En Sıcak Konular

Muhalif liderden PYD uyarısı

24 Temmuz 2013 12:38 tsi
Muhalif liderden PYD uyarısı "PYD Suriye'deki Kürt partilerden sadece bir partidir. Kürtlerin PYD'nin programını takip etmelerini kesinlikle kabul etmiyoruz."

Suriye Milli Konsey Başkanı George Sabra, Suriye'nin kuzey bölgelerinde muhaliflerle çatışan ve özerklik ilan etmeye çalışan PYD'nin girişimlerini başta Kürtler olmak üzere bölge halkına zararı olacağını söyledi. Sabra,"PYD'nin eylemlerine ve hedeflerine, sınır konulmaması durumunda bölge arzu etmediğimiz bir istikrarsızlığa sürüklenir" dedi.

Suriye Milli Konsey Başkanı George Sabra Suriye'de bağımsızlık ilan etmeye hazırlanan ve muhaliflerle çatışan PYD ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

PYD'NİN EYLEMLERİ İLE DİĞER KÜRT GRUPLARIN BİR İLGİSİ YOK

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin, Esad yönetimi ile işbirliği içinde olduğunu belirten George Sabra, bu amaçla ülkenin kuzeyindeki bir kısım bölgelere saldırdığını söyledi. PYD'nin bölgede bulunan Özgür Suriye Ordusu birlikleri ile çatıştığını kaydeden Sabra, "PYD'nin özel bir ajandası var ve bu ajanda çerçevesinde eylemlerini yapıyor. Bu ajandada ne bölgedeki Kürtlerin nede Kürt partilerin bir ilgisi yok. Çünkü Kürt Ulusal Meclisi yaptığı açıklama ile PYD'nin yaptığı eylemlerle bir ilgisinin olmadığını duyurdu. Öte yandan Suriye'de bulunan diğer Kürt siyasiler, akademisyenler, aktivistler de bu olaylarla ilgilerinin olmadığını açıkladı." dedi.

SMK Başkanı George Sabra PYD'nin Esad yönetimi ile bağlantılı bir şekilde çalıştığına dikkat çekti.

"Maalesef Esad yönetimi ile bağlantılı PYD'nin bu ajandası ilk olarak Suriye'deki Kürtlere ve Suriye devrimine zarar veriyor." diyen Sabra söz konusu ajandanın Suriye devrimine ağır yara vererek Esad yönetimine hizmet ettiğini söyledi. Sabra, "İnanıyorum ki Kürt halkı ve Suriye devrimi bu sorunu sakin ve kimseye zarar vermeyecek ve ülke bütünlüğüne zarar vermeyecek şekilde çözecektir" temennisinde bulundu.

Kürt halkının Suriye devrimindeki yerini koruma konusuna önem verdiklerini ifade eden George Sabra, Suriye'deki Kürtlerin devrime ilk günden katılarak destek verdiklerini hatırlattı.

"PYD'NİN GİRİŞİMLERİNE İZİN VERİLMEYECEK"

Muhalif koalisyon olarak atacakları adımlar hakkında bilgi veren muhalif lider, "PYD Suriye'deki Kürt partilerden sadece bir partidir. Kürtlerin PYD'nin programını takip etmelerini kesinlikle kabul etmiyoruz. İnanıyorum ki PYD'nin girdiği tehlikeli bu süreç konusunda Kürt taraflar arasında bir diyalog başlayacak. Söz konusu tehlikeli bu süreç aynı zamanda Türkiye'deki kardeşlerimize de zararı olacak. Türkiye ki en zor dönemde Suriyelilerin yanında yer alarak destek verdi. Biz koalisyon olarak Türkiye'ye verdiği destekten ötürü hükümetine ve halkına teşekkür ediyoruz. Bunun için Kürtler arasında bir diyalog başlamalı. Kürt temsilcileri ile Suriye devrimi temsilcileri arasında da bir diyalog kurulmalı. Aynı zamanda Suriye toplumu bileşenleri olan Arap, Türkmen, Asurilerle diyaloga girilmeli. Çünkü bölge bu saydığımız tüm etnik grupları barındırıyor. Burada hiç bir tarafın diğer taraflar adına bir tasarruf hakkı yok. " diye konuştu.

Sabra, "Suriye Ulusal Konsey ve Suriye Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nda siyasi Kürt temsilciler var. Onlarla diyaloglarımız devam ediyor. Önümüzdeki dönemde olumlu bir netice almayı umuyorum. " şeklinde konuştu.

