktaya taşıyan örgüt olma" iddiasını kullanarak devam ettirebileceğini sanıyor.

Oysa bütün bunlar mümkün değil... Özgür demokratik siyasi ortamın PKK'nın ne bölge halkı üzerindeki hot-zotuna ne de Kürt siyasi hareketi üzerinde tekel kurma girişimine izin vermesi düşünülemez.

Yeni dönem, Kürt siyasetinin çoğulculaştığı, çok sesli hale geldiği; bu çok seslilik sayesinde hem PKK'nın (ya da BDP'nin) siyasi çizgisine yeniden çekidüzen vermek zorunda kaldığı hem de yeni siyasi aktörlerin ortaya çıktığı ve belki bazı ayrışmaların yaşandığı bir dönem olacak.

Ama ben bu ayrışmaların "solculuk- dindarlık" ekseninden çok, "Kürtler'in farklı statü talepleri" çerçevesinde yaşanacağını düşünüyorum. Sonuçta ortaya "ayrılıkçılar", "federasyoncular", "özerklik yanlıları" ya da "eşit vatandaşlık temelinde bugünkü statünün devamını savunanlar" şeklinde bir ayrışma çıkması hiçbirimiz için şaşırtıcı olmamalı.



Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs