En Sıcak Konular

'Merkez Bankası günlük polemiklere girmez'

19 Temmuz 2013 13:05 tsi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankasının, günlük polemiklere girmeyeceğini çünkü kurum olarak ekonomi yönetiminde bir ağırlığının, özel bir yerinin olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankasının, günlük polemiklere girmeyeceğini çünkü kurum olarak ekonomi yönetiminde bir ağırlığının, özel bir yerinin olduğunu belirterek, "Kendisi izler, dinler, herkesin söylediğini dikkate alır ama karar noktasına geldiği zaman da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki dönemde de ekonominin gereği neyse, onu yerine getirecektir" dedi.

G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere Moskova’ya gitmeden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Geçen hafta sonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ekonomiye yönelik yapılan toplantıda neler konuşulduğunu ifade etmesinin doğru olmadığını belirten Babacan, özellikle ekonominin ve finansal piyasaların hareketli olduğu günlerde, ne yapılacağıyla ilgili farklı görüşlerin olabileceğini, bunun doğal olduğunu söyledi.

Babacan, tüm bu görüşlerin tartışılacağını ve hükümetin atması gereken bir adım varsa, bunun hükümet kararı olarak tek bir bakış açısıyla, tek bir söylemle uygulamasının yapılacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ancak konu Merkez Bankasını ilgilendiren bir konuysa, biliyorsunuz Merkez Bankamız operasyonel bağımsızlığı olan bir kurumumuz. Merkez Bankamız ne yapar? Tüm görüşleri dinler, tüm analizleri inceler, kendi analizini yapar ama karar verme anı geldiği zaman Para Politikası Kurulu toplanır ve doğrusu neyse onu yapar, kararı verir. Şunu rica ediyorum sizden. Merkez Bankası ile ilgili iletişimi sadece Merkez Bankasının kendisinden dinlemekte büyük fayda var. Aksi halde Merkez Bankası adına yapılabilecek her türlü açıklamalar, şahsi görüşleri, gönüllerden geçenleri ifade eder. Merkez Bankası, günlük polemiklere de girmez. Çünkü kurum olarak ekonomi yönetiminde bir ağırlığı, özel bir yeri vardır. Bazı şeyler konuşuluyorsa, tartışılıyorsa, her konuşmaya her tartışmaya girip de cevap yetiştirmek durumunda olan bir kurumumuz da değildir. Kendisi izler, dinler, herkesin söylediğini dikkate alır ama karar noktasına geldiği zaman da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki dönemde de ekonominin gereği neyse, onu yerine getirecektir."

"Merkez Bankası, ticari kredi kartları üzerindeki faizlere de limit getirme yetkisine sahip olacak"

 Tüketici kredileri ile ticari krediler konularına nasıl yaklaşılması gerektiği yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Babacan, Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) başta olmak üzere, kurumlardan, bu konuda bir çalışma yapmalarını istediklerini hatırlattı.

Bu çalışmalarda, çok kısa vadeli ticari kredilerde faizlerin yüzde 5, 6, 7 gibi çok yüksek oranlarda olduğunu gördüklerini aktaran Babacan, Merkez Bankasının da bunun üzerine yetkisini kullanarak, söz konusu faizlerin üzerine bir limit getirdiğini anımsattı.

Ali Babacan, ikinci konunun ise özellikle esnafın sık kullandığı ticari kredi kartlarındaki yüksek faizler olduğuna işaret ederek, "Bununla ilgili de en son çıkan Torba Kanun'da Merkez Bankasına bir yetki verdik. Merkez Bankası, ticari kredi kartları üzerindeki faizlere de limit getirme yetkisine sahip oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayından hemen sonra Merkez Bankamız, bu yetkiyi almış olacak ve bu yetki çerçevesinde gerekeni yapacak" diye konuştu.

 "Atılan adımlar, ticari kredilerin ortalama faizinde çok ciddi bir düşüşü de beraberinde getirecek"

 Bu iki adımın, ticari kredilerin ortalama faizinde çok ciddi bir düşüşü de beraberinde getireceğini vurgulayan Babacan, bunun dışında da BDDK'nın ve Merkez Bankasının beraberce atabileceği adımların olduğunu ifade etti. Babacan, bu adımları da önümüzdeki hafta yapılacak Finansal İstikrar Komitesi Toplantısında ele alacaklarını kaydetti.

aa


Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,674 µs