En Sıcak Konular

''Esad’a vekaleten savaş yürütüyor''

24 Temmuz 2013 09:25 tsi
''Esad’a vekaleten savaş yürütüyor'' Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı ve AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, Suriye sınırında yaşanan gelişmeleri yorumladı.

Aktay, Suriye sınırında yaşanan sıcak gelişmeleri Akşam’a yorumladı. Suriye’nin Irak’tan çok farklı bir yapıya sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Aktay, şöyle dedi:

Irak’ta bir bölgede ağırlıklı nüfus Kürtlerden oluşuyor. Oysa Suriye’de böyle bir bölge yok. Suriye’nin demografik yapısı oldukça hareketli. Bu nedenle bölge daha çok dalgalanır ve çalkalanır. Bir yere birisi gelir bayrak diker, öbür gün başkası gelir bayrak diker. Günü birlik bayrak dalgalandırmalarla oradaki demografik yapıyı değiştiremezler.

HEGEMONYA KISA SÜRELİ OLUR

Bayrağı dikenin Kürt olması, Arap olması çok da önemli değil. Önemli olan, Suriye’yi bir bütün olarak kucaklayacak formüle ulaşılması. Ne yazık ki iç savaş koşullarında durum giderek endişe verici boyutlara ulaşıyor. Şu anda mevzu Kürtlerin veya başka bir grubun orada diğerleri üzerinde emrivaki yaparak kısa vadeli hegemonyalarını ilan etmeleri değil, Esad yönetiminin gidişi olmalı. Çünkü bunlar, Suriye’nin ve ülkede yaşayanların geleceğine hizmet eden yaklaşımlar değil. Bütün muhalefet, gücünü Esad’ın bir an önce gidişine odaklasa, sıkıntılar çok daha hızlı aşılır.

HAKİMİYET, ESAD SAYESİNDE SAĞLANDI

 Esad ile PYD arasındaki ilişki bir sır değil. Zaten ilk etapta PYD’nin parlayıp, bazı yerlerde alan hâkimiyeti sağlaması da Esad’ın sağladığı imkanlarla mümkün oldu. Bir sürü katliam yapan ve çatışmadan geri çekilmeyen Esad, hiçbir çatışmaya girmeksizin bazı bölgeleri bütün silahlarıyla birlikte PYD’ye teslim etti. PYD, adeta Esad’a vekaleten bir savaş yürüttü. Esad’ın zayıfladığı dönemlerde her ihtimale karşı muhalefetle de birlikte hareket eden pragmatist bir yaklaşım sergiledi. Halen de o pragmatist tavrı sürdürmeye devam ediyor.  

BARZANİ'NİN ÇAĞRISI

Bölgede Kürtlerin kendi aralarındaki ittifak arayışını yadırgamamak gerekiyor. Bu, Barzani’nin her halükarda destek vereceği bir yapı olmayabilir. Barzani, kendi denetimindeki bir formüle destek verecektir. Bu da ne Suriye’deki Kürtlerin ne de PKK’nın işine gelen bir durum. Çünkü, Barzani, şu an Türkiye ile olan ilişkileri nedeniyle bunlara aykırı bir davranış içinde olmaz.

Dört ülkeye yayılmış Kürtler var. Onların durumlarının iyileşmesi konusunda kendileri açısından bir sosyal sermayedir. Bunu değerlendirmek istemeleri siyasi açıdan rasyoneldir. Ancak bu durum, dört bir yanın bir araya gelerek bir Kürt devleti oluşacağı anlamına tabii ki gelmez.  

ÇÖZÜM SÜRECİNİ ETKİLER

Geçmişte Habur’da yaşananların, çözüm sürecini soktuğu mecraya bakınca, yaşanan gelişmelerin etkisinin olmayacağını söylemek doğru değil. Süreci biraz yavaşlatabilir, atılacak adımların daha temkinli atılması sonucunu doğurabilir. Türkiye, sınırlarını etkileyecek bir durum olursa, gereği yapılır.



Bu haber 965 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,930 µs