En Sıcak Konular

‘Türkiye milletvekilliği’ modeli

26 Temmuz 2013 08:59 tsi
‘Türkiye milletvekilliği’ modeli AK Parti ’nin ‘Demokratikleşme Paketi’ içine koymayı düşündüğü seçim sistemine ilişkin düzenlemeler netleşiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın düşürülmesine sıcak bakmadığı yüzde 10 barajı yerinde kalıyor. Bunun yerine yüzde 1 ve üzeri partilere Meclis kapısını açacak ‘ Türkiye milletvekilliği’ modeli üzerinde çalışılıyor. AK Parti’nin istediği ‘dar bölge sistemi’yle İstanbul’un 16-17 bölgeye ayrılması düşünülüyor.

Siyasi partileri bayram sonrası hareketli günler bekliyor. Anayasa çalışmalarının kaderi netleşirken, Gezi Parkı olaylarına odaklanan siyasetin yeni gündemi ‘Demokratikleşme Paketi’ olacak. Pakette yer alacak düzenlemeler arasında yeni seçim modelleri de var. AK Parti’nin Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, seçim barajı, dar bölge modeli, Başkanlık Sistemi’ne ilişkin son durumu Radikal’e anlattı. Şentop’un anlatımına göre AK Parti mutfağında yapılan çalışmalar şöyle özetlenebilir:

BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN VAZGEÇİLMEDİ: Başbakan Erdoğan’ın “Başkanlık kırmızı çizgimiz değil” sözü, sistem değişikliği arayışından vazgeçilmesi olarak yorumlanmıştı. Şentop, bu konuda bir tavır değişiklikleri olmadığını söylerken ”Başkanlık sisteminden vazgeçmiş değiliz” vurgusu yaptı.

BAŞKANLIK OLURSA YÜZDE 0 BARAJ: 12 Eylül ürünü olan yüzde 10 barajının değişmesi gerektiği sıkça dile getiriliyor. Bu görüş AK Parti içinde de hatırı sayılır destek buluyor. Başbakan Erdoğan yüzde 10’un değişmesine karşı. Barajın değişmesi Başkanlık Sistemi’ne geçilmesine bağlanmış durumda. Şentop, “Başkanlık olursa baraj sıfır olur, parlamenter sistemde ise değişmez” mesajı verdi.

YÜZDE 1’İ MECLİS’E SOKACAK FORMÜL: AK Parti yüzde 10’u indirme yerine ‘Türkiye milletvekilliği’ denebilecek yeni bir model üzerinde çalışıyor. Böylece yüzde 1 ve üzeri oy alan partilerin en azından birkaç vekille temsiline kapı aralanıyor. Daha önce Anayasa Mahkemesi’nden dönen ‘Türkiye milletvekilliği’ modeli farklı bir isim ve içerikle gündeme gelebilir.

16 SEÇİM BÖLGELİ İSTANBUL: AK Parti, ilk kez 2002 yılında önerdiği ‘dar bölge seçim sistemi’nde karar kılmış görünüyor. Bu model güçlü partilere avantaj sağlıyor. Bu modelle her bölgenin en fazla 5 milletvekiliyle temsili öngörülüyor. İstanbul ve Ankara’nın milletvekili sayısı artıyor. Üç seçim bölgesine sahip İstanbul 16 ya da 17, Ankara’nın ise en az altı bölgeye ayrılması planlanıyor. Bu sistem Bayburt, Tunceli gibi küçük iller ile büyükşehirler arasında milletvekili seçilebilme oranını da birbirine yakınlaştıracak.
 



Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,829 µs