En Sıcak Konular

Yasaklar ve zamlar sigarayı söndüremedi

25 Temmuz 2013 11:26 tsi
Sigara kullanımını azaltmaya yönelik fiyat artışı ve kapalı ortamlarda kullanımının yasaklanması gibi alınan önemlere karşın, Türkiye'de sigara üretimi artmaya devam ediyor.

AA muhabirinin Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (TAPDK) derlediği verilere göre, yılın ilk 6 ayında sigara üretimi 41 milyar 779 milyon 190 bin 560 adet oldu. Ocak ayında aylık 6 milyar 331 bin adet olan sigara üretimi haziran ayında yaklaşık 2 milyar adet artarak 8 milyar 278 milyon adede ulaştı.

Geçen yılın tamamında 134 milyar 455 milyon adet sigara üretilirken bunun yaklaşık yüzde 73'ü iç piyasaya sürüldü. Bu sürümden 30 milyar 588 milyon lira gelir sağlandı. Aynı dönemde ihraç edilen sigara adedi ise 32 milyar 393 bin adet olurken, gerçekleştirilen ihracattan 337 milyon 360 bin dolar gelir sağlandı.

Bu yılın ilk 6 ayında ise 41 milyar 779 milyon 190 bin 560 adet sigara üretildi. Ocak ayında aylık yaklaşık 6 milyar 331 bin adet olan sigara üretimi haziran ayında yaklaşık 2 milyar adet artarak 8 milyar 278 milyon adede ulaştı.

Sigara İhracatı da artıyor, geliri de

Türkiye'nin son 3 yılda sigara ihracatı hem miktar hem de tutar olarak arttı. Geçen yıl 32,393 milyar adet sigara ihracatı gerçekleşirken 337,1 milyon dolar gelir sağlandı. Aynı yıl Türkiye, en çok sigarayı Suudi Arabistan'a ihraç etti. Söz konusu ülkeye yaklaşık 5 milyar 250 milyon adet sigara ihraç edilirken, bu ihraçtan yaklaşık 46 milyon 432 bin dolar gelir elde edildi. En çok ihracat yapılan ikinci ülke 3 milyar 99 milyon adet sigara ile Lübnan oldu. Lübnan'a gerçekleşen ihracattan ise 30 milyon 123 bin dolar gelir elde edildi. Sigara ihraç edilen ülkeler sıralamasında Lübnan'ı takip eden ülkeler sırasıyla İran ve Irak oldu. İran'a yapılan ihracat adedi Lübnan'a yapılandan az olmasına rağmen bu ülke 38 milyon 665 bin dolarla en fazla gelir sağlanan ikinci ülke oldu.



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,747 µs