En Sıcak Konular

Son çare askeri seçenek

24 Temmuz 2013 08:11 tsi
Son çare askeri seçenek PKK'nın uzantısı PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki özerklik planları Ankara'yı yeni bir yol haritasına yöneltti.

Askeri müdahalenin de seçenekler arasında bulunduğu planda, özerk yapının engellenmesi yer alıyor. 

Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın uzantısı PYD'nin otorite boşluğundan yararlanarak kontrolü ele geçirmesi hükümeti harekete geçirdi. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplanan Bakanlar Kurulu'ndan Suriye'nin kuzeyinde özerk yönetim planları yapanlar karşısında bölgede yeni bir yol haritası belirlendi.

Türkiye'nin yakından takip ettiği gelişmelere ilişkin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 'Türkiye'nin aleyhine sonuç verecek hiçbir de facto eyleme veya olaya göz yummak durumunda değiliz' açıklamasıyla ilk ipuçlarını verdiği yol haritası şöyle:

ÖNCE DİYALOG

Türkiye, bu konuda ilk önce diyalog yolunu tercih ederek, PYD ile 3. kanallar üzerinden temasa geçecek. PYD, özerklik ilan etmeleri ve Şam yönetimi ile temasa geçmeleri durumunda Türkiye'nin kendileri için sunduğu şartları ihlal edeceği konusunda uyarılacak. Türkiye'nin sunduğu üç şart şöyle: 1- 'Türkiye'ye karşı faaliyette bulunma', 2- 'Suriye'nin geleceğine dair ön dayatmalardan kaçın (fiili bir durum yaratıp Suriye'de bir bölgeyi kendinin ilan etme), 3- 'Rejime karşı tutumunu netleştir'.

BARZANİ UYARILACAK

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani ile de bu süreçte temasa geçecek olan Türkiye, siyasi ve ekonomik desteğini çekmesini isteyecek. Barzani, PYD'nin bir yanlış adımında dahi Türkiye'nin müdahaleye varan önlemleri alacağı konusunda uyarılacak.

Birçok kanaldan bu konuda diplomasi trafiğini hızlandırmayı planlayan Ankara, uluslararası toplumu bilgilendirecek. Türkiye, uluslararası toplum ile yaptığı temaslarla Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunacak.

ÖZERKLİK TANINMAYACAK

Suriye'nin kuzeyinde fiili bir durum yaratma çabalarını kesin bir dille reddeden Türkiye, PYD'nin tüm bu uyarılara rağmen özerklik ilan etmesi durumunda Suriye'nin kuzeyinde kurulacak özerkliği tanımayacak.

SON ÇARE MÜDAHALE

Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden yapılanma olursa asker savaş haline geçecek. Hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren Suriye tezkeresi dayanak gösterilerek müdahale edilecek.




Bu haber 850 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,153 µs