MUHALİFLER, TEMASLAR İÇİN BÖLGEYE GİTTİ

PYD'nin bölgedeki girişimlerini engellemek amacıyla muhalifler olarak bir çalışma başlattıklarını anlatan Sabra, bir heyetin bölgede görüşmeler yaptığını söyledi. George Sabra, "Suriye Milli Konseyi'nden ve koalisyondan bazı arkadaşlarımız bölgeye gitti. Uzun zamandan beri oradalar. Yaptıkları görüşmelerle Kürt radikallerin ve diğer radikallerin oluşturacakları risklerin önünü kesmek amacıyla çalışmalar yapıyor. Suriye devrimini ve Suriye halkını bir yöne çekmek sadece Suriye yönetimini ve şahsi olarak Esad'i memnun eder. " değerlendirmesinde bulundu.

"PYD, ESAD YÖNETİMİNİ BÖLGEDEKİ İSTİHBARAT BİRİMİ"

PYD'nin Esad yönetimi ile koordineli bir şekilde çalıştığını anlatan muhalif Sabra, Şam yönetiminin PYD'ye bir takım görevler verdiğini söyledi. George Sabra, PYD'ye Esad yönetiminin bölgedeki istihbarat birimi olarak gördüklerini kaydetti. Son olarak PYD'nin bölgede halkı katletmesi ve baskı uygulaması bunun en önemli göstergesi olduğunu aktardı.

PYD'nin eylemlerine göz yummalarının söz konusu olmadığını ifade eden Sabra, "Ne Suriye devrimi ne biz, Esad yönetimine destek amacıyla Suriye halkının heder edilmesine asla müsamaha göstermeyeceğiz. " ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN PYD TEPKİSİNİ ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ"

Türkiye'nin Suriye'deki bir oluşuma müsaade edilmeyeceği yönündeki açıklamaları değerlendiren Sabra, Türkiye'nin durumunu anlayışla karşıladıklarını söyledi. Sabra," PYD'nin yaptıkları sadece Suriyelileri değil aynı zamanda Türkiye'ye de zarar veriyor. Biz Türk hükümetinin Suriye halkının güvenliğine olan hassasiyetini takdir ediyoruz. Biz Türk tarafının, halkını ve ülkesinin güvenliğini PYD'nin bu tür şüpheli girişimlerine karşı korumasının hakkı olduğunu düşünüyoruz. " şeklinde konuştu.

"BARZANİ KÜRT TARAFININ AKILCI BİR TUTUM ORTAYA KOYMASINA YARDIMCI OLMALI"

Kuzey Irak Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye, Irak ve Suriye'de bulunan Kürt temsilcilerin dörtlü bir toplantı çağrısına değinen Sabra, "Biz bu türden toplantıların özellikle Mesut Barzani'nin aracı olarak Kürt tarafının akılcı tutum sergilemesine yardımcı olmasını umuyoruz. Ayrıca PYD'nin ilk olarak Kürt iradesine sonrasında da Suriye milli iradesine saldırılarına sınır konulmasını bekliyoruz. PYD'nin bu eylemleri Irak, Suriye ve Türkiye'de bulunan Kürtlerin arzu etmedikleri sıkıntıları da doğuracak. Biz Bölgesel Kürt hükümetinin PYD'nin radikalleşmesine ve öncelikle Kürt tarafı olmak üzere Irak, Suriye ve Türkiye'ye zarar verecek eylemlerine sınır koymasını umuyoruz. " talebinde bulundu.

"BÖLGEDEKİ GELİŞMELER İÇ AÇICI DEĞİL, ENDİŞE DEVAM EDİYOR"

Suriye'nin kuzeyinde gelişmeler hakkında bilgi veren Sabra, bölgede çatışmaların sürdüğünü anlattı. Bazı bölgelerde muhalifler ile PYD arasında esir değişiminin yapıldığını aktaran Sabra,"Bazı bölgelerde gerginlik hâlâ devam ediyor. Kimi yerlerde kısmi bir sakinlik olsa bile durum hiç iç açıcı değil. Gelişmeler ile ilgili endişelerimiz devam ediyor. Süreç hiç güven vermiyor. PYD'nin eylemlerine ve hedeflerine, sınır konulmaması durumunda bölge bizim arzu etmediğimiz ve rahatsız edecek bir istikrarsızlığa sürükler." diye konuştu.

"ÖSO SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUYACAK"

Özgür Suriye Ordusu'nun toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumaya devam edeceğini kaydeden Sabra, "ÖSO ayrım yapmadan tüm Suriyelileri koruyacak. Özgür ordu PYD'nin saldırıları ve bölgeyi egemenliği altına almaya yönelik girişimlerine karşı ilk olarak Kürt vatandaşlarını koruyacak. Bunların yanı sıra bu bölgenin evlatları olan Arap, Asuri ve Türkmenlerin de güvenliğini sağlayacak. " açıklamasında bulundu.

Cihan



Bu haber 1,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,591 µs