En Sıcak Konular

Mısır'da darbe karşıtlarına saldırı

23 Temmuz 2013 08:23 tsi
Mısır'da darbe karşıtlarına saldırı
Mısır'da "baltacı" adı verilen grupların darbe karşıtlarına saldırması sonucu çıkan çatışmalarda 7 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı.

Mısır'da ordu tarafından darbeyle görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri ile karşıtları arasında çıkan taşlı sopalı çatışmalarda 4 kişi öldüğü, çok sayıda yaralı olduğu bildirildi.

Ordu tarafından darbeyle görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri, ABD'yi ''darbe yanlısı'' tutumu nedeniyle protesto etmek için Kahire Büyükelçiliği önünde toplanmak istedi.

Büyükelçilik etrafında önlemlerini arttıran güvenlik güçleri, göstericilere gaz bombasıyla müdahalede bulundu. Bölgeden uzaklaşan grupla darbe destekçileri arasında çıkan, taş ve sopaların kullanıldığı çatışmalarda 1 kişi ölürken 27 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı.

Kalyubiye ilinde karşıt gruplar arasındaki çatışmalarda de 2 kişi öldü 7 kişi yaralandı.

Baltacılar saldırdı

Kahire'de, darbe karşıtı göstericilere "Baltacı" adı verilen suç grupları tarafından düzenlenen saldırılarda 3 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.

Saldırılar, Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında eş zamanlı gerçekleştirlldi. Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre "Baltacı" adı verilen suç gruplarının askeri darbe karşıtı gösteri düzenleyen protestocuları hedef alan saldırılarında, 3 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı. Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda 1, Nahda Meydanı'nda da 2 kişi hayatını kaybederken, saldırılarda darbe karşıtı göstericilere ait çok sayıda araç ateşe verildi.

Öte yandan, Mursi destekçilerinin ABD ve İngiltere büyükelçilikleri önünde yapılması planlanan gösterileri sona erdirerek Nahda Meydanı'na yöneldiği öğrenildi.

18 kişi de Dimyat'ta yaralandı

Dimyat kentinde, Nil nehri kenarında Mursi posterleri taşıyarak yürüyüş gerçekleştiren grup, kent merkezinde darbe yanlılarınca engellenmek istedi, çıkan gerginlik taşlı sopalı kavgaya dönüştü.

Hastane kaynakları, çoğunun durumu hafif olmak üzere 18 kişinin çıkan kavgada yaralandığını bildirdi.

Roket saldırısı

Mısır'ın Sina Yarımadası'nda ise güvenlik kontrol noktalarına yapılan silahlı saldırılarda 1 polis hayatını kaybetti.

Sina'daki askeri kontrol noktasına roket saldırısı düzenlendi.

Gazze sınırındaki Refah kentinde "Ebu Za'reb" kontrol noktasına 3 RPG tipi roket isabet etti.

Kimliği belirsiz silahlı grup ve güvenlik güçleri arasında Sina'nın kuzeyindeki yerel radyo binası çevresinde çatışmaların sürdüğü bildirildi.

Sağlık hizmetleri yetkililerinden alınan bilgiye göre, radyoya düzenlenen saldırıda 2 sivilin şarapnel parçasıyla yaralandığı belirtildi.

Gösteriler sürüyor

Mısır'da ülke genelinde Mursi'nin görevine dönmesi için gösteriler düzenleniyor.

Mısır'da, "Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak" hareketinin "Meşriyetin dönüşü" adıyla çağrıda bulunduğu milyonluk gösterilere Müslüman Kardeşlerin (İhvan) siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisinin (HAP) başını çektiği İslami partiler destek veriyor.

Başkent Kahire'nin doğusundaki Rabiatu'l Adeviyye meydanında 26 gündür Mursi'ye desteğini sürdüren darbe karşıtları, meydan yakınındaki El İttihadiye sarayına doğru yürüdü.

Darbe karşıtı götericilerin protestolarını sürdürdüğü Rabiatu'l Adeviyye meydanındaki sahra hastanesinden yapılan açıklamada, Kahire'nin değişik bölgelerinde askeri darbeye karşı düzenlenen protesto gösterilerinde yaralanan 161 kişinin hastaneye getirildiği duyuruldu.

Açıklamada, göstericilerden bir kısmının av tüfeğinden çıkan saçmalarla, bazılarının kesici aletler ve atılan kaldırım taşlarıyla yaralandığı belirtildi.

Feyyum kentindeki hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre de darbe karşıtı göstericilerle Baltacı adı verilen suç grupları arasında çıkan çatışmada ise en az 40 kişi yaralandı.

Görgü tanıkları, çatışmanın başlamasıyla bölgedeki 6 zırhlı aracın göstericilerin bulunduğu yere yoğun göz yaşartıcı gaz bombası attığını, kimliği belirsiz kişilerce göstericilere av tüfeğiyle ateş açıldığını ve darbe karşıtlarına ait 30 aracın yakıldığını belirtti.

HAP yetkilileri ise olaylarda hayatını kaybedenlerin de bulunduğunu söyledi.

Şura Meclisi, ''darbecilerin'' kararlarını tanımadı

Mısır'da askeri darbenin ardından feshedilen Şura Meclisi, Rabiatul Adeviye Meydanı'nda yaptığı oturumda ''darbecilerin'' kararlarını tanımadığını bildirdi.

Kahire'de demokrasi yanlılarının aralıksız gösteri düzenlediği meydanda, toplantı yeter sayısı olan 136'yı geçerek 140 milletvekiliyle oturum açan Şura Meclisi tavsiye kararları açıkladı.

Açıklamada, azledilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin derhal serbest bırakılarak görevinin başına geçmesi istenerek, askeri darbe, anayasanın iptali, Şura Meclisi'nin feshedilmesi, televizyon kanallarının kapatılması, siyasilerin ve göstericilerin tutuklanması reddedildi.

Darbecilerin kurduğu hükümetin, meclis tarafından tanınmadığını vurgulanan açıklamada, dünya parlamentoları, Mısır'daki "askeri darbe"nin ve ardından yapılanların reddedilmesi için olağanüstü oturum düzenlemeye çağrıldı.

Tavsiye kararlar arasında ayrıca ABD ve İsrail'in "şüpheli rolü" kınanırken, bu ülkelerin büyükelçilerinin Mısır'dan çıkarılması istendi.

aa

Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,929 µs